Årets fårikålvin

Det er litt pussig hele konseptet med alle ting skal ha sin egen dag, men slik er det nå en gang og i dag er det fårikålens dag. Det er ikke like lett å finne på noe nytt hver gang man skal skrive om fårikål, men denne gangen tror jeg at jeg skal klare å overraske med vinvalget mitt til denne tradisjonelle retten.

Jeg har allerede spist to fårikålmiddager i år. Den første var hos foreldrene til min beste venninne. Fårikål smaker aller best når man får det servert borte, og dette måltidet var nydelig. Jeg hadde med en champagne denne kvelden. Mesteparten ble drukket før måltidet, og det var egentlig like bra. Vinen var Ulysses Colin Les Enfers Blanc de Blancs Extra Brut, en skikkelig brumlebass av en vin som utmanøvrerte alt som het kål, pepper og kjøtt.

Den andre gangen laget jeg fårikålen selv. Det er vedtatt i vinkretser at riesling og musserende vin, især champagne, er de beste vinvalgene til fårikål. Det sier jeg meg helt enig i, dette er gode kombinasjoner. Men denne gangen hadde jeg lyst på noe annet. Noe jeg ikke har testet til fårikål tidligere. Eventyrlysten tok overhånd (igjen) og jeg lusket ned i vinkjellerens forgård der det står to vinskap med viner som er drikkeklare og som ikke skal lagres over lengre tid. Jeg kikket litt rundt for å se om jeg fant noe spennende. Det gjorde jeg. Flasken var blank med hvit etikett som det nesten ikke sto noe på. Innholdet hadde lys gul farge, var svakt skyet og i bunnen av flasken lå det en hvit ring av krystalliserte utfellinger. – Perfekt, tenkte jeg, og tok med meg flasken med kanadiske semillon opp på kjøkkenet.

Lock & Worth holder til i Okanagan Valley i British Colombia, Canada. Bakmann er Matthew Sherlock (Lock’en i Lock & Worth) som er vinmaker med erfaring fra den New Zealandske vinindustrien. Han jobber til daglig som salgsansvarlig hos Nichol Vineyard som eies av Ross Hackworth (Worth’en i Lock & Worth). Filosofien er at vinene skal være så minimalistiske som mulig. – Vi er så minimalistiske at vi av og til skremmer oss selv, sier gutta i Lock & Worth. – Vi lager naturvin, men vi er ikke martyrer – vinene skal være rene og drikkbare (sitat gjengitt fra importør Vinarius’ hjemmeside).

Lock & Worth Semillon 2016 er laget av hele klaser som presses og gjærer deretter naturlig uten tilsatt gjær. Lagres så i 14 måneder på nøytrale franske fat med bunnfallet. Ikke klaret eller filtrert før tapping. Grunnen til at jeg tenkte akkurat denne vinen ville passe er semillondruens egenartede smak og knasende friske syrestruktur. Vinene er ofte kremete, med en toasty smørkarakter som kan minne om eikepreg selv om den ikke har vært på fat. I duften finner jeg ofte lanolin og bivoks. Lanolin er et fettstoff som sauen produserer for å impregnere ulla si mot vær og vind. Det lukter litt svett sau, akkurat som fårikål. Jeg syns også at slike lukter kan være i samme kategori som kokt kål. Ikke dumt det heller.

Det ble som jeg tenkte. Kombinasjonen var strålende. Det høres kanskje litt våsete ut, men det lille saueullstreifet i vinen ga gjenklang i fårikålgryta. 8, 4 gram syre per liter frisket betraktelig opp i munnen og vinens rikhet og fylde ga den riktige tyngden som matchet den fyldige, rustikke nasjonalretten vår.

fårikål
Fårikål – dag to…

7396501-1-2

Det er ikke mye naturvin over dette hvis man tenker at naturvin smaker fjøs, promp og oksidert tøffel. Dette er en ren og delikat vin med presisjon og ærlighet. Åpner med gul frukt, krydder og lanolin. Går så mot sitrondrops og masse sitrus. God intensitet. Frisk og syrlig fra første slurk der det kiler behagelig i munnhulen av syren. Fyldig vin med tyngde i munnen. Flott konsentrasjon og dybde. Sitrus, grapefrukt, stikkelsbær, tropiske frukter på smak. Hint av smørkaramell og vaniljestang. Lang og frisk avslutning med innsmigrende smørkarakter. Et spennende bekjentskap både med og uten fårikål på tallerkenen. Jeg drister meg til å gi den hele 90 poeng.

Lock & Worth Semillon 2016
Varenr. 7396501 i Bestillingsutvalget – Kr 279,90

En kommentar om “Årets fårikålvin

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Årets fårikålvin -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: