Ren riesling fra Odinstal

Weingut Odinstal er en av de ledende biodynamiske produsentene i Tyskland. Jeg oppdaget produsenten på en pressereise i regi av Deutsches Weininstitut i 2016 og gleder meg stort over at de etterhvert har kommet i bestillingsutvalget. Nylig smakte jeg tre nye årganger riesling fra Odinstal og til tross for en litt stiv pris på de to dyreste er dette en produsent vel verdt å bli kjent med.

Weingut Odinstal holder til på 350 meter over havet oppe i åsen over byen Wachenheim i Pfalz. Thomas og Ute Hensel kjøpte Odinstal på slutten av 90-tallet, men gården har en mye lenger historie enn som så. Eiendommen ble kjøpt av Johan Ludwig Wolf, som da var borgermester i Wachenheim, på begynnelsen av 1800-tallet. Han ryddet og plantet de første hektarenes med vinstokker og bygget seg et fint herskapshus. Senere la Wolf gård og grunn i potten i kortspill og tapte hele eiendommen til en herre ved navn Kuhn, men det er en annen historie. Eiendommen omfatter i dag 20 hektar, der 5 hektar er vinmarker og resten er skog, åker og eng. I 2004 hentet ekteparet Hensel inn ønolog Andreas Schumann som da var nyutdannet fra det anerkjente universitetet Geisenheim.

Da jeg besøkte Odinstal i 2016 ble vi med Andreas på en rundtur på eiendommen. Turen startet med en vandring til det nedlagte basaltbruddet i Pechsteinkopf. Det store krateret var omhyggelig gjerdet inn med wire og krøller av piggtråd slik at man ikke skal forville seg over kanten og forsvinne ned i det 100 meter dype krateret. Basalt er en lavabergart og er med på å gi vinene herfra en spesiell karakter. Jordsmonnet er dypt og tungt med mange ulike mineralstoffer. Den tunge jorda tar lang tid å varme opp, men holder godt på varmen når den først har blitt temperert, noe som hjelper på druemodningen. Den kjente vinmarken Forst Pechstein er påvirket av den samme basalten.

Vi fortsatte turen i vinmarkene og passerte noen bikuber. – Vinplanten trenger ikke bier for å pollineres, men plantene liker lyden av summende bier. Derfor har vi bikuber slik at biene kan hente nektar fra blomstrene mellom vinrankene, fortalte Andreas.

En våt vår ble fulgt av en varm sensommer i 2016. Vinmarken vi sto i så usedvanlig frisk og grønn ut. Andreas forklarte at de ikke hadde krevd så mye av plantene siden det var varmt og tørt og fortalte om hvordan de tvinnet de nye skuddene rundt wirene manuelt og at de unngikk å beskjære noe som helst om sommeren. På denne måten fikk de bedre kontroll over bladverket og planten brukte all energien på druene og ikke på å produsere skudd og blader. Metoden er arbeidskrevende, og det går med 60 timer for å gå over en hektar. Til sammenligning bruker en maskin en halvtime på samme område. – Jo da, vi har maskiner på gården, sa Andreas. – I 2004 kom jeg rett fra Geisenheim og sa at jeg trenger en slik og en slik og en slik. Nå står alle maskinene i hjørnet og blir ikke brukt. Når man sørger for balanse i druene gjør de resten selv. 

Tekjelen der de biodynamiske teene blir brygget

Vil ikke ha ørken

Det var frodig mellom vinrankene med gress og urter. Hos Odinstal slår de ikke gresset og de lar være å jobbe dypt ned i jorda. – Mange slår gresset fordi de tror det stjeler vann fra vinplantene, men det eneste målet for gress og urter er å vokse og blomstre, så når det blir slått vokser det bare mer. – I naturen finner man aldri bar jord. Det er derfor du må luke i hagen. Jorda vil ha bunndekke slik at fuktigheten ikke fordamper. Det eneste stedet der jorda ikke er dekket er i ørkenen. Vi vil ikke ha ørken her.

Andreas forklarte deretter detaljert om de biodynamiske metodene hos Odinstal. Det brukes ikke andre remedier i vinmarken enn forskjellig uttrekk de lager selv som gjør plantene sunne og beskytter mot soppsykdommer. Før blomstring brukes uttrekk av brennesle og piletre. Etter blomstring brukes te av åkersnelle og eføy mot meldugg. Når det er tørt sprøytes det 3-4 ganger i sesongen med ryllik-te. Det virker godt når alle planter henger med hodet. Når det ikke er sol og vinmarken bare trenger et lett puff brukes te av løvetann. For å tilføye kalsium som gjør drueplanten mer motstandsdyktig mot sopp lages te av eikebark. Eik vokser helst på kalsiumfattig jord, men er effektiv til å ta opp kalsium. Barken plukkes i august og brennes. Analyserer av asken viser 78 % kalsium. Dette bringes inn i vinmarken i tiden mellom blomstringen og modning. 

Vi hadde kommet tilbake til herskapshuset der det var gjort klart for smaking. – Vi vanner heller ikke, sa Andreas. – Vi vil at vinen vår skal ha terroir, vise hvor den kommer fra. Bruk av vann og gjødsel gjør at røttene ikke trenger dypt ned, og vi får ikke det vi er ute etter. Etter min mening er vanning også et sosialt problem, fortsatte han. Vi hører stadig om vannmangel og tørke, og at et luksusprodukt som vin skal bruke av vannreservene er en ulempe.

Viner

Odinstal produserer bare hvite viner. Riesling er kongen, men det lages også viner på silvaner, pinot blanc, auxerrois og gewürstraminer. De er alle tørre, men de har sluttet å skrive trocken på etiketten da de ikke ville ha noen diskusjon om det fortalte Andreas i 2016. De vil bare vite om kunden likte vinen eller ikke. I vinkjelleren er det minst mulig påvirkning fra vinmakeren, det brukes kun naturlig gjær og vinene ligger lenge på bunnfallet.

Odinstal Riesling 120 N.N.  2017
Vartenr. 7133601 – Kr 289,90

Dette er Odinstals tolkning av Pfalz, men den er alt annet enn typisk hevder de selv. Saftig riesling med smak av epler, mineraler, sitrus og steinfrukt. Tydelig fersken i ettersmak. Smakskurven går fra det syrlige grønne i starten til det mer gule, modne i avslutningen. Veldig balansert og harmonisk. 89-90 poeng

Odinstal Riesling Bundtsandstein  2017
Varenr. 7119101 – kr 600,-

Druene til Bundtsandstein kommer fra to parseller plantet i 1983 0g 1978. Jordsmonnet er karrig og utbyttet er lavt. Nydelig duft av blomstereng og sitrus. Forknytt og sky i øyeblikket, men slipper løs smak av mineralsalter, grønne epler og grapefrukt. Lekker syrlighet som ytterligere strammer opp uttrykket. Trenger mye tid den her. 91 poeng

Odinstal Riesling Basalt 2016
Varenr. 8064801 – Kr 519,90

Denne vinmarken ble plantet i 1983 og som navnet sier er jordsmonnet den dype, rike basaltjorda. Odinstal Riesling Basalt 2016 oser av flint, krutt og røyk. Stram og tett med skarp, knasende syre. Frukten er rik og konsentrert. Ganske så lukket nå, men epler og hvit fersken kommer fint fram sammen med et hint av noe som minner om grillet, søt og fersk maiskolbe. 92 poeng

En kommentar om “Ren riesling fra Odinstal

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: