TORSDAGSTIPSET: Viberti Barolo Buon Padre 2016

I dag er det Piemonte og en ung barolo i den flotte 2016-årgangen som skal til pers. Ukens torsdagstips er Viberti Barolo Buon Padre 2016 til litt over 300 kroner i Vinmonopolets basisutvalg, kategori 6 (de største butikkene). 

Familiebedriften Viberti holder til i Barolo og har et stødig rykte for god kvalitet. De produserer 120 000 flasker årlig og porteføljen inkluderer, foruten Barolo Buon Padre, en pen rekke Barolo Riserva fra kjente enkeltvinmarker. Det lages også saftige viner på barbera og dolcetto, hvitvin på chardonnay, Moscato d’Asti og en rosévin basert på nebbiolo.

Barolo Buon Padre

Barolo Buon Padre er en historisk vin hos Viberti. Den ble laget første gang i 1923 og ble utelukkende servert på restauranten i familiens vertshus Locanda del Buon Padre.

Druene i Buon Padre er naturligvis 100 % nebbiolo og kommer fra åtte toppvinmarker med gamle vinstokker. For de som er invidd i barolo-vinmarker er det snakk om Bricco Delle Viole, San Pietro, La Volta, San Ponzio, Fossati, Albarella, Perno og Monvigliero.

Druene fra de ulike vinmarkene vinifiseres hver for seg. Druene presses forsiktig og gjæres i ståltanker i 18-20 dager sammen med skall og steiner. Lagres så i 36-40 måneder på store, gamle fat før vinene blendes og tappes på flaske. 

Viberti Barolo Buon Padre 2016 trenger litt luft for å få fram de virkelig gode duftene, men så kommer det fram kirsebær, lakris, earl grey-te, roser, gammelt trevirke og et snev av trøffel. Nydelig og kompleks duft. Pent fyldig vin med søtsyrlig frukt, smaker av rips, kirsebær og granateple med skogsopp og lakris i ettersmak. Rustikk på en elegant måte. Faste, tørre tanniner som strammer fint til i ettersmak. 90 poeng 

Luft den godt

Dette er en vin som kan legges vekk i kjelleren noen år, men den er også god å drikke nå mens den viser fin primærfrukt. Den er litt mer lukket på smak nå enn da jeg smakte den i februar. Da hadde flasken vært åpen en stund, så lufting vil gjøre godt her. Splæsj den i en karaffel eller vannmugge og rist vinen i humør til å gi fra seg alt dette gode den bærer på. 

Barolo matcher mange av høstens matretter. Sopprisotto med høstens skogsopp er en vinner. Eller hva med en piemontesisk inspirert kjøttgryte der kjøttet blir rødvinsmarinert over natten og deretter kokt på svak varme i marinaden sammen med rotgrønnsaker og urter. Hvis du får tak i kanin er det også nydelig matfølge. 

For trøndere er det mulighet å få tak i kanin fra Høgaunet gård i Levanger. De selger også på Reko-ring i Trondheim.

Les også Helstekt kanin og tre flasker vin for oppskrift på helstekt kanin (og som inkluderer smaksnotat på Giuseppe Rinaldi Barolo 1971 som er blant de aller beste baroloene jeg har smakt)

Viberti Barolo Buon Padre 2016
Varenr. 2097301 i basis kat. 6 – Kr 319,90

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: