Søtt under solen

Vinmarkene til Mas Amiel tatt fra bil i fart

På en forblåst liten plass i Sør-Frankrike ligger Agly, en dal like i nærheten av Maury i Roussillon. Landskapet er karrig, og de knudrete vinstokkene huker seg sammen i buskform for å motstå den kraftige nordavinden tramontane som blåser i området. Vi er hos Mas Amiel.
Tidligere laget Mas Amiel kun søte viner. Etter eierskifte i 1999 har de også begitt seg inn på det krevende markedet for tørre viner. Disse vinene er greie, men ikke det helt store. Det er de søte vinene Mas Amiel er best på, og da spesielt de med lagring. Disse vinene går gjennom en helt spesiell prosess for å få den rette smaken. Det begynner som det alltid gjør. Med druer. Det er druetypen grenache som er viktigst, men også maccabeu og carignan bidrar med noen andeler.
Mas Amiel bruker nytt utstyr, men gamle teknikker. Vinen lages på vanlig måte, men underveis i gjæringen tilsettes alkohol i form av druesprit. Dermed stopper gjæringen mens det fortsatt er mye sukker igjen i vinen. Druerestene ligger i vinen i en 10-30 dagers tid, og sørger for uttrekk av farge og smaksstoffer.
For de søte rødvinene er det lagringen som er viktigst. Dette skjer på en ganske spesiell måte. Den ferdige vinen fylles på glassballonger, kalt bonbons, som plasseres utendørs. Dette skjer på høsten. Så står vinen der ute, gjennom hele vinteren og den påfølgende sommeren, i all slags vind og vær. Vinen utsettes for temperatursvingninger og sollys og får en helt spesiell smak. Denne smaken omtales ofte som rancio, og minner om tørket frukt, nøtter og smeltet smør. Dette året ute i friluft tilsvarer 3-4 år på store fat. Etter dette året flyttes vinen over på store eikeliggere som fylles trekvart fulle. Den store kontaktflaten med luft fører til ytterligere oksidering. Vinen ligger på disse fatene i flere år før de blandes etter vinmakerens ønske og tappes på flaske. 

Bonbons i sol
Mas Amiel importeres til Norge av Moestue Grape Selections. Den vanligste utgaven, Mas Amiel 2007/08 (Varenr. 30911 – Kr. 240,-) finnes på mange av de større polene rundt om i landet.

Legger du på 75 kroner får du en Mas Amiel 15 Ans d’Age, en herlig vin. Denne vinen må bestilles (hvis du da ikke bor på Nesodden, for polet der har i skrivende stund 3 flasker på lager). Varenummer er 32328 og prisen er 314 kroner, noe jeg anser som en svært rimelig pris for en vin av dette kaliber. Mas Amiel 15 Ans d’Age er laget etter oppskriften beskrevet ovenfor. Den yngste vinen i blandingen har ligget 15 år på fat. Fargen er mørk gyllenbrun og minner om sviskesaft. Vinen dufter innbydende av tørket frukt, svisker, fiken, julekrydder, karamell og brent smør. I munnen er den søt og fyldig, men ikke klissen. Pene tanniner. 15-åringen til Mas Amiel smaker av tørket sviske og fiken som i nesen, men videre i smaksbildet heller det mer mot rosiner og ristede hasselnøtter. Den har også et brent trepreg som gir avslutningen en tørr og delikat smak som kjennes lenge.
En nydelig sterkvin som gjerne kan brukes til kaker med nøttebunn, sviskegrøt eller kun et lite glass etter maten som en dessert i seg selv. Produsenten selv foreslår å nyte den sammmen med en god sigar eller foran peisen. Det bifalles.
Foto: Mas Amiel

Alle Mas Amiels viner tilgjengelig på Vinmonopolet finner du oversikt over  her. Jeg anbefaler forøvrig å ta en titt på hjemmesiden til Mas Amiel.  Her ligger det bl.a. en liten filmsnutt, Mas Amiel – The Movie, laget av Romain Decelle. Her får et overblikk over eiendommen, ser vinden ruske i vinbuskene, innhøsting av druer og avstilking (juhu!). 

God helg!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: