Spesialslipp: Rødt og hvitt fra Italia

Det er straks klart for nytt spesialslipp. Det er som vanlig på denne tiden Italia det handler om og 32 000 flasker venter på nye eiere. Hovedfokus er Chianti Classico og årgang 2019 i Barolo, en årgang som sies å være svært lovende. Et pent knippe av hvite italienere lanseres også. De er stort sett gode alle sammen og det er tydelig at italiensk hvitvin har jekket seg opp flere hakk i kvalitet. Produktsjefene forteller også om godt salg av de hvite i forhold til hva det var tidligere.

Denne gangen har jeg valgt å fremheve mine ti på topp før resten av røkla kommer etter. Ikke uventet er det mange dyre vinene som havner øverst, men det betyr ikke nødvendigvis at det er de beste kjøpene. Noen av dem er faktisk uforskammet dyre. Det er heldigvis en rekke viner til mer overkommelige priser også i dette slippet. 🥂 og 🍷 = spesielt anbefalt

Torsdag 19. oktober klokken 10.00 åpner spesialbutikkene sine dører og bestilling fra nettbutikken kan gjøres dagen etter, 20. oktober, fra klokken 8.00

Mer praktisk informasjon om slippet og lanseringslisten finner du her

Ti på topp

Fra Friuli, laget på friulano, malvasia og ribolla gialla. Nydelig duft av fersken, gule epler, florale strøk og mineraler. Flott konsentrasjon, stor intensitet, masse mineraler som blander seg med deilig frukt, mye fersken, rosa grapefrukt, brunet smør, krydderstreif fra fat. Lekende syre hele veien. Lang og flott med mandelpreget avslutning. 93 poeng 🥂

Fra Alto Adige, laget på 70 % pinot bianco/weissburgunder, 28 % chardonnay, 2 % Sauvignon blanc. Dufter av sitrus, bakte epler og smør, krydderier. Fyldig og fet i munnen, stor konsentrasjon, smak av modne epler, krydder og vaniljestang gir en liten eplekake-karakter, men dette balanseres av friskere sitrus og grønne epler. Kraftfull og intens. Imponerende vin, men det koster. 92 poeng

Enkeltvinmarksvin fra vinmarken Mello som ligger på 700 moh, den høyestliggende vinmarken i Chianti Classico. Dufter av røde bær, granateple og mandarinskall. Stor intensitet i munnen, sitrende og spenstig, smaker av kirsebær, knuste bringebær, hint av jern og salt. Lang og flott. 93 poeng

Chianti Classico Riserva med druer fra vinmarker i Radda og Gaiole. Kirsebær og bringebær på duft, ren, delikat frukt som etterhvert får følge av lyng og lavendel, hint av marsipan. Smaker av kirsebær i flere nyanser, granateple og bakt paprika. Faste tanniner, god konsentrasjon og lett krydret finish. 92 poeng 🍷

100% sangiovese grosso. Stor dybde og intensitet på duft. Kirsebær og blåbær står for det unge fruktige inntrykket, mens hint av tørket fiken, lær og sopp vitner om modning. Fast struktur med finkornede tanniner, elegant og kjølig frukt, smaker av kirsebær, solmodne jordbær, litt urter, syren flommer over, masse energi og liv i denne vinen. Fast ettersmak med plenty frukt til å støtte opp. Helstøpt Biondi-Santi Riserva i 2016. 97 poeng

Konsentrert aroma av solbær, kirsebær og fiken, lett krydret, veldig floral med duft av roser som toppnote. Rik og kompleks, fyller munnen med fiken, markjordbær, kirsebær og et snev av nøttekake med vaniljekrem og ristede nøtter. Fast, men likevel ganske bløte og modne tanniner. Flott syre. Uendelig lang ettersmak der det bare eksploderer av knuste røde bær båret frem av vann-i-munnen-syre. Fenomenal Soldera. 98 poeng   

Duft av kirsebær og jordbær, litt urter, lakris, fire røde frukter-te”, ren og feminin. Fast og strukturert med finkornede tanniner ligger som et teppe under hele frukten. Smaker av kirsebær og lakris, litt røyk, saftig syre som tar med frukten ut i en lang ettersmak. 92-3 poeng

Floral og delikat, nydelig roseduft, en sommerlig hage i fullt flor. Markjordbær i bunnen. I munnen er den stram med strikte tanniner, smaker egentlig lite i forhold til duften, så dette trenger mer tid. Snurper sammen godt i avslutningen. Men i dypet lurer frukten. 94 poeng

Fantastisk duft. Nyplukkede markjordbær, rørt. Fioler og roser, hint av trøffel. Fast og tanninrik, snerper skikkelig, stor vekt i munnen med massiv konsentrasjon og frukt, kirsebær, granateple, nøtter, nype, trøffel, appelsinskall. Kompleks allerede, men trenger mye mer tid. Flott vin. 95 poeng

Litt lukket og utilnærmelig. Trenger tid for å vise seg frem, men denne er det verdt å vente på. Floral duft, roser og røde bær. Delikat, konsentrert frukt, faste tanniner, men ikke massive, på den elegante siden. Lekkert kirsebærpreg på smak. Lekende syre og lang, lett saltet ettersmak. 93 poeng 🍷

Musserende

Rosa spumante med friske bobler. Dufter veldig av sjø og salami. Forfriskende mousse, litt stikkende, syrlig karakter med smak av blodgrapefrukt og sitron, salt kjeks, tørr finish. Velgjort og velsmakende. 87 poeng

Hvitt

Sylvaner fra Alto-Adige. Fersken, roser, lime og rosa grapefrukt på duft. Bunnfallspreget, fine sitrustoner blandet med knasende grønne epler som tar mer og mer over utover og glir over mot sitronlemonade i avslutningen. Livlig syre hele veien. 90 poeng  🥂  

Alto-Adige, 100 % grüner veltliner. Gul melon, gule epler, grønn pepper og et lite røykpreg på duft. Dette var ikke en helt god flaske og ny flaske har et friskere duftbilde. God fylde, krisp og ren syre, smaker av grapefrukt og epler. Syredrevet uten at syren er veldig høy. Spenstig avslutning. 88 poeng 🥂 

Alto-Adige, 100 % pinot bianco. 12 måneder på store fat. Noe øytral duft, bunnfalspreget med litt epler og krydder. Frisk, noe nøytral karakter også i munnen. God struktur med frisk syre, eple og sitronlemonade på smak. Lett varmende finish. 87 poeng

Piemonte, 100 % nascetta. Pen aromatikk av blomster, stikkelsbær og moden pære. Bunnfallspreget er tydelig på smak og struktur, smaker av gråpære med et mineralsk innsmett. Lekker syre. 88 poeng    

Lombardia, 100 % turbiana. Svært aromatisk og intens på duft, nesler og sitrus. Minner om sauvignon blanc i duft og er mindre tropisk enn tidligere. Smaksrik vin der fersken dominerer, iste med fersken, litt urtepreg, men ikke grønn. God konsentrasjon og lang ferskenpreget ettersmak. 88 poeng 🥂

Lombardia. Harmonisk duftbilde som flyter sammen av sitrus, epler, fersken, veldig rene dufter. Fin fedme og rik munnfølelse, smaker av grønne, syrlige epler, saftige, modne pærer, litt smør og en ettersmak med syrlig snert der grønne epler er spesielt tydelig. Flott vin. 90 poeng 🥂 

Lombardia, laget på den lokale druen toki som er DNA-identisk med friulano fra Friuli. Den har blitt dyrket i Lombardia i flere hundre år og har da fått en egen stedidentitet. Kun ståltank. Floral og delikat duft av roser og sitrus. Smaker av melon og krydderkokt pære, hint av gjær. Moderat syre. Bærer 14 % bra, men har et lite alkoholisk preg i ettersmak. 86 poeng

Friuli, laget på friulano. Lett floral duft over sitrus og krydder. Fyldig smak av krydder, smør og vanilje, mandler og ristede nøtter, lett bitterhet. Savner litt mer frukt her, selv om konsentrasjonen er god. 85 poeng   

Friuli, miks av friulano, pinot bianco, sauvignon blanc. Aromatisk duft av stikkelsbær, grønne urter og krydder. Smaker av smeltet saftis/ferskensorbet, stikkelsbær, sitrus, fyldig munnfølelse, god konsentrasjon og lengde. Harmonisk og lang ettersmak. 90 poeng

Marche, 100% pecorino. Gule epler og pære, mineraler. Litt i overkant bunnfallspreget, smaker av gule epler og mandler, litt enkel og kort. 84 poeng  

Marche. 100% verdicchio. Dufter av epler og hvit fersken med streif av brent gummi. Frisk og fin i munnen, smaker av lime og fersken, ok konsentrasjon, krydret avslutning med leesy bitterhet. 85 poeng 

Sicilia. 100 % malvasia. Kun stål. Aromatisk duft av blomsterbukett med hvite liljer, fersken og melon. Lekker duft. Sitruspreget smak, sitrende og mineralsk, knapt modne epler/pærer (sånne som har tørrhet fra skallet), god lengde og sitruspreget finish. Mangler litt på kompleksitet, men ordentlig god. 87 poeng 🥂

Campania, Ischia. 100 % biancolella 100%.  Kun ståltank. Frisk og livlig fruktduft, melon, pasjonsfrukt, frisk blomsterparfyme. Litt mindre intensitet i munnen enn på duft. Smaker av vannmelon, grapefrukt og fersken. Litt salt. Noe bermepreget avslutning. God lengde. 88 poeng 

Campania, 100 % fiano. Dufter av gul frukt, gule plommer og epler, hvit rips. God konsentrasjon, litt innesluttet, kommer fram en slags gummipreget smak, men ligger god frukt under og ulmer. Mye hvit rips og nype på smak. 85 poeng 

Campania, 100 % fiano. Fin aromatikk, elegant og lettbeint. Roser, hint av pasjonsfrukt, gule epler, fersken. Sødmefull i anslaget, smaker av melon og fersken. Saftig syre, lang og frisk, smaker av fersken, røde epler, innslag av klementin og appelsinskall. God lengde. 89 poeng

Rødt

Alto-Adige, laget på schiava og noen få prosent lagrein. Masse røde bær, kirsebær, jordbær og andre røde bær på duft. Lette tanniner, friske røde bær på smak, hint av marsipan. Klassisk. 86 poeng  

Alto-Adige. 96 schiava, 4 % lagrein. Lett jordlige hint over jordbær og kirsebær på duft. Frisk og saftig i munnen med delikate, lette tanniner, savner noe mer konsentrasjon av frukten. Smaker av røde bær og plomme, hint av urter. God lengde med tørr finish. 85 poeng

Alto-Adige, 100 % lagrein. Kirsebær, morell og bjørnebær på duft med et tiltalende snev blomster. Middels faste tanniner, finkornede og glatte, smaken er på den mørke siden av røde bær med plomme, kirsebær og rørt jordbær, hint av jern. God lengde med fast kjernebitt tilslutt. 89 poeng 🍷

Liguria, 100 % rossese. Nydelig duft av fioler, blomsterjord og røde bær. Pent fyldig, strukturert med finkornede tanniner, jordbær og kirsebær, fint krydderpreg. Fast og tørr finish. Elegant, men trenger noe mer tid for å gå sammen. 88 poeng

Friuli, 100 % schioppettino. Dufter av lakrisrot, kirsebær og krydder. Solid vin med markant fatpreg, mye nellik og vanilje som tar fokus fra frukten. Smaker av mørke kirsebær, plomme og lakris. Fin lengde. God vin, men trenger tid for å integrere fat. Tror det vil ordne seg. 88 poeng

Marche, 100% montepulciano. Dufter av plomme, bjørnebær, lyng og mynte. Fyldig og fast med markante tanniner, smaker av plomme og kirsebær, frisk syre. God lengde med en fin fruktkarakter og snerpende finish. 88 poeng 🍷

Sicilia, 58 % nero d’avola, 52 % pericone. Mørke bær og sort oliven på duft. Streif av brent gummi. Fyldig, sødmefull frukt, faste tanniner. Smaker sviskegrøt, tørket fiken og lakris. Fast, tørr finish. 85 poeng

Toscana

Nydelig duft av kirsebær med et hint av lavendel og mandler. Frisk, saftig og lettbeint. Lett bitt av tanniner, smaker av sursøte kirsebær og syrlig rips. Saftig vin til en god pizza. 86 poeng 🍷

Morell og blåbær på duft, litt lyng, kvann og urtestreif. God fylde, faste tanniner, kjølig frukt, mørke bær med noe mer rødlige kirsebær, hint av mokkakaffe. God lengde med fin snerp i finish. Vellaget og klassisk. 90 poeng

Kirsebær og et hint av furunål på duft. Frisk og syrlig, middels fylde og konsentrasjon, smaker av kirsebær og rips, kjølig og frisk. Fast finish. 87 poeng

Røde bær, marsipan, blomsterurter og oliven på duft. Sursøte kirsebær på smak, delikate tanniner. Hadde forventet bittelitt mer konsentrasjon og lengde, men alt i alt en vellaget og klassisk chianti classico. 88 poeng

Kirsebær, sviske og balsamico på duft. Pent fyldig og fast, moreller, hint av sviske på smak med noen volatile toner, balsamico og fat. Frisk og saftig syre. Fint rødbærspreg i avslutningen. 88 poeng

Kirsebær, fat og toner av noe metallisk på duft. Fast og tanninrik, dugelig syre, smaker av kirsebær og plomme, hint av lakris. God frukt hele veien. 87 poeng

Liker kompleksiteten i duft her med i kirsebær, jordbær, rød lakris, marsipan, nellik og tørket appelsinskall. Fin fylde og god konsentrasjon av frukten, livlig syre, smaker av jordbær før den går over mot friske, syrligere kirsebær, krydret, rik og veldig salt. 91 poeng 🍷

Nydelig duft, fatkrydder på en dempet og elegant måte over kirsebær og tørket chili. Nydelig friskhet og energi i frukten, kirsebær, markjordbær, krydder, flott dybde. Lakris og fat i ettersmak over en solid frukt som støtter opp under. Lang. 92 poeng 🍷  

Deklassifisert Brunello. Blåbær og kirsebær, krydder, nellik og stjerneanis på duft. Fyldig og rik, nydelig frukt, plomme, moreller, lakris, nøtter, sviske, en miks av nytt og gammelt. Faste tanniner og pent snerp i finish. 90 poeng 🍷 

Konsentrert og rik duft, lakris og sviske, merkbar alkohol. God fylde, litt tørre tanniner, smaker av kirsebær, kokte jordbær og syltede nyper. God lengde med varmende finish. 90 poeng. Prisen tatt i betraktning er rossoen over et mye bedre kjøp.

Rørt jordbær og fiken, treverk og kamfer på duft. Fyldig og rik med god konsentrasjon, tørket frukt og syltetøy, søtlig frukt, høy alkohol på 15 % er tydelig. En vin som vil veldig mye, men mangler den siste finessen for å dra det i land. 87 poeng

Kirsebær, jordbær og litt jern på duft. Smaker av jordbærsyltetøy, men også iblandet noe friskere mot sursøte kirsebær. Hint av rød lakris og vaniljestang. Saftig syre som tar over frukten og setter et forfriskende preg på frukten. 90 poeng

Fruktig bringebærduft sammen med moden fiken, krydder og kirsebær. Finkornede tanniner som støtter en sursøt og kjølig frukt. Nydelig kirsebærpreget smak, rips og jordbær. God konsentrasjon, lett krydret ettersmak. 90 poeng 

Dufter av mokkabønner, kirsebær, lavendel og fat. Konsentrert og fyldig, fatpreget med mye krydder, nellik spesielt, som kjemper litt med frukten i øyeblikket. Flott kirsebærpreg på smak, saftig frukt. Svært fast, tanninrik og salt finish. Trenger mer tid for å gå sammen, men har et klart potensial. 91 poeng

Piemonte 

100 % dolcetto. Dufter av kirsebær, marsipan og urter. Frisk og saftig i munnen med bløte tanniner. Smaker av røde bær og plommer, delikat og sjarmerende. 86 poeng   

100 % dolcetto. Kirsebær og marsipan, streif urter på duft. Saftig syre og et litt fast tanninbitt. Smaker av rød frukt hele veien med lett mandelpreg i ettersmak. 87 poeng      

100 % barbera. Sjokolade, fat og plommer på duft. Fast struktur med frisk og spenstig syre. Smak som duften, god lengde. Alkoholen på 15 % er tydelig, og selv om det går rimelig greit trekker jeg noe for det. 87 poeng

Alto Piemonte. Litt reduktiv, dufter av nype, blomster og rognebærgele. Lett og frisk, pene, småkornede tanniner som strammer lett mot slutten. Smaker av røde bær og bringebærsorbet. Fin energi. 88 poeng

90 % nebbiolo, resterende neretto. Dufter av roser og kirsebær, innbydende og delikat duft. Faste, småkornede, lett raspende tanniner, smaker av jordbær og granateple. Kjølig avslutning med saftig syre. 88 poeng

90 % nebbiolo, resterende neretto og lokal druer. Dufter av markjordbær, kirsebær, hint av trøffel. Saftig frukt, god konsentrasjon og en flott dybde på smak. Utvikler seg fint i glasset og er veldig harmonisk. Kommer med nype, kirsebær, nøtter, hint av fat, ren og pen med spenning. 90 poeng

Nydelig og dempet duft av kirsebær, blomster, urtekrydder og sort te. Syredreven, leskende og energisk, middels fast tannin (for nebbiolo), smaker av te og kirsebær, masse markjordbær i avslutningen. Frisk og saftig. 88 poeng 

Nebbiolo-basert med noen andre druesorter. Kirsebær og markjordbær, hint av muskatnøtt og nellik. Fast bitt av tanniner, syrefrisk, delikat og lett, smaker av markjordbær og kirsebær, hint av jern. 87 poeng

Dyp duft. Her er det roser, morell, litt overmodne jordbær og røyk. Faste tanniner, stram, temmelig rik og krydret, smaker av jordbær og granateple, hint av nøtter og lakris. 88 poeng 🍷

Fioler og roser, veldig floral, kirsebær og markjordbær, rød lakris på duft. Energisk og livlig syre, sursøte kirsebær og granateple, lekker frukt. Fint kirsebærpreg hele veien, faste tanniner som snerper godt sammen med syren til slutt. 92 poeng 🍷

Duften er noe lukket. Nype, krydder og røde bær. Fast og tanninrik med saftig syre som balanserer de stramme tanninene, smaker av kirsebær, syrlige markjordbær, sopp, krydder og nøtter. Flott friskhet i frukten i ettersmak. 91  poeng 🍷

Stor intensitet på duft, roser, kirsebær, bergamott, te, treverk, kamfer og krydder. Fyldig og temmelig fatpreget. Sjokolade og mokka over kirsebær. Fast, tørr og tanninrik, fin syre. Duften er best, blir vel mye fatpreg på smak slik den fremstår nå. Likevel er dette en solid vin som banker inn 92 poeng

Krydret duft, kirsebær, nype, lakris, hint av kaffe. God snerp i munnen, tørrer litt bak på tennene. Pent konsentrert, lang ettersmak med lekker smak av kirsebær og jordbærsorbet. 91 poeng 🍷

Dufter av skog, trøffel, blomstereng, roser, kirsebær og jordbær og hint av kreosot. Spennende duftnyanser. Faste tanniner, strukturert, fin syre som frisker opp. Solid frukt, kirsebærpreget med hint av fiken. God lengde med tørr finish. 92+ poeng

Delikat og spennende duft. Krydder, sopp, trøffel, røde bær og bergamott. God konsentrasjon av frukten, tørrende tanniner, fin syre hele veien. Fint kirsebærpreg i smak sammen med litt lakris og svart te. God lengde, men savner bittelitt mer schwung helt til slutt. 91 poeng

Sopp, trøffel, hint av balsamico, nype og røde bær på duft. Saftig syre, barsk i tanninstrukturen, lett utviklet smak, fiken, markjordbær, sopp, hint av nøtter, steinsopp, lang og konsentrert. Stram og tørr avslutning, men også godt med frukt og syre. 92+ poeng

Åpner med røde bær, sopp og litt lakris før det dukker opp grillkrydder og urtesalt på duft. Fyldig og konsentrert i munnen, en tøffing med markante tanniner. En del fat. Smaker av røde bær, sjokolade, mokka og rød lakris. Lang, fast og fyrrig. 93 poeng 🍷

Dufter av karamellisert frukt og malte nøtter, røde bær og fiken. Fyldig og rik, med solid konsentrasjon av frukten, utviklet og litt varm i stilen. God lengde. 91 poeng

Røde bær, rørt bringebær, bergamott og svart te på duft. Nydelig frukt i munnen, kjølig, masse kirsebær og granateple med innslag av noe mer jordlig mot trøffel. Lang og flott. 91 poeng 🍷

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: