Aune Lohmann – en portugisisk drøm

Det er alltid morsomt å møte mennesker som drives av ekte lidenskap og følger drømmene sine. En av disse er Roar Aune, opprinnelig fra Trondheim, men nå vaskeekte vinbonde i Portugal sammen med sin partner Petra Lohmann. Jeg møtte Roar da han nylig var på “Norgesturné” med sine viner.

Roar har bakgrunn fra tekstilbransjen der han jobbet som designer for blant annet Helly Hansen. I disse årene ble han godt kjent med Portugal der klærne ble produsert. Etter 20 år i motebransjen fulgte 20 år som lærer i tekstil og design på videregående skole. Nå er Roar godt i gang med den nye epoken i livet: vinbonde-epoken.

Klærne Roar designet ble produsert i Portugal, og han ble etterhvert godt kjent med landet. Roar snakker med varme i stemmen om Dão, om det ekte Portugal som man ikke finner i byene, men på bygda. Her er det eselkjerrer, gamle damer med ting på hodet og nesten ingen turister. Det var her Roar og Petra fant sin drømmegård, Quinta Das Mercês, i 2011.

Quinta das Mercês

Quinta das Mercês har en lang historie og man kjenner til at det har vært folk her for 400-500 år siden. Romerske ruiner og veier er bevis på det. Gården har også sin egen vannkilde og det er aldri tørt her, forteller Roar.

Gården har 3,5 hektar vinmark. Det er også frukt, grønnsaker og oliventrær på eiendommen. Vinmarken var forfallen og de begynte jobben her. Det første året ble det 70 liter vin. Paret Aune Lohmann skjønte at de trengte starthjelp. De unge vinmakerne i området skjønte ikke helt hva de ville, og Roar satt seg ned for å google etter den rette personen for jobben.

Han endte opp med å kontakte Virgilio Loureiro, omtalt som the grand old man i portugisiske vinkretser. Det er han som blir intervjuet om saker og ting i vinbransjen og som professor i ønologi har han utdannet flere generasjoner vinmakere.

Loureiro kom på besøk og kikket på gården. – Her var det fint, sa han. – Jeg skal hjelpe dere. Med sin klassiske tankegang er vinfilosofien å lage vin slik de laget den i Dão før i tiden. Hjelpen var uvurderlig, men nå klarer Roar seg selv. Virgilio kommer innom en gang i blant og har blitt en god venn.

– Vi tar naturen styre, forklarer Roar. – Vi er ikke sertifisert økologisk eller biodynamisk, men jobber på den måten. – Ikke engang vinmakeren bruker deodorant, flirer Roar spøkefullt. Her går det sauer om vinteren som gjødsler i vinmarken. Om sommeren har de for stor appetitt på vinplantene. Druene som dyrkes er de røde touriga nacional, tinta roriz (tempranillo i Spania), jaen og alfrocheiro. De hvite er encruzado, malvasia fina, bical og cercial branco.

For to år siden ble gården rammet av en voldsomme skogbrann og hovedbygningen brant ned. Vinmarkene ble heldigvis lite berørt og nytt hus er satt opp.  – Vi er ferdige med det nå, sier Roar og har egentlig ikke lyst til å snakke mer om brannen. Den har fått alt for mye oppmerksomhet allerede.

Så da gjør vi ikke det og går heller over til det som er viktigere. Vinen.

Viner

Jeg smakte de røde Aune Lohmann-vinene da de kom på det norske markedet i april 2017. Jeg vurderte de som gode, dog litt upolerte og med potensial for mer raffinement. Nå er Aune Lohmann godt i gang med poleringsjobben og vinene er bedre enn noen gang. Prismessig er dette veldig mye vin for pengene.

Aune Lohmann Branco 2016
Varenr. 7927901 – Kr 119,90, nedsatt fra 179,-
(utsolgt)

Når man hører om hvitvin fra Portugal tenker man ofte på Vinho Verde, men det lages også god hvitvin i de andre områdene i landet. Den hvite Aune Lohmann er laget på encruzada, malvasia fina, bical og sercial branco. Den hvite vinen gjærer på ståltank. De har ikke kjøleanlegg, men plastslanger risler kaldt vann over tankene og holder gjæringstemperaturen på 16-18 grader. Gjæringen tar omtrent 20 dager. – Alle viner har godt av litt tid, og denne blir veldig mye bedre etter to vintre, forklarer Roar. Dessverre har de siste flaskene av 2016-årgangen nettopp blitt utsolgt, men en relansering vurderes neste år ifølge importør. Den sjansen syns jeg den bør få, for dette er en god vin.

Duft av blomster, sitrus og litt krydder. Fin fylde, god friskhet, smak av pære, sitrus, grapefrukt og salte mandler. Tiden har gjort denne godt og den fremstår med en fin modning, men fortsatt med flott, ungdommelig frukt. God lengde. 87 poeng

Aune Lohmann Tinto 2016
Varenr. 7916001 – Kr 149,90

Tinto er en tradisjonell Dão-blend av druene touriga nacional, tinta roriz, jaen og alfrocheiro. – Den passer godt til lammegryte, elg og hjort, sier Roar og forteller at de jobber med å holde alkoholen nede med å høste tidlig. Dette er en vin som smaker slik det lukter av våren i vingården ifølge Petra.

Aune Lohmann Tinto 2016 dufter av plomme, innbydende bringebær og moreller med florale overtoner av fioler. På smak er det syrligheten som løfter denne vinen. Syrlige kirsebær og rips, men også mørk moden frukt. Urter og et streif av fatkrydder blander seg pent inn. Ikke utpregede tanniner her, men tørrer litt. Flasken vi smaker har vært åpen et døgn og leverer fint. Det tyder på at denne også kan ligge en stund og bare bli bedre. 86 poeng

Aune Lohmann Jaen 2017
Varenr. 11246801 – Kr 149,90

– Dette er en tannindrevet vin, ikke syredrevet som tinto’en, sier Roar. Det har han rett i. Jean er en drue kjent for lavere syreinnhold og blandes ofte med andre druer. Men dette er absolutt ikke en dvask vin uten syrlighet. Tanninene er nemlig på jobben der de stepper inn og bidrar med friskhet. Det er en helt nydelig duft på denne. Moreller og mørk frukt, lakris og et hint av mokka. Et delikat bringebærpreg trer fram. I munnen er den fast og finstrukturert. Markante tanniner her, men omfavnet av moden frukt slik at det hverken tørrer eller blir hardt. Smak av kirsebær og blåbær med lett urtepreget avslutning. 88 poeng

Aune Lohmann Alfrocheiro 2017
Varenr. 11246701 – Kr 149,90

Siste vin er laget på Alfrocheiro og er mørk rød på farge. Mørkt frukt, plommer og lær på duft. Rund munnfølelse, ikke noe tannin- eller syrebad her. Fin fylde, smak av moden plomme, fiken og litt krydder. Fast avslutning, men ikke spesielt tanninrik. Savner litt mer friskhet her, men god vin. 85 poeng


Spesialviner

I spesialslippet i november ble det lansert to viner fra Aune Lohmann. Disse to er spesiallaget for Norge og er basert på de beste fatene Vinmonopolets innkjøpere smakte da de var på besøk. De to vinene under er smakt i forbindelse med dette slippet.

Aune Lohmann Dão Jaen Colheita do Produtor 2017          
Varenr. 11319601 – Kr 219,80         

Dempet og elegant. Urter, blomster og rips på smak. Middels fyldig, fast og syrefrisk. Ripspreget og syrlig, hint av lakris, urter. Frisk og fast ettersmak. 87 poeng.
Finnes på lager på disse vinmonopolene: Aker Brygge, Hamar, Bergen, Sandefjord og Sandnes, samt i nettbutikken.   

Aune Lohmann Dão Touriga Nacional Reserva 2017           
Varenr. 11319501 – Kr 219,80          

Mørk frukt, dyrepels, lær, noe animalsk i duft her. Pent fyldig med god frukt, skogsbær og bringebær. Strukturert med finkornede tanniner. Lang, fast og saftig ettersmak. 89 poeng.  
Finnes på lager på disse vinmonopolene: Aker Brygge, Hamar og Sandnes, samt i nettbutikken.   

Roar med Touriga Nacional (foto: privat)

5 kommentarer om “Aune Lohmann – en portugisisk drøm

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: