I går formiddag fikk jeg endelig satt årets første hummerteiner og benyttet sjansen til en liten fisketur i det fine været. Det var ikke særlig med fisk å få, men en fin middagstorsk bet på kroken. Da jeg tok ut innmaten kjente jeg noen harde klumper i magen på fisken. Hva kunne det være?
Jeg plukket forsiktig ut den ene klumpen. Det var en liten sjøkreps! Så plukket jeg ut enda en, og en til, og enda en. Tilslutt kom en lang ryggrad av en eller annen halvfordøyd fisk. Denne torsken hadde virkelig flottet seg der ute på dypet. Den røpet også hvor det bor sjøkreps… hm hm
Rettelse: etter saken ble publisert ble jeg gjort oppmerksom på at det er krinakrabbe og ikke sjøkreps. Det var ganske dypt der vi lå, men jeg tenkte nok at sjøkreps ville vært på enda dypere vann. Det oppklarer jo den saken. Men drømmen om å fiske sjøkreps lever fortsatt!
Det ble torsk til middag med en minimalistisk tilnærming der tilbehør kun var nyplukket potet, smør og flatbrød. Siden torsken hadde flottet seg med sjøkreps tenkte jeg vi kunne flotte oss med et glass vin til fisken, selv om det bare var en vanlig onsdag. Det hørtes ut som en veldig god grunn da jeg tenkte det, men når jeg nå ser det på trykk var den kanskje litt tynn. Uansett, det ble vin.
Nei, vinen var ikke rød
Torsk og rødvin er jo en tradisjonell kombinasjon i Norge, men helt ærlig syns jeg hvitvin passer bedre. Gjerne en frisk, passe fruktig type uten for mye fatpreg. På min torske-vinliste står det vinho verde fra Portugal, albariño og verdejo fra Spania, soave og verdicchio fra Italia, eller en dempet sauvignon blanc (altså ikke type Marlborough-ekpressiv), gjerne fra Loire. Muscadet er også en vinner.
Det var nettopp Muscadet jeg egentlig var på jakt etter i kjelleren, men det fant jeg ikke. Valget falt derfor på en annen Loire-vin: Domaine aux Moines Savennières Roche aux Moines 2018. Ikke det mest opplagte valget til torsk for meg, spesielt siden den ble servert uten saus og tilbehør, men jeg falt for fristelsen.
Jeg er veldig glad i viner laget på chenin blanc. Denne druen har så mange uttrykk og dufter. Den kan være alt fra knasende tørr til intens søt, både med og uten edelråte. Den kan ha et streif av sødme eller være halvtørr. Den kan være med og uten fat, ungdommelig eller moden. Alltid med forfriskende syre og en viss vekt i munnen. Aromaene kan være av gul frukt og blomster, eller det kan være mer intens duft av honning og voks, av og til også ullpreget. Chenin blanc er sjelden kjedelig.

En perle fra Loire
Så da ble det altså Chenin blanc fra Loire i glasset. Vi er i Savennières som dukker opp etter man har forlatt Muscadet-områdene rundt byen Nantes og beveger seg inn i området som kalles Anjou. Vi drar videre til Savennières-Roche-aux-Moines, en bitteliten underappellasjon på 33 hektar der litt over 20 hektar er i produksjon. Vinmarkene her ligger spesielt gunstig til ned mot Loire-elven med sørlig til sørøstlig soleksponering. Naturgitte forutsetninger gjør at det er spesielt lunt og beskyttet her. Det gir gode modningsforhold for druene. Kommer det inn uvær passerer det som regel på andre siden av elven. Reglene for avkastning i vinmarken er lave, maksimum 30 hl/ha, noe som ytterligere forsterker kvalitetspotensialet for vinene herfra.
Det er bare seks produsenter som holder til her og til sammen produserer de gjennomsnittlig 40 000 flasker i året (kilde: Loire Valley Wines). En av de viktigste er Domaine aux Moines som eier bortimot halvparten av vinmarkene i området.
Domaine aux Moines drives av mor og datter, Monique og Tessa Laroche. Monique kjøpte slottet i 1981 etter noen år med suksessfulle eksperimenter med vindyrking på familiens lille eiendom rett i nærheten. Tidlig på 90-tallet ble også datteren Tessa involvert i driften og domenet har gradvis gjort endringer i både vinifikasjon og vitikultur. De ble økologisk sertifisert i 2012 og jobber nå etter biodynamiske prinsipper.
Druene til denne vinen kommer fra vinmark med 20 hl/ha avkastning, altså en del lavere enn lovkravet. Druene sorteres i vinmarken og kun de beste druene bringes til gården. Druene presses forsiktig og mosten spontangjærer på ståltanker og fat. Tappes uklart og ufiltrert etter rundt 18 måneder og det tilsettes kun en liten mengde sulfitt.
Domaine aux Moines Savennières Roche aux Moines 2018
Varenr. 7300401 i basis – Kr 389,90
Dufter helt nydelig. En solid base av sitrus og eple med overtoner av blomster, bivoks og honning. Det minner om en sart utgave av duften som kommer når man løfter av lokket på en bikube på våren når heggen blomstrer. I munnen er den fyldig og litt fet. Smaken går mot sitrus, kvede og noe tropisk frukt, hint av fat og smør. Den litt fete karakteren løses opp av en sitrende syre hele veien før en lett saltet karakter trer fram i avslutningen. Dette er virkelig en perle av en vin. Den leverer perfekt nå, den kommer til å levere perfekt om to år, om ti år og antakeligvis om tyve år. En flott kandidat til kjelleren for både kortsiktig og langsiktig lagring. 90 poeng
Vinen kom aller mest til sin rett i møte med en generøs smørklatt og fisk. Til det milde torskekjøttet alene ble den litt for kraftig. En god smørsaus ville virkelig gjort susen. For ikke snakke om når skreien kommer med lever og rogn og det hele. Herlighet, det kommer til å bli så bra. Utover hvit fisk er dette også en lekkerbisken til smørstekt kamskjell, litt rike kyllingretter, sopp og ost.
Smakte denne Loire vinen til stekt torsk med kapers/ rødbeter /pinjekjerner i brunet smør. Helt fantastisk kombo, nydelig vin!
Så tusen takk for flott tips! Noen andre Cenin blanc tips el andre hvitviner som du tror vil passe til denne torskeretten? Riktig god