Novembernyhetene på Vinmonopolet

Fredag 1. november er det igjen klart for nyhetsslipp på Vinmonopolet. Det er mye å glede seg til blant nyhetene i basisutvalget i november. Noen fartshumper er det jo som seg hør og bør, men nyhetslippet som helhet er godt.

Fagtema denne gangen er kalkstein. Det kan virke søkt, men forklares med at det er en liten tendens til at restauranter sorterer vintyper etter jordsmonn på vinkartet. Så da så. Mange av de mest kjente vindistriktenen har et jordsmonn rikt på nettopp kalkstein så det er et greit sted å starte. Kalksteindistriktene representeres med Champagne, Burgund, det lille ukjente Gualtallary i Uco Valley, Argentina og Barolo. Det er mye bra her. Champagne briljerer med strålende viner i prissegmentet 400-500 kroner. Disse vinene er alle det som kalles RM – Recoltant-Manipulant, en druedyrker som lager sin egen vin av disse druene, i motsetning til han som selger druene til de store champagnehusene.

Burgund leverer også varene med to hvite Puligny-Montrachet og den lekre, rubinrøde Patrice Rion Chambolle-Musigny Vieille Vigne 2017. Videre i kalksteinens rike er en prisgunstig malbec fra Argentina og den tanninrike Rivetto Barolo noe å få med seg.

Vinmonopolet har denne gangen forbarmet seg over chenin blanc fra Loire som de mener er undervurdert i Norge. Dette til tross for at drua har flere fellestrekk med riesling som vi jo bare elsker. Her treffer polet blink. Chenin blanc er undervurdert, og vinene som lanseres viser fram chenin på en utmerket måte. 

Litt verre er det med grenache-satsingen. Her skal stikkordet være høy kvalitet med friskhet og kjølig frukt, men mange av disse vinene er ganske så kjedelige. Jeg elsker den herlige, forførende fruktigheten til grenache, men mange av vinene i denne lanseringen har mer preg av kokt, syltet frukt enn av det kjølige. 

Det nærmer seg også jul og sesong for søte viner. Fire forskjellige viner kommer for salg. En herlig Passito di Pantelleria fra Sicilia på zibibbo-drua (muscat d’Alexandria), en tyve år gammel tawny portvin, en mørk og fyldig grenache-basert banyuls og til slutt en tyktflytende, rosinaktig Pedro Ximenes.

Her er anbefaling på 30 av nyhetene som kommer i butikk på fredag 1. november.

🍷 og 🥂= Spesielt anbefalt

Musserende

Jean Velut Lumière et Craie Brut Blanc de Blanc 
Varenr. 11176901 – Kr 399,00 

God intensitet på duft. Gule og grønne epler, epleskrell og bolledeig. Kremet mousse, frisk og saftig syre, sitruspreget smak med innslag av grønne epler, gule plommer, kjeks og en tørr, nesten nøtteaktig finish. Meget god. 90 poeng Bonnet Ponson Perpétuelle Extra Brut 
Varenr.11296101 – Kr 399,70 

Elegant og dempet duft av gule epler og klementiner. Frisk og saftig i munnen, lette bobler, gul fruktbase, sitruspreget, kommer med fint autolysepreg av kjeks og nybakt brød. Lang grapefruktaktig ettersmak. 88  poeng
Philippe Glavier La Grace d`Hakamiah 
Varenr. 11222501 – Kr 437,00 

Trenger litt tid i glasset for å åpne opp. Etter noen gode snurrer i glasset kommer den fint med sitrus og kandisert sitrusskall, hint av valnøtt, bivoks og flint. Kremete og god mousse, livlig syre. Frisk og mineralsk karakter, grønnere frukt på smak, eple, lime og sitrus mikset med kjeks, sopp og tørkede urter. 90 poeng 🥂


M. Richomme Génération Grand Cru 2011
Varenr. 11344701 – Kr 459,90

Utviklet og kompleks duft av overmodne gule plommer, gule epler, epleskrell, hint av karamell, brunt smør og vanilje. Fyldig, rik og utviklet vin, nøttepreget, honning og bivoks, modne epler på smak.  Lang og saftig finish. Kompleks. 91 poeng 🥂Waris Larmandier Particules Crayeuses Grand Cru
Varenr. 11343901 – Kr 535,00

Ganske lukket i glasset, litt kjeks og urtetinktur. Flotte bobler, fyller munnen med kriblende perler, smak av gule epler, kandisert, sitrusfrukt og moden fersken. Frisk, tørr og krisp ettersmak. Utrolig lang og delikat. 90 poengHvitvin

Crux Chablis 2018 
Varenr. 11225802 –  Kr 87,- (halvflaske)

Kjekk og grei chablis på halvflaske. Typeriktig chablis med epler og smør på duft. Forholdsvis god konsentrasjon, eplepreget smak, god friskhet og lengde. Mangler kompleksitet, men helt ok. 85 poeng
Dreissigacker Organic Riesling 2018
Varenr. 11282506 – Kr 367,90

Riesling på papp (2,25 liter) fra anerkjente Dreissigacker i Rheinhessen. Aromatisk duft av blomster og fersken, sitrus og tropiske toner. Rund og fyldig, smak av sødmefulle gule epler og plommer. Sødmen er pent balansert av syre, god lengde. Fin BiB med mye moden frukt. 86 poeng

Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2018
Varenr. 1143801 – Kr 165,60

Blomsterurter, lanolin og lynghonning på duft. Fyldig og svært moden frukt, virker nesten søt, men er helt tørr. Smak av gule plommer, honningkake og moden sitrusfrukt, kommer så med hint av noe vokspreget, som i bikake med voks, i ettersmak. Lang. 89 poeng

La Varenne du Poirier 2017
Varenr. 11296001 – Kr 253,50

Fatpreget duft, smør, fløtekaramell og krydder blandet med voks og gul frukt. Konsentrert, virker veldig utviklet med karamell og brunt eple, men her er også fersken og bivoks. En god og rik vin, men setter spørsmålstegn ved at den smaker så utviklet etter bare 2 år. 87 poeng

Domaine aux Moines Savennières-Roche aux Moines 2016
Varenr. 7300401 – Kr 319,90

Fin dybde på duft, kamferdrops, bakte epler, gule plommer, lanolin og bivoks. Fyldig og rik munnfølelse, konsentrert frukt, smak av gule epler, sitrus, nøtter, et lite krydderhint og streif av karamell. Svært tørr finish. kompleks. 90 poeng 🥂

Domaine du Closel Savennières Les Caillardières 2016
Varenr. 11285201 – Kr 383,90

Rund munnfølelse med noe tørrstoff som tørrer i siden på munnen, Smak av plomme, sitrus, fersken, vanilje. Lett fatpreget. Frisk og lang ettersmak med syrlige sitrondrops og smør. 90 poeng


Domaine Nudant Puligny-Montrachet Les Charmes 2017
Varenr. 8337101 – Kr 448,00 

Sitrus, epler og fat på duft. Fyldig, fatpreget og ung, fatet ligger litt over frukten nå, mye vaniljestang og smør, men under ligger det solid frukt, bakte epler og sitrus. Fin syre gjennom hele smakskurven som trekker alt ut i en lang ettersmak. 89 poeng

Pernot Belicart Puligny Montrachet 2017
Varenr. 11296201 – Kr 449,00

Åpner med streif av hermetisk sopp og epler før den lukker ned. Ung, malo- og fatpreget er markant her, vaniljeyoghurt og smør, lett krydderstreif, sitrus og grapefrukt. God, men mangler det lille ekstra. 88 poeng
Rødvin

Patrice Rion Chambolle-Musigny Vieilles Vignes 2017
Varenr. 11282901 – Kr 548,90

Litt lukket, kommer så med knuste bringebær og kirsebær, grustak/steinstøv. God fylde, kirsebær, urter og markjordbær på smak, rød lakris og et jordlig streif i ettersmak. Harmonisk og god. 91 poeng 🍷
Bantu Cannonau di Sardegna 2017 
Varenr. 11345301 – Kr 133,90 

Cannonau er synonym for grenache/garnacha på Sardinia. Urtestreif og mynte på duft, frisk og saftig vin med pepperaktig smak av røde bær mikset med mørkere bær. Litt kort. 85 poeng
Domaine de Villeneuve Chateauneuf-du-pape Les Vieille Vignes 2016
Varenr. 11225001 – Kr 399,90

Finnes også på magnum. Skogsbær og sviske på duft. Fyldig og rik, en fin friskhet i frukten her. Smak av mørke bær, knust krekling, blåbær, plomme, hint av sviske og mørk sjokolade. Tørr, fast avslutning. 88 poengBirichino Grenache Besson Vineyards 2017
Varenr. 11309101 – Kr 284,90

Californisk grenache med frisk, sursøt frukt. Smak av granateple, kirsebær og rørt markjordbær. Ueiket og delikat med god konsentrasjon og lekker saftighet i frukten. 88 poeng
A Tribute to Grace Besson Grenache 2017
Varenr. 8363901 – Kr 449,00

Innbydende rødbærsduft med innslag av noe mørkere frukt. Glatt i munnen, saftig, sursøt frukt, markjordbær og smeltet bringebærsorbet på smak. God friskhet og lengde. Lettbeint og fin. 89 poeng
Zorzal Terroir Único Malbec 2018
Varenr. 2156901 – Kr 159,90

Blekk, blåbær, blåplomme og boysenbær på duft. Middels fyldig vin med glatte tanniner. Frisk frukt med et kjølig preg i munnen. Smak av skogsbær og moreller med snev av urtesalt i ettersmak. Godt kjøp. 87 poeng 🍷
Majella Cabernet Sauvignon 2016
Varenr. 11296801 – Kr 225,00

Australsk cabernet sauvignon som dufter godt av solbærsirup, marsipan, skogsbær, skogbunn og fat. Fyldig, rik og konsentrert, bløte tanniner solbærdominert smak overstrødd med litt bakt paprika, mynte og mokka fin syre og urtete finish. 89 poengVoghera Barbaresco Cottà 2016
Varenr. 11222305 – Kr 559,90 (magnum)

Litt lukket på duft men viser typeriktig roser og røde bær. Fast og tanninrik, moden frukt, kirsebær og sviske i en pen miks, litt lakris. Saftig syre hele veien. Moderne og glatt. 88 poeng
Rivetto Barolo di Serralunga d’Alba 2015
Varenr. 5856301 – Kr 397,90

Innbydende og åpen duft. Fioler, lakris, røde bær og blomstrende nypebusk. Fast og stram struktur, tanniner griper tak fra midten av smakskurven og suger til seg spytt. Røde bær, rips, kirsebær, lakris, innslag av noe tørket frukt på smak. Tørr, finish. 90 poeng

Ogier Saint Joseph Baligant 2017
Varenr. 9077001 – Kr 199,80

Dufter av rød og mørk frukt, bjørnebær, litt pepper og jod. Middels fyldig, snille tanniner, saftig frukt, kjøtt, pepper og bjørnebær på smak, klassisk St Joseph på den lettere siden. 88 poeng 🍷

Ch. Soudars 2005
Varenr. 10447601 – Kr 300,-

Utviklet aroma av tobakk, skogbunn, hint av litt lær og våt gås. Fast, tanninrik og fyldig, utviklet med smak av tørket frukt, sviske, sigar og paprika. God lengde. Tørrer i meste laget, men har en fin kompleksitet og balanse mellom struktur (syre) og sødme. Meget bra kjøp. 89 poeng 🍷


Foradori Vigneti delle Dolomiti Teroldego 2016
Varenr. 1082301 – Kr 255,-

Åpner med en slags “skitten” duft. Ikke helt ren, men heller ikke noe feil. Heller slik som man gjerne kamuflerer med ordet rustikk. God frukt i munnen, middels fast struktur, smak av sursøte bær, tranebær og granateple, med kissebærkjernepreg i avslutning. 88 poeng


Holst Pannonia Natur
Varenr. 11309201 – Kr 209,90

Østerriksk rødvin på 70 % blaufränkisch, 20 % zweigelt og 10 % merlot. Miks av mørke og røde bær, urter og treverk på duft. Rund, men med et lite tanninbitt i finish. Lang og saftig karakter med smak av skogsbær, krekling og moreller, hint av marsipanbrød i ettersmak. 88 poengSøt vin

Marco de Bartoli Bukkuram Sole d’Agosto Passito di Pantelleria 2017
Varenr. 520302 – Kr 225,00

Tørket frukt, pomerans, tørket appelsinskall, fiken og rognebærgele på duft. Myk og rik munnfull med smak av tørket aprikos, hermetisk fersken og honning. Kompleks, lang ettersmak. Akkurat når du tror det har gått over kommer den opp med valnøtter, hasselnøtt og geletopper. Herlig vin. 91 poeng 🥂

Cave Veuve Banyuls Banyuls Rimage 2018
Varenr. 11160302 – Kr 249,90

Mørke bær, rørt tyttebær og syltede moreller på duft. Fyldig, søt og rik, ungt fruktpreg, skogsbær, moreller, litt sjokolade, sviskehint og syltede bjørnebær. Lang og konsentrert. 89 poengMaynards 20 Year Old Tawny Port
Varenr. 11186002 – Kr 239,80

Utviklet og nøttepreget tawny portvin. Lukter av karamell, men har samtidig en fruktigere tone. Rik vin med smak av nøtter, tørket fiken, karamell, kransekakemasse og krydder. Lang og betagende. 90 poengDelgado Zuleta Pedro Ximénez Monteagvdo
Varenr. 11222902 – Kr 148,50

Tykk og seig konsistens, mørk brun på farge. Dufter av røyk, svisker, tørket fiken og masse rosiner. Intens søt og med solmoden, tørket fruktsmak. Pedro Ximenes smaker alltid som flytende rosin. Litt salt i finish. Denne er god, men skulle gjerne hatt noe mer som piffer den opp i avslutningen. 87 poengEn kommentar om “Novembernyhetene på Vinmonopolet

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: