Svensk Ego-vin

Vin fra Sverige? Er det en svenskevits? Nei, absolutt ikke.

Ego4 er en hvitvin fra Vingården i Klagshamn i Sverige. Jeg ble nylig kontaktet av importøren Champagneinwest med spørsmål om jeg ville smake en flaske av den svenske vinen. Selvfølgelig ville jeg det. Det er spennende å smake hva våre granner i øst klarer å få til på vinfronten. Fra før har jeg smakt en syrah fra Wine Mechanics i Göteborg, men den er laget på druer som er hentet opp fra Saint-Joseph i Rhônedalen, så det teller egentlig ikke.

Sverige fikk offisielt kalle seg vinland i 1999. Vindyrkingen foregår i Sør-Sverige der Skåne har vært foregangsområde siden 90-tallet. Vingården i Klagshamn er en av Sveriges første vingårder og omtales som en av de beste. Gården ligger sør for Malmø og drives av Lena Jörgensen og Murat “Murre” Sofrakis. Et par hundre druesorter har blitt testet ut siden de første forsøksdruene ble plantet i år 2001. Første kommersielle årgang kom i 2005. I dag er gården på 1,8 hektar med en årlig produksjon på 6-7000 flasker. 85 prosent av produksjonen er laget på den grønne druen solaris.

Solaris er en av druene som dyrkes i nordlige områder. Den er motstandsdyktig mot sopp og tåler frost godt. Den er gjerne svært aromatisk,  modner tidlig og har et naturlig høyt sukkerinnhold. Solaris ble avlet fram i Tyskland i 1975 som en hybrid, men har nå fått godkjenning som vitis vinifera, selv om den har vitis amurensis som en del av sin genetikk. Her er vi dypt inne i botanikkens verden, men kort forklart er det den europeiske vitis vinifera som er den absolutt foretrukne arten av vinplanten til vinproduksjon. Frukt fra øvrige vitis-arter er ikke egnet til å lage vin av på grunn av sin spesielle smak, men har blitt brukt til å lage hybrider med spesifikke egenskaper.  Vitis amurensis kommer fra Kina og tåler kulde veldig godt. Så vidt jeg kan se er den en av oldeforeldrene til solaris. Muscat ottonel er også en del av slektstreet, noe som forklarer den aromatiske karakteren. Solaris dyrkes også i Norge, Danmark og Tyskland.

EGO4 er laget på 100 prosent solaris og er en blanding av ulike årganger og fat. Den har derfor ingen årgangsbetegnelse. Vinen er gjæret og modnet på franske og kaukasiske fat og malolaktisk gjæring er blokkert for å beholde syren.

939777EGO4 har gul farge, nesten mot et lite rosaskjær. Svært aromatisk duft i den tropiske retningen. Her kommer det fram gul melon, mango, aprikos, litchi, vanilje og honning. Middels fyldig vin med den samme tropiske karakteren i munnen. Sødmefull og moden frukt, utpreget smak av mango, men også andre tropiske frukter. Tydelig fatpreget med vanilje og smørtoner. Alkoholen på hele 15 % er godt integrert. Frisk syre og god lengde.

Dette er sannelig ikke så verst. Den koster noen kroner, men så er det også eksklusive greier. Syren er veldig flott og helt nødvendig i en vin som er så aromatisk og rund. Jeg ville nok drukket den uten mat eller kanskje til en krydret, asiatisk rett med mango som en av ingrediensene.  85 poeng

EGO4
Varenr. 10268401 i Bestillingsutvalget – Kr 339,90 

 

En kommentar om “Svensk Ego-vin

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: