To dager i Lisboa

Regnet styrtet ned da jeg kom ut fra flyplassen i Lisboa en sen marskveld tidligere i år. Jeg hadde tatt en svipptur til Portugal for å besøke José Maria da Fonseca og Casa Santos Lima, begge kjent for å produsere store mengder med prisgunstige viner. Jeg gledet meg til å kikke nærmere på to av de viktigste kommersielle aktørene i Portugal. Dette er en viktig side av vinindustrien og har stått på listen min over studieturer lenge.

José Maria da Fonseca

José Maria da Fonseca ble etablert i 1834 og er mest kjent for Periquita, et av de eldste vinmerkene i verden som ble lansert allerede i 1850. Kjøreturen fra sentrum i Lisboa ut til Azeitão på Setubalhalvøya der Fonseca holder til, tok en drøy times tid i morgentrafikken. Jeg sto og kikket på den hvitkalkede murbygningen der det sto José Maria da Fonseca i store, gylne bokstaver dekorert med drueklaser, da en klassisk BMW 320iS svingte opp foran fasaden. Ut steg sjefsvinmaker Domingos Soares Franco. Han er 6. generasjon i det familieeide selskapet, har vinutdannelse fra UC Davis i California og et fast håndtrykk. 

Mens vi gikk gjennom det lille vinmuseet der Fonseca tar imot 43 000 besøkende hvert år, fortalte Domingos sin familiehistorie. Grunnlegger José Maria da Fonseca kom til Lisboa-området først på 1800-tallet. Han studerte matematikk før vinen erobret hans hjerte og han viet resten av livet til vitikultur. José Maria ville gjerne prøve ut nye ting og utforske muligheter i vinmark og kjeller. Med en matematikers presisjon eksperimenterte han med oppbinding og nye druesorter som han hentet fra andre steder i Portugal. En av druesortene han var spesielt begeistret for var castelão. Stiklingene hentet fraeiendommen Cova da Periquita viste seg som spesielt gode, og Fonseca kalte sin vin Periquita. Så sterk ble denne merkevaren at periquita nå er et synonym for castelão i Setúbal-området. 

Omvisningen fortsatte og vi gikk ut i hagen der noen rader med ulike druesorter var plantet med ulik soleksponering. Noen av dem hadde så vidt begynt å sette knopper, mens andre fortsatt var i vinterhvile. Vi gløttet raskt inn i den gamle Periquita-kjelleren med store eikeliggere og rader med gamle tønner før vi gikk videre til den neste kjelleren.

Domingos Soares Franco foran inngangen til den gamle Periquita-kjelleren

De store portene ble åpnet, og i det dunkle lyset kunne jeg se gamle eikefat dekket med svart soppbelegg og spindelvev. Vi hadde nå kommet fram til vinkjelleren der tønnene med baseviner som skal bli Moscatel du Setúbal ligger til modning. De eldste vinene var fra tidlig 1900-tallet, mens den yngste var 2017-årgang. Det føltes ut som å gå i en kirke. Fra bortgjemte høyttalere strømmet det ut dempet gregoriansk sang og i midten av kjellerrommet forsterket en dør med blyglassvindu i forskjellige farger det sakrale preget. 

Fonseca er kjent for sine søte sterkviner laget på muskatelldruer. Vinene lages hovedsakelig av moscatel d’Alexandria, men enkelte toppviner lages også av den langt sjeldnere moscatel roxo. Gjæringen stoppes når vinen har ønsket sukkerinnhold ved å tilsette brennevin og de aromatiske muskatelldrueskallene får godgjøre seg i vinen i flere uker før vinen tappes på fat. Disse basevinene kan deretter ligge i tiårsvis før de inngår i en ferdig vin.  

Vi forflyttet oss til det moderne produksjonsanlegget der det var gjort klart til smaking. Vi smakte raskt gjennom de enkleste Periquita-vinene, men tok oss bedre tid med toppvinene som bl.a. inkluderte José de Sousa Mayor og Hexagon. Finalen var storslagen med 10- og 20- år gammel Moscatel de Setubal, og jeg følte meg virkelig beæret da Domingos bød på en liten smak av Moscatel Roxo 1918 og Apoteka 1905. Denne fantastiske opplevelsen kan du lese om i posten Bare noen gamle greier fra 1918 og 1905.

En slik smaking sier noe om bredden til storprodusent José Maria da Fonseca. Periquita gir valuta for pengene, men er ikke veldig spennende. Toppvinene er både seriøse og lekne, med flott frukt og høy kvalitet. Sammenlignet med andre viner i lignende kvalitetssegment er de svært prisgunstige. Moscatel-vinene er i en klasse for seg, og det er ikke rart Fonseca regnes som den ledende produsenten av Moscatel de Setúbal. 

Etter smaking, lunsj og mange timer med samtale var det tid for å sette kursen tilbake til Lisboa for et lite måltid på By the Wine, et bistrolignende sted som serverer småretter og utelukkende har vinene fra Fonseca på vinkartet.

Undertegnede flankert av brødrene António (t.v. ) og Domingos Soares Franco

Over til Casa Santos Lima

Dagen etter hentet eksportsjef Sebastião Garcia meg på hotellet og vi kjørte de 45 kilometerne nordover til Alenquer der Quinta da Boavista ligger. I likhet med Fonseca er Casa Santos Lima et familieeid selskap og drives i dag av Jose Luis Oliveira Da Silva som er fjerde generasjon. Casa Santos Lima er den største produsenten av vin fra Lisboa-området og har også vinmarker i Algarve, Alentejo, Douro og Vinho Verde. Produsenten tapper svimlende 20 millioner flasker i året og har de kjente storselgerne Portuga og Bons-Ventos i porteføljen. 90 % av all vin de produserer eksporteres. God kvalitet til rimelig pris er målet og det store volumet gjør at prisene kan holdes lave.

Quinta da Boavista er et moderne nybygg med skarpe linjer og store glassflater. Rundt 200 mennesker er ansatt her og det er god plass til vinbutikk, smakerom, ståltanker, eikefat og en imponerende tappelinje som fyller 9000 flasker i timen. Den gamle, opprinnelige vingården fra 30-tallet ligger rett ovenfor, men nybygget har tatt over all produksjonen.  

Ikke alle planter overlever det første året og må erstattes

– Det foregår hele tiden nyplantinger, fortalte Sebastião på vår kjøretur rundt i området. Innimellom de bølgende vinmarkene var store jordstykker pløyd opp og ventet på unge stiklinger. I en vinmark som ble plantet i fjor holdt en eldre mann på å erstatte planter som ikke hadde overlevd den første vinteren. Hele 50 ulike druesorter er plantet på eiendommen. Vinmarkene har god soleksponering og vinden som blåser inn fra Atlanterhavet gir mildere temperaturer om sommeren. Druene plukkes både for hånd og med maskin, og det etterstrebes kvalitet i alle ledd fram til vinen tappes på flaske. 

Den påfølgende smakingen av 20 viner, mange av de kjente og kjære travere på polet, bekreftet inntrykket av at god kvalitet til rimelig pris er en riktig beskrivelse. I dette prissegmentet kan man aldri forvente store, komplekse viner man husker for alltid. Men som hyggelige hverdagsviner leverer Casa Santos Lima akkurat det de lover. 

På ettermiddagen hadde det sluttet å regne og vel tilbake i Lisboa var det på tide å finne en god avslutning på turen. Jeg tuslet rundt i gamlebyen, det begynte å bli mørkt og folk skravlet kveldsivrig i de smale, bratte Lisboagatene. I en liten sidegate snublet jeg over Nova Wine Bar der en særdeles hyggelig innehaver serverte brød, olivenolje og blekksprut, mens han geleidet meg gjennom portugisiske druesorter og lokale viner for å finne ut hva som kunne falle i smak. Store aktører som Casa Santos Lima og José Maria da Fonseca gir folk mulighet til å smake viner som ikke koster så mye, men som likevel gir en god smaksopplevelse. – Det er jo vinglede det hele handler om, tenkte jeg, og tok en slurk av den ukjente Lisboavinen som ble satt foran meg. 

Viner

Casa Santos Lima

Bons Ventos 2017
Varenr. 1413601 i Basis – Kr 112,90

50 % periquita, 20% camarate, 15 % tinta miuda og 15% touriga nacional. Krydret smak av kirsebær og søte plommer. Pent fyldig, bløt og rund, lett å like. Finnes også på BiB. 79 poeng
Colossal Reserva 2016 
Varenr. 10627801 i bestillingsutvalget – Kr 134,90

Colossal er laget på touriga nacional, tinta roriz (tempranillo), syrah og alicante bouschet. Åtte måneders modning på fransk og amerikanske eikefat gir et merkbart fatpreg, men det harmonerer godt med den rike frukten. Bløt og rund med sødmefull frukt, plomme og syltet kirsebær, hint av kokossmør. Fast ettersmak og fin friskhet. 82 poengQuinta do Espirito Santo 2015
Varenr. 5771001 i bestillingsutvalget – Kr 139,90

Blanding av tinta roriz og castelão. Gjæring på store ståltanker og deretter tre-fire måneders modning på portugisiske og amerikanske eikefat. Smak av mørk frukt, bjørnebær og plomme krydret med vanilje og nellik. Rund stil med god fylde, moden frukt med leskende syrlighet som frisker opp. 82 poeng

José Maria da Fonseca

Periquita White 2018
Varenr. 4264401 i bestillingsutvalget – Kr 139,90

Frisk duft av ananas og grønne epler, saftig frukt, lettdrikkelig sommervin med tropiske innslag. 80 poeng


Hexagon Branco 2015
Varenr. 8348901 i bestillingsutvalget – Kr 304,90

Laget av 35 % antao vaz, 36 % viosinho, 7 %, Verdelho, 22 % alvarinho. Fermentert i fransk eik. Lett utviklet duft av honning, aprikos og brie, hint av fat. God konsentrasjon, kompleks med smak av overmodent eple og tørket aprikos. Utviklet til å være 2015, men spennende smaker og fin friskhet. 87 poengPeriquita Reserva 2016 
Varenr. 5578701 i basis. Kat 4 – kr. 129,90

Reserva-utgaven av Periquita er laget på castelão, touriga nacional og touriga francesa. Åtte måneder modning på eik, der 80 % er amerikansk eik og 20 % fransk eik. Rund og saftig med sødmefull, bløt frukt, plomme, streif av pepper og tydelig vaniljekarakter. Lettdrikkelig vin med fin frukt hele veien og et lite tanninbitt i finish. 81 poeng
José de Sousa 2017
Varenr. 3034901 i bestillingsutvalget – kr. 224,90 

José de Sousa hører til premium-segmentet hos Fonseca. Den kommer fra Alentejo der Fonseca etablerte seg på midten av 80-tallet. Alentejo er mye varmere enn Lisboa, og 2017- årgangen var «hot as hell» iflølge Domingos Soares Franco. Vinplantene som er vant med heten klarte seg godt og det ble en svært vellykket årgang for denne vinen. Druemiksen er grand noir, trincadeira og aragónez. Dufter av mørke bær og mokka. Fyldig vin med saftig, tett frukt og fint taninnbitt. Konsentrert smak av plomme og syltede bjørnebær, innslag av sviske og krydder med et toppstreif av vanilje og urter. 88 poeng

Hexagon Red
Varenr. 2054801 i bestillingsutvalget – Kr 379,90

Dette er den første super premium vinen jeg laget, fortalt Domingos hos Fonseca. Det tok meg 20 år å komme hit hvor vinen er i dag med en druemiks som kommer fra utvalgte vinmarker med ulikt jordsmonn og kloner. Druemiksen er 15 % syrah, 10% tannat, 17 % touriga franca, 35 % touriga nacional og 13 % trincadeira Rund og fyldig vin med bløte tanniner, stor dybde og konsentrasjon. Saftig syre som gir vann i munnen. Smak av plomme, solbær, bjørnebær, litt mokka og kaffe. Delikat eikepreg og fast finish. Flott vin. 90 poeng (2014-årgang)

I Norge er denne nå i 2009-årgang. Den bærer mye av de samme karakteristikkene, men hadde da jeg smakte den i august 2017 et mer modent preg og noe mer tørket frukt.

Alambre Moscatel de Setubal 10 Year Old  
Varenr. 5447602 i bestillingsutvalget – kr. 216,90 for 50 cl

En elegant Moscatel de Setúbal der den yngste vinen i blenden må være 10 år eller eldre. Rav mot oransje farge, dufter av nøtter og litt fat, aprikos, honning og karamell. Fyldig, søt og intens, god dybde og konsentrasjon, en fin miks av fersk, tropisk moscatel blandet med et modent, tørket frukt- preg fra lagring. Lang og flott ettersmak som bugner av tørket aprikos. og nøtteblanding. 90 poeng   

Dette er en bearbeidet og utvidet versjon av min artikkel i Norske Vinklubbers Forbunds medlemsorgan Bulletin 3/2019.

Reisen er betalt av undertegnede. Produsentbesøkene er tilrettelagt av importør Engelstad (Fonseca) og Momentum Wines (Casa Santos Lima) etter mine ønsker.

En kommentar om “To dager i Lisboa

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: To dager i Lisboa -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: