Pinot noir-spesialisten André Clouet

I dagens tirsdagstips skal vi til Champagne! Tirsdag er jo champagnedag, på samme måte som mandag, onsdag, torsdag og alle de andre ukedagene. Ikke sant? Jo da, og champagne fra pinot noir-spesialisten André Clouet skuffer sjelden.

André Clouet er godt representert på Vinmonopolet med syv champagner, to av dem i basisutvalget. Tom Stevenson beskriver i sitt oppslagsverk Vin fra Hele Verden, utgitt i 1997 Clouet slik: “Liten kvalitetsbesvist dyrker som produserer et meget stort spekter av attraktivt rike og tiltalende champagner» Jeg kan føye til at det også er meget hyggelige priser på disse vinene. Her får man mye champagne for pengene. 

André Clouet ble etablert så langt tilbake som i 1741. De holder til i Bouzy i den nedre delen av Montagne de Reims. Her ligger forholdene til rette for å dyrke pinot noir. Gjennom flere hundre år har Clouet-familien kjøpt vinmarker og eier i dag 8 hektar av gjeve Grand Cru-vinmarker beplantet med denne dronningen av druer. 

I dag er det unge Jean-Francois Clouet som styrer gård og grunn. I følge den svenske champagnespesialisten Richard Juhlin jobber Jean-Francois for å oppnå samme stil og kvalitet som Bollinger. Det er en ambisiøs målsetning.

I størrelse er André Clouet langt unna Bollinger. Clouet hører til under det som kalles Récoltant-Manipulant på fransk eller grower champagne på engelsk. Dette er små, kvalitetsbevisste produsenter som eier egne vinmarker og lager vin av sine egne druer, i motsetning til de store champagnehusene som kjøper inn druer og produserer store volumer. Slike håndverksviner er ikke nødvendigvis bedre enn det champagnehusene lager, men det er jo ekstra hyggelig med viner (og andre småskalavarer) der bonden sjøl er med i produksjonen.


Fire viner fra André Clouet


En dag i 1911

Historien bak denne vinen er sjarmerende. I en liten kjeller hos Clouet ble det funnet noen bortgjemte flasker med champagne. De hadde ligget i kjelleren i over 80 år og ble funnet ved en tilfeldighet. De hadde en svært vakker etikett og var pakket inn i strå. Den vakre gulletiketten sendte tankene til den franske gullalderen, Belle Époque, fra slutten av 1800-tallet og fram til første verdenskrig. Epoken for vakre ting, snirkler og optimisme. Gamle tante Jenny hadde alltid snakket så varmt om disse flaskene som ble åpnet til ulike feiringer og begivenheter . Flaskene ble inspirasjonen til vinen som kalles Un jour de 1911 – En dag i 1911. Det fortelles på hjemmesidene.

Det fortelles flere historier om Un jour de 1911-champagnen. En av de er at den er laget til minne om opprøret, the champagne riots, der druedyrkere mente det ble kjøpt inn druer fra utenfor Champagne etter flere år med dårlige avlinger og protesterte mer enn høylydt. Opprøret fikk sin ende i 12. april 1911. Det høres jo plausibelt ut at dette er den direkte årsaken til navnet, men jeg har ikke fått det verifisert fra produsent (jobber med saken).

Det lages kun 1911 flasker i året av Un jour de 1911. Det lille heftet som følger med flasken forteller at min flaske er nummer 1354 og er degorgert for hånd 2. juni 2020.

Denne champagnen er 100 % pinot noir. Halvparten av blandingen er fra årgang 2008. De resterende 50 % er lagret i solera, en metode man gjerne forbinder med sherry-produksjon der flere årganger lagres sammen. I En del av vinen fra den nyeste årgangen tilsettes i et fat/tank der det allerede er blanding av vin fra årgangen før der, og før der igjen og enda før der igjen osv. Tilslutt blir dette en kompleks blanding av viner fra mange årganger. For små champagneprodusenter er dette plassbesparende og gir også en spennende basevin med mange nyanser. Etter blending har vinen ligget syv år på bunnfallet. Sukker: 8 g/l – syre: 4,8 g/l

Gylden farge. rik og kompleks duft. Nybakt eplekake og smørkarameller, sitrus og ristede valnøtter. Kremete mousse, små bobler, moden frukt, leskende syre, men ikke skarp syrlighet. Rund og moden. Brioche, sitruspreget finish. Litt nøtter, lang, karamellisert avslutning. 92 poeng

Un jour de 1911
Varenr. 10902401 i BU – Kr 599,90

Symfoni fra totusenogni

2009-årgangen var spesielt bra for pinot noir, og mange vintage-champagner fra denne årgangen har en høy andel pinot noir. 80 % pinot noir, 20 % chardonnay. Druer fra premier og grand cru vinmarker i Montagne de Reims, 10 år på bunnfallet. Sukker: < 8 g/l – syre: 4,1 g

Parfymert og floral duft. Her er det appelsin, sitrus, gule epler, brioche og et elegant autolysepreg. Fyldig og kremet mousse, fine, små bobler. Leskende syrlighet, velkomponert med en miks av moden frukt, gule epler og fersken, mot mer syrlige elementer som lime og grønne granny smith epler. Mineralske innslag. Fint autolysepreg kommer i avslutningen med kjeks og toast med smør. Lang. 90 poeng

André Clouet Millésime Symphonie Cap Leopard 2009
Varenr. 10902001 i BU – Kr 489,90

Rosa og delikat

100 % pinot noir. Spontangjæret på ståltank. Tre år på bunnfallet. Sukker: 8 g/l – syre: 4,3 g/l.

Lys rosa farge. Dufter innbydende av roser, bringebær, fersken og brioche. Kremet mousse, sødmefull og deilig frukt som smaker friske, bringebær og røde epler, kirsebær og så litt kjeks. Lang ,konsentrert og fruktig med delikate røde bær i finish. 89 poeng


Andre Clouet Rosé No 5 Brut
Varenr. 10902101 i BU – Kr 399,90
(Vareprøve)


Knusktørt

På hjemmesiden til Clouet forteller Jean-Francois Clouet om da han var liten gutt og gikk rundt i kjelleren hjemme og kikket opp på de store ståltankene med vin. Han tenkte på disse som heltmodige store kjemper som voktet over vinen. Ståltankene hadde (og har) egne navn og i Brut Silver er de de tre heltene Laser, D’artagnan og Zorro som gir intensitet, nerve og mineralitet til vinen.

100 % pinot noir, opp til tre års modning på bunnfallet. Ingen dosage. Sukker: <3 g/l – syre: 7,4 g/l. Friskt eplepreg på duft. Kilende små bobler og knasende syrlighet i munnen. Smak av grønne og røde epler, hint av rips, bolledeig og toast. Knusktørr ettersmak som gir vann i munnen. 88 poeng

André Clouet Silver Brut Nature
Varenr. 4169801 i Basis – Kr 359,90


Hjemmesiden www.andreclouet.com er omtrent like treg å laste som tiden disse champagnene ligger på bunnfallet, men når man først får opp sidene er det mange personlige betraktninger som er morsomme å lese.

En kommentar om “Pinot noir-spesialisten André Clouet

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: