Gavetips til vinelskeren

Hva i all verden kan man kjøpe i gave til vinelskeren? Bortsett fra vinflasker da. Jeg har plukket ut gaveideer som passer til alle som har interesse for vin, enten det er en som bare tar et koseglass eller to i helgen eller noen med  mer dyptpløyende interesse. 

Dette er ikke et sponset innlegg. Jeg foreslår noen butikker og merker jeg selv liker i denne posten, men tingene eller lignende ting finnes flere steder, så gjør gjerne et nettsøk selv også. 

Champagneglass

Jeg tør påstå at det er mange dårlige champagneglass rundt om i de norske hjem. Vanligst er de høye, smale flûtene som som ikke yter vinen rettferdighet hverken på duft eller smak. Den andre typen, de store flate skålene er enda verre. Her forsvinner både duft og bobler ganske raskt. Det vil vi jo ikke. 

Selv har jeg champagneglass fra Zalto som er perfekte til lette, friske champagner og musserende viner. De er kjøpt hos Designforevig som er både på nett og et knippe fysiske butikker rundt om i landet. Glassene koster 465 kroner per stykk. Dette er kostbare glass, men de er da også veldig fine. Det er som å drikke champagne ut av løse luften.

Til rikere viner, som årgangschampagner eller andre store, musserende viner liker jeg glass som er tulipanformet og kledelig rundmaget, litt smalere enn hvit- og rødvinsglass. Peugeot Esprit Champagneglass (bildet) kan kjøpes hos Bakeren og Kokken og koster 469 kroner for fire stykk.

Champagneserien i Odysse-serien fra Hadeland Glassverk er også veldig fine og er på tilbud hos Christiania Glassmagasin til kr 399,90 for seks glass. De er utsolgt på nett, men finnes på lager i flere butikker.

Vinboka Vindunderlig

Franskmannen og vinhandler Nicolas Mahé de Berdouaré er ute med sine tredje bok. Vindunderlig! er en fornøyelig bok som er full av kjærlighet til vinen.

Dette er en bok som man ikke behøver å lese kronologisk fra første til siste side. Den egner seg best til å tas fram nå og da for et lite drypp med vinglede. I 79 kapitler har Nicolas samlet en rekke morsomme anekdoter fra et liv i vinens tjeneste. Her er det også lettfattelige vinfakta og tanker om stort og smått i vinens verden. Beskrivelsen av hvordan ulike mennesketyper blir etter noen glass vin er tatt helt på kornet, garvestoffer og hodepine, nesetrening og lufting av vin forklares på en fengende måte. Du kan også lære litt om terroir, champagne, vinens påvirkning på helsa og mye mer. Boka er illustrert av forfatteren selv med mange små, morsomme tegninger. Vindunderlig! er en bok man blir glad av.

Boka er utgitt på eget forlag og bestilles på www.vindunerlig.no. Jeg er usikker på leveringstiden her, så bestill med en gang!

Sorte glass og blindprøvingsstrømper

Blindprøving er noe de fleste vininteresserte prøver seg på innimellom og kan være alt fra morsom gjettelek til en seriøs og avansert argumentasjonsaktivitet. 

Når all informasjon om hva man kan forvente av en vin tas bort brukes sansene mer aktivt og man har selvfølgelig heller ingen forventninger som kan forstyrre vurderingsevnen. Sorte glass til blindprøving er stilig og fjerner også informasjonen vinens farge gir. Kanskje tar man til og med feil av rødvin og hvitvin. 

Riedel har sorte glass, men der må man ut med 700 kroner for ett glass. Jeg vil heller anbefale Spiegelau Autenthis som kan kjøpes for eksempel på Bakeren og Kokken til kr 713 for et sett på fire glass.

Når glassene er i boks er det tid for vinen. Den må jo også være hemmelig. For å skjule vinens identitet finnes det egne sorte strømper til å tre utenpå flaskene. Blind Tasting Sleeve er nyhet i nettbutikken til Vinoteca og koster 250 kroner for en boks med fire strømper.

Tips: Legg gjerne ved en flaske vin godt innpakket i aluminiumsfolie (eller bruk en av blindprøvingstrømpene) som skjuler hva slags vin det er for ekstra spenning. 


Karaffel

Jeg får aldri nok av karafler (eller dekanter om du vil) og har alt fra gammeldagse klunkeflasker og blytunge krystallkarafler, til enkle IKEA-varianter og elegante Riedelkarafler. 

Riedel Boa er en nydelig karaffel, men prislappen er da også over 4000 kroner

Riedel er min desiderte favoritt når det gjelder karafler. Min juvel er Riedel Boa, fjorårets lekreste julegave. Men det er Riedel Ultra jeg bruker mest. Den koster rundt 1100 kroner og finnes på de fleste utsalgssteder som fører Riedel. 

Dina fra Magnor  er også en flott dekanter til 739 kroner. Den har eget tommelgrep som er en fiffig detalj.

Holmegaard Perfection er en annen god karaffel som kan kjøpes på Kitch’n der den er på kampanjepris til kr 399,-

Vaskekuler og karaffeltørker/holder

Vi fortsetter i karaffelens verden. Karafler trenger rengjøring.  Jeg bruker vanligvis krystallsoda, (eventuelt Zalo)  og rengjøringskuler. Dette er små kuler som man har oppi karaffelen med litt vann og vaskemiddel og rister rundt. De fjerner effektivt smuss og belegg. Riedel og Sagaform er merker man kan se etter, og de finnes på mange butikker som fører glass og kjøkkenvarer. Kan også kjøpes på vinskap.com eller Bakeren og Kokken

Når karaffelen er ferdig vasket er karaffeltørker en kjekk innretning man kan henge karafler på slik at den får lufttørke. Flere av de kan også brukes til karaffelholder når karaffelen ikke er i bruk for å hindre at støv og smuss kommer til.

Bakeren og kokken har Peugeot Revolution karaffeltørker til kr 298,-

Kitch’n har karaffelholderen Holmgaard Perfection til kr 199,-

Ut på tur med et glass på lur 
Er man glad i turer i skog og mark, overnattingsturer og piknik, ja da er Nesting Turglass tingen.  Hendige glass i hardplast (copolyester) der stetten skrues av og pakkes inn i glasset. Ikke knuser de og ikke kommer det rusk og rask ned i glasset siden stetten også fungere som et lokk. Supersmart.

Topakning med rødvinsglass koster kroner 299, – og kan kjøpes bl.a. hos Fjellsport.no 


En kommentar om “Gavetips til vinelskeren

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: