Tirsdagstipset: El Circo – billig og bra fra Cariñena

Tirsdagstipset denne uken er to rimelige rødviner fra det store kooperativet Grandes Vinos y Viñedos i Cariñena, en appellasjon (DOP) i det nørdøstlige Spania. 

Cariñena er navnet på både regionen og en druesort. Cariñena er samme drue som carignan i Frankrike og det sies den har sin opprinnelse her i Spania. Merkelig nok dyrkes det ikke så veldig mye av cariñena i Cariñena. Kun knappe seks prosent av vinene herfra er laget på denne druen. Den viktigste druen er garnacha som står for 27 % av vinene, med tempranillo på en god andreplass med 21 %.

Totalt er det 1464 druedyrkere i Cariñena. Hele 700 av disse leverer druene sine til Grandes Vinos. Til sammen har disse samvirkebøndene 4 500 hektar vinmarker og alle de 14 distriktene i regionen er representert. Det sier litt om størrelsen på dette kooperativet. 

Alle tall er fra Consejo Regulador DOP Cariñena (2020)

Samvirketanken

Som så mange andre steder i Europe ble det startet mange kooperativer i Spania i årene etter andre verdenskrig og utover 50-tallet. I Cariñena ble det etablert fem kooperativer mellom 1950 og 1967. Disse fem fusjonerte i 1997 og gjorde Grandes Vinos y Viñedos til en av de aller største i regionen.

Kooperativer har hatt et frynsete rykte for å levere dårlig vin. Det var det også mange av de som gjorde og noen gjør det fortsatt. Men det har skjedd forandringer også i kooperativene som er nødt til å forholde seg til kvalitet for å selge vin til et stadig mer krevende marked.

Jeg har snakket med mange vinbønder som leverer druer til kooperativer opp gjennom årene. De forteller mye av det samme om endringene som har foregått. De får teknisk bistand fra kooperativet som bidrar med kunnskap til forbedringer i vinmarken. Det tenkes på bærekraft og økologi. Druene de leverer blir klassifisert etter kvalitet og prisene er differensiert. Resultatet er økt kvalitet i alle ledd.

Det er fordeler og ulemper med et samvirke. For små enkeltbønder er kooperativet eneste mulighet til å solgt druene. Det er kostbart å investere i egne produksjonsfasiliteter og utfordrende å få solgt vinen selv. Ikke alle vinbønder er selgere eller har tid til å gjøre salgsjobben. På den andre siden, vinbønder som gjerne vil produsere og tappe sin egen vin opplever at kooperativet presser prisene ned på både druer og vin på grunn av sin størrelse.

Lokalsamfunnet er viktig

Det er viktig for de fleste kooperativer å ha et bevisst forhold til sin rolle i lokalsamfunnet og ha et positivt omdømme. Grandes Vinos sponser en rekke ulike aktiviteter. De er hovedsponsor for fem filmfestivaler, samarbeider med universitetet i Zaragoza om ulike studieprosjekt og har et spesielt samarbeid med en stiftelse som blant annet jobber med å utdanne fagpersoner til å hjelpe bedrifter til å tilpasse jobber for personer med Downs Syndrom.

Et nystartet prosjekt som er verdt å nevne er det som kalles Over the Rainbow. Prosjektet har som mål å samle inn € 265 600 der halvparten skal brukes til å støtte de eldre i lokalsamfunnet gjennom covid-19 pandemien. Den andre delen skal bidra til finansiering av forskning på viruset gjennom økonomisk bidrag til Médicos del Mundo og #YoMeCorono. Grandes Vinos har satt av 20 000 flasker der overskuddet av salget skal gå uavkortet til saken. Ukens to viner er ikke en del av dette.

El Circo – sirkuset

El Circo er en av de mange vinseriene til Grandes Vinos y Viñedos. Dette er ni lekne, ukompliserte hverdagsviner laget på hver sin druesort. To av dem finnes i Norge. Den ene er en bløt merlot og den andre en saftig Garnacha.

Disse to vinen har ingen utfordrende tanniner, men er absolutt ikke tannløse og har en god fruktighet. De passer like fint til pizza og taco som til kveldskos uten mat. Begge koster godt under 150 kroner, og det må sies å være et meget godt kjøp.

El Circo Bailarina Merlot 2018
Varenr. 11728201 i Bestillingsutvalget – Kr 138,30

Duft av moreller og plomme, fruktkake og urter. Bløt, rund og innsmigrende med snille tanniner. Smak av plomme, bringebær og krydder. Ikke spesielt høy syre, men har en fin, ungdommelig friskhet i frukten. Vellaget. En av de bedre billigvinene på Vinmonopolet. 83 poeng

El Circo Acrobata Garnacha 2019
Varenr. 11727801 i Bestillingsutvalget – Kr 129,20

Innsmigrende garnacha-fruktighet på duft med rørt bringebær, markjordbær, kirsebær og plomme. Bløt med milde tanniner, glatt og polert. Deilig bærsmak, moreller og bringebær, mye god frukt her. Lettdrikkelig og saftig med god sursøt frukt. 84 poeng

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: