Vintips: Saken er biff

Min Middag serverer helstekt indrefilet til hovedrett i sitt gjestebud denne helgen. Oppskriften finner du her, mens vintipset følger under.

Biff er helgemat nå på vinterstid og vi har mange typer biff å velge mellom, fra entrecôte til pepperbiff. Dette innlegget skal handle om vin til storfekjøtt, eller okse som noen ynder å kalle det. Et storfe har mange stykningsdeler som kan brukes til biff: mørbrad, flatbiff, indre- og ytrefilet. Når man skal velge vin til biff er det noen enkle regler å følge. Dess mer fett det er i kjøttet, jo mer tanniner, syre og alkohol kan vinen ha. Alkoholen hjelper til med å nøytralisere fettet, mens tannin og syre renser munnen. Storfekjøtt er rikt på proteiner. Tanniner i vinen vil reagere med proteinene og vinen føles mykere i munnen.
Vi skal altså lete etter en litt tøff vin til biff. Men så dukker det opp enda en utfordring, nemlig sausen. Sausen er med på å avgjøre helhetsinntrykket og tyngden i retten. Vanligvis vil saus til biff være fyldig og kanskje rik på fløte eller smør. I slike tilfeller bør vinen ha tyngde og fylde. Er sausen magrere og lettere kan vinen være mindre fyldig. Nå som vi har reglementet i orden kan vi bevege oss ut på vinjakt.


Indrefilet in natura
Jeg har rotet i Bestillingsutvalget og funnet fram til en lekker spanjol. Parés Baltà Mas Elena 2004 (varenr. 45844 – Kr. 159,-) finnes pt ikke i noen polbutikker, men du har den innen en uke hvis du legger inn en bestilling nå. 

Parès Baltà er et familieforetak med røtter tilbake til 1790. Vinmarkene ligger i Penedés i det nordøstlige Spania, og drives økologisk. De har sauer som trasker rundt i vinmarken og sørger for naturlig gjødsling. De har også egne bikuber som gjør en innsats med pollineringen. Vinmarkene ligger mellom 150 og 750 m.o.h. Dette gir en mengde varierte mikroklimaer, noe som gir vinmakerne druemateriale med forskjellig smaksnyanser og struktur de kan komponere interessante viner ut ifra.

Mas Elena er laget på druesortene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. 04-årgangen begynner å få noen år på seg, og den begynner så smått å få noen lagringsaromaer. Likevel er den svært ungdommelig med duft av mørke bær, fat, sopp, skogsbunn og anis. Mas Elena er en kraftig og fyldig vin med en god porsjon garvestoffer og pen syre. Stoffrik og konsentrert vin som kjennes nesten fløteaktig ut i munnen. Smaker av mørke bær med et distinkt fatpreg som smaker kokos, vanilje og smør. God lengde med tørr, noe rustikk finish. Mye vin for pengene.

Skal du ha vinen allerede denne helga må vi finne på noe godt som allerede står i polets hyller. Røde viner fra Nord-Rhône er for meg fantastiske viner til biff. Her er det syrahdruen som er enerådende og gir viner som ofte smaker av bjørnebær og pepper. Cuvée Luis Belle Crozes Hermitage 2006 (varenr. 45639 – Kr. 199,90) er en mørk, fyldig og sødmefull vin. Druene dyrkes i en åsside og vinmarken har mange gamle vinstokker, de eldste er mellom 70 og 100 år, noe som gir en flott konsentrasjon i vinen. Kraftig vin som dufter og smaker mye.  Her er det moreller og skogsbær, bjørnebær overstrødd med nykvernet pepper, mørk sjokolade, mokka og fat. En liten smaksbombe, rett og slett. Til denne vinen kan du gjerne ha en god og fyldig saus, litt stekt sopp og kanskje litt bacon ved siden av. Denne vinen tåler en god porsjon smaksrikt tilbehør.


4 kommentarer om “Vintips: Saken er biff

Legg til din

  1. Ser ut som vinen har gått ut. Jeg skal rette opp posten med ny anbefaling, og skal også sjekke om vinen er å få på spesialbestilling. Har sendt deg e-post 🙂

    Heidi

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: