En kveld med Maison Jadot

Jeg kom litt heseblesende fra dansetrening onsdag kveld, rakk en kjapp dusj og hastet så rett til dekket bord på Kalas og Canasta på Bakklandet i Trondheim. Der satt Sigfried Pic, eksportsjef fra Maison Louis Jadot, og Hilde som representerte den norske importøren Signature Wines. På bordet sto to hvite og fem røde viner og det alltid hyggelige personalet på Kalas svinset rundt for å få klarhet i hvordan vi egentlig ville gjennomføre dette måltidet.

Maison Louis Jadot er et av Burgunds viktigste vinhus. Huset har over 150 viner i porteføljen og produserer årlig rundt 80 000 kasser (960 000 flasker) med vin. Huset ble etablert i 1859 og er både eier av egne vinmarker og en negociant som kjøper inn druer fra andre som tappes under Maison Jadots merkenavn.

Vi utveklser høflighetsfraser og kommer av en eller annen grunn inn på temaet størrelse på elg før første hvitvin, Maison Jadot St. Aubin 2015, skjenkes i glasset. Flasken har vært åpen i seks timer etter Horeca-smaking tidligere på dagen og viser seg fra en svært generøs side.

Jadot har flere parseller i St. Aubin som er klassifisert som 1er Cru, men det er ikke verdt å blande en og en cru her, forteller Pic. Derfor lager de lager heller en veldig god St. Aubin der hele 70 % av druene kommer fra disse parsellene. Så selv om dette “bare” er en village-vin har den en høyere kvalitet. Denne flasken er i hvert fall svært god. Rik og intens, vanilje og smør på duft over moden, gul frukt. Fyldig vin med myk struktur, fin syrlighet og smak av sitrondrops og sitrusfrukt med streif av karamell. 88 poeng lander jeg på.

– Vi er veldig fornøyd med 2015-årgangen sier Sigfried Pic. Modningen på druene er veldig god og på de hvite vinene har vi blokkert den malolaktiske gjæringen (prosess der skarpere eplesyre blir omdannet til bløtere melkesyre) for å ta vare på syrefriskheten.

Louis Jadot St.Aubin

Vin nummer to er alt annet enn generøs. Der St. Aubin usjenert byr på seg selv vender Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot Clos de la Chapelle Domaine Duc de Magenta 2014 ryggen til og nekter å komme fram. Knepent viser den fram litt knust stein på duft, men ellers er det stille.

Maison Louis Jadot eier ikke vinmarken Clos de la Chapelle selv. Den eies av Domaine Duc de Magenta som tilhørere en annen burgundfamilie. Jadot har rettighetene til å produsere og selge vinene herfra. Vi svinger og svinger på glasset i håp om at vinen skal bli mer tilgjengelig. Det blir den, men bare såvidt. Salte mineraler i munnen, litt fat, lime og gul grapefrukt på smak. Den er stram og enegisk med delikat, frisk syre. Trenger tid. 90 poeng

En soyasaus-aktig suppe med egg og syltede kantareller ble satt på bordet. Merkelig nok var begge de hvite vinene en god match. Den rike St. Aubin harmonerte med helheten i suppa, mens Chassagne-Montrachet danset tango med det salte soya- og soppsmaken og viste at under den introverte karakteren fantes det lidenskap.

Over til rødt

Vi går over til rødt. Først ut er Bourgogne Couvent des Jacobines Pinot Noir 2015. Dette er en regional appellasjon og lages av druer fra hele Burgund. Regionalvinene er Jadots inngangsnivå, altså de rimeligste og enkleste vinene. Sigfried Pic forteller om de nye produksjonsfasilitetene som brukes til Bourgogne Blanc og Bourgogne Rouge. Det ble tatt i bruk fra den vanskelige 2008-årgangen, og det merkes en økning i kvaliteten på vinene. Mye skyldes bedre sorteringsmuligheter, men også at man kan ha lengre gjæringsperiode og velge hva slags metode for hvordan “hatten” med druemateriale skal håndteres for å trekke ut tanniner, farge, aroma- og smaksstoffer. Skal hatten presses ned eller skal vinen pumpes over? Siden druene kommer fra ulike steder i hele Burgund kan drueprofilen variere og i det nye, store lokalene kan man ta større hensyn til dette.

Vinene på inngangsnivå er gjerne det første folk smaker, sier Pic. Det første steget er viktig for å få nye kunder så kvaliteten må være god. Når kunden er klar til å ta et steg opp så kan vi tilby mer avanserte viner.

Druene i Couvent des Jacobines gjæres i to uker og lagres i franske eikefat i 18 måneder før tapping på flaske. Første sniff gir en parfymert rødbærsfrukt, den lukten som pinot-elskere aldri kan få nok av. Frukten er moden og god. Fatpreget er krydret og blander seg pent inn i frukten uten å dominere. En god Bourgogne Rouge som leverer flott i 2015-årgangen. 88 poeng.

Et stykke torsk med perfekt kokt brokkoli og en bit romanesco, den grønne blomkållignende grønnsaken som nesten ingen vet navnet på, blir servert i det vi går over til Côte-de-Beaune Villages 2014. Druene kommer her fra ulike landsbyer i Côte de Beaune, hovedsakelig Chorey les Beaune og Ladoix. Druene avstilkes og gjæres i 25-33 dager i åpen tank før den modnes videre på fat i 12 måneder. Litt lukket på duft, men kommer med krydder, vaniljestang og røde bær. Frisk frukt i munnen, overaskende kraftig Côte-de-Beaune Villages, jeg forventet mindre konsentrasjon. Fatpreget forsvinner litt i bakgrunnen og det kommer et nytt nivå med bringebær og jordbær. Fin saftighet og en urtete avslutning. 89 poeng

Sigfried Pic - Louis Jadot
Eksportsjef Sigfried Pic hos Maison Loius Jadot

På øverste hylle

Det hadde begynt å regne da kveldens kjøttrett ble satt på bordet. Store dråper traff glasstaket i glasshagen der vi satt og det rislet i takrenna. Mørbraden var lyserosa med fin stekeskorpe. Vi er i gang med de tre siste vinene, alle fra årgang 2013. Alle tre er spesialbestilling, og finnes ikke på Vinmonopolet pr nå, men kommer sannsynligvis på spesiallanseringen av Burgund i februar neste år.

Alle vinene lages på fat der 25 % er ny eik, forteller Pic. Det er det samme for alle vinene. Filosofien er å vise nyanser i terroir i de forskjellige vinene og da må ikke det bli forstyrret av ulik bruk av eik.

Først ut er Beaune 1er cru Boucherottes 2013. Boucherottes-vinmarken ligger helt på grensen til Pommard og har rød, dyp leirejord forteller eksportsjefen. Jordsmonnet gir en mykere struktur enn i Pommard. Duften er dempet, bare litt jordbær og jern dukker opp. I munnen er det markante, tette og faste tanniner, men fylden i vinen gir en ganske rund munnfølelse likevel. Her er det god konsentrasjon og integrert fat, mest i form av krydder som støtter fruktpreget av mørke moreller og bringebær. En pen miks av mørk og rød frukt. Lang og røff. 90 (93) poeng.

2013 begynner akkurat nå å få bittelitt utvikling, sier Pic og holder tommel og pekefinger en centimeter fra hverandre. Det er mye tanniner her som trenger å fordøyes for at vinen skal vise hele fruktspekteret.

Neste vin er Gevrey-Chambertin 2013, en kommunevin basert på innkjøpte druer av god kvalitet. Denne vinen fikk ikke nok oppmerksomhet denne kvelden der den lå klemt inn mellom smakingen av Boucherottes, det møre kjøttstykket og Estournelles Saint-Jacques. Men det er en flott vin har jeg notert. Tett, mørk frukt blandet med modne kirsebær, det elegante fatkrydderet er balansert med frukten her også og vinen har en god intensitet og lengde. 90 poeng

Siste vin, og smakingens høydepunkt, er Gevrey-Chambertin Estournelles Saint-Jacques 2013. Denne flasken har nå vært åpen i 8 timer og har fått mer karakter. Når den var nyåpnet var den mer fruktig og smakte knuste, røde bær sier Sigfried Pic. Nå er den krydret og kraftig. En flott vin med stor dybde og finesse. Fruktbildet er av mørk frukt med et tydelig krydderpreg av nellik og anis. Ungdommelig i uttrykket med mye frukt og friskhet. Veldig komplett og harmonisk vin full av livlighet som vil utvikle større kompleksitet med tiden. 93 poeng

Det regner fortsatt da vi kommer ut i Trondheimskvelden. Jeg håper skinnjakka jeg har lånt av min mor ikke blir ødelagt, og rusler bortover den våte brosteinen på Bakklandet mens jeg tenker på at det er alt for lenge siden jeg var i Burgund.

Jadot - flasker
Viner som sannsynligvis kommer på Burgundslippet i februar 2019

Viner

Maison Louis Jadot Saint–Aubin Blanc 2015
Varenr. 3283301 – Kr 369,90

Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot Clos de la Chapelle Domaine Duc de Magenta 2014
Varenr. 7344101 – Kr 669,-

Bourgogne Couvent des Jacobins Rouge 2015
Varenr. 3171201 – Kr 184, 90

Côte-de-Beaune Villages 2014
Varenr. 4803401 – Kr 249,90

Beaune 1er Cru Boucherottes 2013
Spesialbestilling 

Gevrey-Chambertin Villages 2013
Spesialbestilling 

Gevrey-Chambertin Estournelles Saint-Jacques 2013
Spesialbestilling 

En kommentar om “En kveld med Maison Jadot

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: