God jul fra Hammerfjeld

Det er julaften igjen. Julefreden har nesten senket seg, men ikke helt. Det er fortsatt et par ting som må gjøres før lutefisken skjelvende står på bordet og champagnen sprettes.

Juletreet er overlesset med saker og ting. Ingen minimalisme her i huset. Når anledningen byr seg kjøper jeg juletrepynt når jeg er ute og reiser. Nytt på treet i år kommer fra Sør-Afrika. Det er en sørgmodig flodhest som smiler tappert. Sånn kan vi jo ha det noen og enhver innimellom.

På mer hjemlige trakter er det også dyr som smiler tappert. Ei av ammekyrne, mor til lille Soave, er syk. Det begynte med en forkjølelse i høst. Hun har ikke kommet seg etter det og ser ut som et skjelett med pelstrekk på. Veterinær finner ikke noe galt, så hva det er vet vi ikke. Nå får hun vitaminer og smertestillende, men jeg er bekymret for hvordan dette skal gå.

Ikke så greit å være syk i jula

Hos alle fuglene mine er det derimot full rulle. Vaktlene har som vanlig fått juletre med røde kuler på. Det syns de er stas. Det begynner å bli en del vaktler, men det tar tid å få opp bestanden. Nye jumbovaktler ble ruget ut i sommer og jeg har ruget jevnlig i hele høst, med varierende hell. Problemet har vært at de unge hanene ikke er interessert i gamle damer og de unge vakteldamene har vært avvisende. Så da blir det få befruktede egg. Livets harde realitet.

Gøy med jul

Kalkunen Audun skulle i utgangspunktet være en bronsekalkun, men han har ombestemt seg og blitt en Crøllwitzer. Han er veldig fin, men vokser sent. Han blir derfor ikke nyttårsmiddag, og det blir han neppe neste år heller. Han går inn i flokken med fugler jeg har blitt for glad i til å spise opp. Jeg mener, hvem kan motstå å bli glad i en kalkun som heter Audun?

Audun er sjenert og vil sjelden bli tatt bilde av forfra

Det var litt om ståa på gården. Så over til vinen. På bildet under står kandidater til julen. Jeg gleder meg mest til Vieux Château Certan 2001. Hver gang jeg drikker vin fra Pomerol tenker jeg at det egentlig er ett av mine favorittområder og at jeg må drikke mye mer av det. Men sånn blir det ikke. Moden Pomerol kommer sjelden min vei.

Château Léoville-Las Cases i 1975-årgang blir også en spennende kandidat. Om jeg bruker den til pinnekjøttet, som moden Bordeaux etter sigende skal passe til, er usikkert. Det er litt råflott syns jeg. Rapport om gode vinopplevelser i julen kommer senere.

Da gjenstår det bare å ønske alle lesere ei god jul og ei fredfylt romjul. Håper dere som har kjøpt vin på mine anbefalinger blir fornøyde og at det ligger spennende vingaver under treet. Viktigst av alt, lukt og nyt de gode smakene og drikk med måte.

GOD JUL!

En kommentar om “God jul fra Hammerfjeld

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: God jul fra Hammerfjeld -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: