Vin til julemat

Hvis du skal ha vin til julematen er det på høy tid å tenke på det nå. Mange har det sikkert klart allerede, enten det er noe fra bestillingsutvalget eller noe godt som skal hentes opp fra vinkjelleren. Men kjenner jeg folk rett er det enda flere som ikke har ordnet den biten ennå og tenker seg en tur innom Vinmonopolet i løpet av uka.  

Jeg har kikket på det som står i polhyllene og plukket ut gode viner til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, torsk, kalkun, rakefisk og vilt i overkommelig prisklasse.

Hvis du fortsatt er usikker på vinvalg til julemat…

husk at champagne aldri blir feil.  

Ribbe

Over halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julekvelden. I forhold til andre tradisjonsrike julemiddager som lutefisk og pinnekjøtt er det en hel rekke viner som passer til et godt ribbemåltid med medisterpølse og medisterkaker. Surkål og tyttebær kan krølle det til, men det blir sjelden fullstendig krise. Du kan bruke både rødvin og hvitvin til ribbe. Hvitviner laget på rieslingdrua er godt egnet med frisk og god syre som nøytraliserer en feit fleskebit. Røde viner bør ikke være altfor kraftige eller ha altfor mye tanniner.

   

Château de Cots 2014 
Varenr. 10283601 –  Kr. 159,90 

Fra Côtes de Bourg. 60 % merlot, 25 % cabernet sauvignon, 15 % malbec. Mørk frukt, marsipan, streif av blomster, vanilje (men ueiket), urter, parfymert. fersk frukt, god konsentrasjon, litt stramme tanniner, men modne. Frisk fruktighet, saftig stil, god frukt, solbær, kirsebær, god lengde. 87 poeng

   

A.A. Badenhorst Papegaai Cinsault 2017
Varenr. 10134101 – kr 159,90

Håndplukkede, hele klaser med cinsault-druer fra Swartland i Sør-Afrika. Nydelig duft av villbringebær og stjerneanis, litt røyk. Fin fylde, middels snerpende og en leskende syrlighet som løfter smaken av solmodne jordbær og blå plommer. 88 poeng

    

Kruger-Rumpf Pitterberg Riesling GG 2017
Varenr. 7405001 – Kr 302,90

Grosses Gewächs (GG) fra Nahe til 300 kroner er ikke verst. Denne her er ung og trenger noen timer på karaffel, men da får du valuta for pengene. Fyldig og konsentrert vin med rieslingskarp friskhet, smak av grønn og gul sitrusfrukt, granny smith-epler og tydelige mineraler. Flott vin. 90 poeng

   

Reichsrat von Buhl Deidesheimer Riesling Trocken 2016
Varenr. 1696901– Kr 179,90

Von Buhl i Pfalz har de senere årene fått en utpreget knusktørr stil som viser rieslingdruens egenart på en veldig flott måte. Deidesheimer Riesling Trocken 2016 dufter av epler, fersken og mineraler. Fruktpreget er modent, mot nektariner og mango, men den stramme syrestrukturen og det lett salte mineralpreget strammer godt opp. 88 poeng

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt, fett og har masse smak. Dette er typisk øl- og akevitt-mat, men vin er ikke umulig. Rødviner må ha god konsentrasjon og fruktighet. På hvitvinsiden vil riesling fungere med sin friske syrlighet. Champagne likeså. En tung eikepreget chardonnay kan også gå bra hvis du er ute etter en kraftigere vin. En kuriositet er å bruke halvtørr sherry til pinnekjøttet. Det høres rart ut, men smaker godt. 

   

Dominio do Bibei Lalama 2014 
Varenr. 5959501 – Kr 219,90

Fra det galisiske hjørnet av Spania kommer Dominio do Bibei med sin Lalama. En bærpreget og lett urtete vin laget hovedsakelig på mencia, med støtte av 10 prosent grenache. Dufter av lyng, skogsbær og pepper. God fylde med runde tanniner og saftig fruktighet. Smak av blåbær, krekling, sursøte kirsebær og lakris som varer ut i en fast ettersmak. 88 poeng

   

Vina Tondonia Reserva 2005 
Varenr. 3461001 – Kr 309,90

Pent utviklet, tradisjonell Rioja, men fortsatt veldig frisk. Duft av tørket frukt, tobakk, sopp, blomster og rød frukt. Runde, silkemyke tanniner, smak av sviske, jordbær, moreller og lakris. Fast lengde med en nydelig friskhet i ettersmak. Dette blir kanskje litt for elegant for pinnekjøtt, men smaksmessig vil den utviklede karakteren være spennende hvis pinnekjøttet er urøkt og godt utvannet. 90 poeng

      

Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2016 
Varenr. 8278501 – Kr 339,90

Da denne vinen kom i basis var den i 2015-årgang og fikk stående ovasjoner av vinanmelderne. Nå er den i 2016-årgang og er fortsatt et feiende flott kjøp. Fyldig vin med moden fruktkarakter som hvit fersken og ananas som blandes med syrlig sitrus og skaper et harmonisk fruktbilde. Et dryss av mineraler og krydder gir kompleksitet. Lett oljete tekstur og frisk syre. 90 poeng

    

Lutefisk

Til lutefisk er det musserende vin som gjelder og gjerne en som er laget på kun grønne druer hvis lutefiskmåltidet er minimalistisk (dvs kun lutefisk, potet og smør). Har man mye tilbehør som ertepuré/stuing, bacon, sennep, sirup og ymse søte saker som tilfører mer enn selve lutefisk-smaken kan man velge rikere musserende viner. Lutefisk er middagen på selveste julaften her i huset og jeg velger alltid ekte champagne. 

   

Pierre Gerbais Cuvée de Réserve Champagne
Varenr. 1745201 – kr 319,90

Champagne av 50 % pinot noir, 25 % chardonnay og 25 % pinot blanc. Eplepreget duft. Frisk og god mousse, smak av røde og grønne epler, sitrus, brioche og søt gjærbakst. Krisp syre med tørr finish. Velbalanserte elementer som gir god harmoni. 88 poeng

     

Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2015 
Varenr. 3563601 – Kr 139,90

Pedregosa Reserva Clos Brut Nature må være et av de beste cava-kjøpene på polet. For bare 140 kroner får du en knasende frisk og nyansert vin der en tydelig mineralsk karakter kommer fram. Bruser fint i munnen med små bobler. Smaker av pære og sitrus med et streif av røyk og gummi. 86 poeng

       

    

Kalkun

Kalkunkjøttet er ikke så smaksrikt i seg selv, så det er tilbehøret som avgjør hva slags vin man bør bruke. Både røde og hvite viner passer. Jeg har tatt utgangspunkt i kalkun med stuffing og fløtesaus. 

   

Laurent Perrachon Morgon Corcelette 2016 
Varenr. 7830101 –  Kr. 185,20 

Innsmigrende duft av knuste, røde bær. Saftig, konsentrert, elegant, ren og delikat frukt, villbringebær og lett syrlige jordbær,  et lite grep av tanniner strammer opp ettersmaken. God Morgon til en rimelig penge. 89 poeng

   

    

Castell’in Villa Chianti Classico 2014
Varenr. 4992501 – kr 219,90

Akkurat slik en Chianti Classico skal være. Her er det en miks av kirsebær og kirsebærstein, fiken, anis og et lett fatpreg. Middels fyldig med god konsentrasjon og saftig friskhet. Lang og tørr finish. 88 poeng

   

   

Dreissigacker Silvaner Trocken 2017
Varenr. 10082301- kr 149,90

Silvaner står i skyggen av riesling, men har så mye å by på at den godt kan tre frem i lyset. Floral, grapefrukt, mineraler. Fin fylde, saftig syre, smak av epler, knapt modne gråpærer, litt urter og et streif av smør og mineraler. God lengde. Velbalansert. 87 poeng

      

Dom. de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2016
Varenr 1966201 – Kr 299,90

Viner fra den lille landsbyen Saint-Romain i den midtre delen av Burgund gir ofte valuta for pengene. Doamine de Bellene Saint-Romain dufter av sitrondrops og knust stein. God konsentrasjon og fylde, smak av sitrende sitrusfrukt, yoghurt, smør og noe fat. Rik vin balansert av god syre. Lang ettersmak. 89 poeng

       

 Torsk

Når man velger vin til torsk bør man i tillegg til selve fiskesmaken, tenke på tilbehør og saus. Den enkleste formen for servering, kun bestående av flatbrød, potet, fisk og smør, fordrer en enklere vin en om torsken får følge av smaksrikt tilbehør og en kraftig smørsaus. Det tradisjonelle torskemåltidet ledsages ofte av rødvin i Norge. Rødvin til torsk må være lett og saftig med lite tanniner. I mange (kanskje de fleste) tilfeller vil hvitvin være et bedre valg rent smaksmessig. 

   

La Vieille Ferme 2017
Varenr. 3072601 – Kr 133,90

Fra det sørlige Rhône bringer La Vieille Ferme dufter av blomsterurter, marsipan, moreller og røde bær. Fruktig og frisk, med saftige røde bør og et lett krydderstreif på smak. Lettdrikkelig og god. 86 poeng

  

  

   

Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2015
Varenr. 1049901 –  Kr 214,90

Slenger du på en smørsaus til torsken kan vinen få litt mer fylde også. Terroir Noble fra Girardin er et kjempekjøp i basis.(både den røde og hvite) Middels fyldig med en fløyelsmyk munnfølelse og en god, sitrende syre som kiler i munnen. Smak av gule epler som glir over til kansende grønne epler i ettersmak. Lang ettersmak med hint av ristede mandler og smør. 89/90 poeng

    

Rakefisk

Vin til rakefisk er ikke den enkleste kombinasjonen av mat og vin. Vinen bør ha syre, et streif av sødme og generelt en kraftig smak slik at ikke rakefisksmaken tar helt overhånd. Smaken bør dog ikke være så utpreget at vinen overdøver fisken. Jeg har tidligere skrevet om å bruke oransjevin til rakefisk, og det står jeg ved. Det er en ypperlig kombinasjon. Men jeg forstår at det er krevende smaker for mange. Mine stalltips er derfor av det snillere slaget i år.

   

Borthwick Pinot Gris 2016
Varenr. 8078901 –  kr 185,-

Pinot gris fra New Zealand med fatpreget duft av smør, vanilje og krydret gul frukt. Fyldig vin med moderat syre og smak av melon og gule epler. Den er litt tung i bakpartiet, men en elegant og lekker ettersmak retter opp inntrykket. 86 poeng

    

Vivoda Malvazija 2017
Varenr. 10167001 – kr 146, 30

En morsom vin fra Kroatia på malvazija kan være spennende til rakefisken. Aromatisk duft av sitrus og blomster. Vellaget, saftig vin med gule epler, aprikos, urter, fine mineraler og et lite bitterstreif i ettersmaken. 85 poeng

        

Vilt

Vilt kan være så mangt, og her er tre gode allroundere som kan brukes til mange typer vilt. 

Casa Ferreirinha Callabriga 2015
Varenr. 3558601 i Basis – kr 210,-  

Fra samme produsent som lager det som kanskje er Portugals beste rødvin, den legendariske Barca Velha fra Douro. Callabriga er laget av touriga nacional, tourica franca og tinta roriz (tempranillo). Mørk frukt og sjokolade på duft. Fyldig, fast og konsentrert med smak av sødmefull og moden frukt, saftige bjørnebær, plommer og moreller. Stoffrik og tørr avslutning. Det mørke fruktbildet passer godt med mørkt viltkjøtt som rein og rype. En god viltsaus, gjerne med en fløteskvett, mildner tanninene.  89 poeng

   

Ioppa Ghemme 2007
Varenr. 161801 i Test – kr 229,90  

Herlig nebbiolo med en liten del vespolina fra Ghemme i det nordlige Piemonte. Denne har fått seg noen års lagring og har en spennende utvikling med duft av skogbunn, mose, tørkede blomster, røde bær og korinter. Fast, elegant og saftig, delikat frukt blandet med modne toner av anis og nellik over saftige røde bær. Tenk på en mør elgfilet eller orrfugl med risotto som bugner av skogsopp til denne. 89 poeng 

   

Colombier Crozes-Hermitage 2016
Varenr. 5045301– Pris: Kr. 209,90

Mørkt viltkjøtt som hjort og rein finner god gjenklang i smaken av syrah fra det nordlige Rhône. Colombier Crozes- Hermitage er en årviss viltfavoritt hos meg. Duften er klokkeren syrah med nykvernet pepper over mørke bær, lyng og skogsbær. Konsentrert og fruktig vin med smak av sødmefulle skogsbær, bjørnebær, anis og pepper. Her er det også en inderlig fruktighet og dempet fat. Leskende syre og faste tanniner, men ikke utpreget snerpende. 89 poeng

En kommentar om “Vin til julemat

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Vin til julemat -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: