Spesialslipp på Vinmonopolet del 2: moden vin

Gårsdagens post på I Glasset bød på smaksnotater på rød Bordeaux 2015 som lanseres på spesialslippet i morgen, 6. desember. Men det er mer. I tillegg til Bordeaux er temaet moden vin, og her er notatene på de øvrige vinene som ble vist fram på Vinmonopolets pressesmaking forrige uke. To flotte champagner, hvit og rød Bordeaux, tørr og søt riesling, noen burgundere, amerikanere og tilslutt – juvelen av dem alle, Château d’Yquem 1990. Det lanseres en mengde flotte, modne viner utover dette men de ble ikke presentert på smakingen.

Du kan lese mer om lanseringen på Vinmonopolets nettside. Der finnes også lenke til liste over alle viner som lanseres.

LoveRedWine-800px LoveWhiteWine-300px    = Spesielt anbefalt. Kvalitet i forhold til pris + det lille ekstra

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill Brut 2008
Varenr. 10611301 – Kr 1279,00
Pol Roger var Winston Churchills favorittchampagne. Denne prestige-cuvéen ble laget første gang i 1984 som en hyllest til den karismatiske, engelske statsministeren som uttalte ”My tastes are simple, I am easily satisfied with the best”. Den eksakte drueblandingen er hemmelig, men alle druene kommer fra gamle Grand cru-vinmarker og den har angivelig en overvekt av pinot noir. Delikat og innsmigrende duft av mandler og toast. Frisk eplepreget start, småboblete mousse som er som lettpisket krem i munnen. Grønne epler, mineraler, sitrus og honningtoner på smak. Fin dybde med ungdommelig, fersk frukt. Trenger litt mer tid for å utvikle større kompleksitet, men er allerede nå full av finesse. 92 (95) poeng

Castelnau Collection Oenotheque Brut 1996
Varenr. 10586205 – Kr 2306,70 (magnum)
50 % chardonnay, 40 % pinot noir, 10 % pinot meunier. 5 gram dosage. Champagnehuset Castelnau er kjent (i den grad de er kjent i det hele tatt) for lang lagringstid på sine viner og vintage-viner får minimum 12 år på bunnfallet. Oenotheque kommer i begrenset opplag og tappes kun på magnumflasker. Pangstart med kruttrøyk, kalk, brioche og overmodne epler på duft. Fine bobler, konsentrert og kompleks smak. På bunnen ligger gule epler og sitrus, så kommer det et lag med sopp og hint av gummi, neste lag glir over i utviklet ettersmak med honning, valnøtter og moden brie. En skarp syrlighet stråler igjennom hele smakskurven og henger igjen lenge etter vinen har forlatt munnen. Flott og typeriktig 1996 vintage champagne. 94 poeng LoveWhiteWine-300px

Schäfer-Fröhlich Monzinger Halenberg Riesling GG 2008
Varenr. 10608801 – Kr 517,60
Tyskland, Nahe. Det er noe helt eget med moden riesling. Denne er dog uforskammet ungdommelig til tross for sine ti år, og virker som den akkurat har tatt fatt på veien mot utvikling. Dufter av honning, muskatnøtt, tørket aprikos og streif av voks. Veier tungt i munnen, men en frisk syrlighet løfter den opp. Saftige nektariner dukker opp i smak og blander seg med karakteristikkene fra duften. Lang og flott. 92 poeng

Ch. Couhins-Lurton 2008
Varenr. 10586001– Kr 359, 90
Bordeaux, Pessac-Leognan. 100 % sauvignon blanc. Skrukork. Aromatisk duft med sitrus, gul melon, flint og hint av nesle. God konsentrasjon med flott frukt som blander sammen tropisk, gul frukt med frisk, grønn sitrus. Fatpreget karakter med vanilje og smør, noen bittertoner i ettersmak. Fortsatt ung. 90 poeng

Ch. Malartic-Lagraviere 2015
Varenr. 10607801 – Kr 613,70
Bordeaux, Pessac-Leognan. 85 % sauvignon blanc, 15 % semillon. Aromatisk med lime og nesle på duft. I munnen litt gulere, sitrus, stikkelsbær og streif av noe tropisk på en dempet måte. Syrefrisk vin med fin fylde og integrert fatkarakter. Litt salt og brent karamell i finish. 89 poeng

Domaine de Chevalier Blanc 2015
Varenr. 10583001 – Kr 962,80
Bordeaux, Pessac-Leognan. 75 % sauvignon blanc, 25 % semillon. Harmonisk duft der komponentene sitter godt sammen, sitrus, voks, vanilje og kruttslam. Fyldig, stram og mineralsk med krisp syrlighet. Sitrusdominert smak med toner av eik og honningmelon. Ung og tight med mineralsk ettersmak. Topp kvalitet.  92 poeng LoveWhiteWine-300px

Montille Volnay Taillepieds 2010
Varenr. 1244401 – Kr 1124,70
Burgund, Volnay. Noe utvikling på duft. Den har fått noe oransjeaktig over seg, skogbunn, høstløv, tørket fiken og kamfer, men også iblandet rød frukt. Pent fyldig, rund med slanke tanniner. Lett utviklet også på smak, mangler litt trøkk og dybde i frukten, men den er fortsatt lukket så det er antakelig (forhåpentligvis) en fase. Temmelig dyr. 90 poeng

M. Gaunoux Pommard Rugiens-Bas 2009
Varenr. 10590301 – Kr 1170,20
Burgund, Pommard. Lukket, dette er vanskelig å få tak på. Floral og pepret duft av blomkarse og røde bær. Delikat rød frukt blandet med tørket frukt og karamell. God fylde, rik struktur med lett rasp av tanniner. Elegant, men lokkes ikke helt fram akkurat nå. Gi den litt tid. 91 poeng

Hospices de Beaune/Societe de Vinicole Beaune Cuvee Dames Hospitalieres  1999
Varenr. 10577901– Kr 349,90
Burgund, Beaune. Utviklet og lekker vin til særdeles fordelaktig pris. Tørket fiken, sigarrøyk og skogbunn på duft. Sødmefull frukt, fiken og nypemos med innslag av sursøte kirsebær som frisker opp. God lengde med fin saftighet i finish. 90 poeng LoveRedWine-800px

E. Germano Barolo Ceretta 2009
Varenr. 10367201 – Kr 629,00
Piemonte, Barolo. Pent moden med elementer av skogbunn, tørkede roser, sopp og svart te, men også iblandet en ungdommelig fruktighet med kirsebær og bergamott. Syre som gir vann i munnen, men som rask tørkes opp av en tanninrik struktur. Modne, fine tanniner som lar frukten slippe til. 90 poeng

Villa Dondona Montpeyroux Villa Dondona 2010
Varenr. 10528201– Kr 236,40
Languedoc, Montpeyroux. Frisk og parfymert duft av skogsbær, kandiserte geletopper og litt vanilje. Fyldig og bløt, men slettes ikke tannløs med en stram fasthet i finish. Smak av skogsbær og bringebær, lakris og krydder. Tørr ettersmak. Sør-Fransk sjarmør. 89 poeng LoveRedWine-800px

Ch. Bertrand Braneyre 2009
Varenr. 10587801 – Kr 293,20
Bordeaux, Haut-Medoc. Har begynt å få et lite modningspreg, men har fortsatt mye fersk frukt. Modne solbær, plomme, urter, litt røyk og treverk. Fin fylde, fast struktur og trepreget, tørr ettersmak. 88 poeng

Ch. Bertrand Branayre Chataignere Quintessence 2001
Varenr. 10588901– Kr 345,60
Bordeaux, Haut-Medoc. Kompleks og fin duft med dybde. Plomme, aromatisk streif av sandeltre og kristorn. Fyldig, polerte tanniner, plomme på smak med elementer av gammelt og nytt trevirke, litt mineraler. Fin friskhet hele veien. Godt kjøp. 90 poeng LoveRedWine-800px

Dominus Othello 2013
Varenr. 7891301– Kr 466,70
California, Napa Valley. Druene kommer fra unge vinstokker i Dominus’ vinmark Napanook og er laget på cabernet sauvignon, cabernet franc og petit verdot. Interessant å smake denne etter å ha smakt 60 Bordeauxviner rett før. Samme type druer, men helt andre modningsforhold gir en mye mer sødmefull, moden og frampå fruktkarakter. Solbærgele, boysenbær og blåplommer. Juicy bærsmak som harmonerer godt med vaniljepreget fra fat. God fylde i munnen og lang, frisk ettersmak. 91 poeng

Mount Eden Estate Cabernet Sauvignon 2013
Varenr. 10586901– Kr 632,80
California, Santa Cruz Mountains. Rik vin på både lukt og smak. Cassis, skogsbær og bakt paprika overstrødd med seder, tobakk, vanilje og nellik. Fast struktur med litt uttørrende tanniner, men bakenfor der ligger all denne gode frukten. Kjølig og frisk saftighet i avslutningen. God lengde. 93 poeng

Zilliken Saarburger Rausch Riesling Auslese Lange Goldkapsel 2005
Varenr. 10611202 –  Kr 909,60 (halvflaske)
Tyskland, Mosel. Stor intensitet og dybde på duft. Pent fyldig, søt og konsentrert i munnen, men samtidig med den florlette elegansen som bare Mosel kan få til. Her er det bakte epler, frisk sitrus, kransekake, flambert ananas og honning. Alt støttet opp av en utrolig flott syre som leker seg gjennom hele smakskurven. 94 poeng

 Ch. d’Yquem 1990
Varenr. 10589001 – Kr 4752,50    
Bordeaux, Sauternes. 1990 Yquem leverer så det holder med et show av akasiehonning, appelsinblomst, eksotisk krydderier, karamellisert créme brûlée, tørket aprikos, smeltet smør og valnøttmarsipan. Svært kompleks. Hele forestillingen er bundet sammen av en syngende syre og det er all grunn til å gi stående applaus. 97 poeng

En kommentar om “Spesialslipp på Vinmonopolet del 2: moden vin

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: