Sicilias mosaikk av druesorter – del to

Del to om Sicilias mosaikk av druesorter handler om de to mørke druene nero d’Avola og nerello mascalese. Del en om de to hvite druene grillo og carricante  finner du her.

Nero d’Avola – den sorte fra Avola

Nero d’Avola er Sicilias signaturdrue. Nero d’Avola er plantet over hele Sicilia og dekker 16 prosent av vinmarkene, det vil si 19 000 hektar. I det offisielle nasjonale drueregistret heter den calabrese, men det betyr ikke at den kommer fra Calabria på fastlandet. Ordet er sannsynligvis avledet fra siciliansk dialekt Calau Avulisi, den som kommer ned fra Avola, en liten by i nærheten av Ragusa.

Drua er dyrket på Sicilia siden 1600-tallet og historisk var dette en blandingsdrue med frappato som sin foretrukne partner. De to er fortsatt parhester, særlig i Cerasuolo di Vittoria, Sicilias eneste DOCG. Mens frappato er slank, fruktig og floral er nero d’avola muskuløs og fyldig. Nero d’avola gir tydelig bilde av voksestedet og varierer i stilen etter hvor den dyrkes. Alene kan nero d’avola lage kraftige og bløte viner og den tåler fatlagring godt. Mange av dagens produsenter leter etter en lettere, fruktigere stil, og nero d’avola leverer det også.

Fordelen med nero d’avola er at den tåler varme, sol og tørt klima uten at syren blir slapp og vinen dvask. Det er mye fordi drua har en naturlig lav pH og høyere andel av den skarpe eplesyren enn andre druesorter. Det gjør at den lettere bevarer friskheten. Den modnes sent, spesielt hvis den dyrkes litt opp i høyden, noe som også er nyttig i det varme sicilianske klimaet. Dette gjør drua  spesielt interessant i forhold til klimaendringer og global oppvarming. Foreløpig er den ikke så kjent internasjonalt, men den er plantet i Riverland og Mclaren Vale i Australia, i California og har også funnet veien til Sør-Afrika der Bosman Family Vineyards lanserte Sør-Afrikas første nero d’avola i 2014.

Viner

Nicosia Fondo Filara Nero d’Avola 2015
Varenr. 7833601 i BU – kr 204,-

Jeg trekker igjen fram mitt nye funn, Tenuta Nicosia med sin Fondo Filara-serie. Dette er viner som er dedikert til terroir og stedegne druer. Nero d’Avola lages av utvalgte druer dyrket i sandholdig jordsmonn på 200 meters høyde. Vinen er modnet hovedsakelig på ståltank, men har også fått rundt fem-seks måneder på fat. Her er det flust av saftige plommer, moreller og sjokolade på både duft og smak. Rik og fyldig, med bløte tanniner, men en god syre samt et preg av kirsebærstein og urter som frisker opp smaksbildet. 88 poeng

Occhipinti Siccagno Nero d’Avola 2015
Varenr. 4893401  – kr 329,90

 Arianna Occhipintis viner er populære i Norge og den vevre damen omtales ofte som Italias naturvindronning. Spontangjæring, hele klaser, lang skallkontakt og ingen bruk av svovel er oppskriften. Siccagno er ren nero d’Avola. Den er druetypisk med mørkere frukt enn det man er vant med fra Occhipinti, men den delikate og elegante stilen er tydelig også her. Smaker av friske, syrlige kirsebær og skogsbær. Middels fyldig, ganske slank med faste tanniner. Syren er nydelig og tar med seg bærpreget ut i en ettersmak der man kjenner at man får vann i munnen av syrligheten. Meget god. 90 poeng

Pettineo Cerasuolo di Vittoria Classico 2014
Varenr.  7364201 i Basis – kr. 189,90

Vigna di Pettineo er en liten familieprodusent fra Vittoria. Deres Cerasuolo de Vittoria er laget på 50 % nero d’avola og 50 % frappato. Vinen er gjæret og modnet på ståltank, noe som gir et godt bilde på hvordan disse druesortene smaker uten eikepreg. Dufter av friske blomster, kirsebær og villjordbær, men også innslag av noe mørkere frukt. Lekkert duftbilde som gir deg lyst til å smake. Saftig frukt, mye av det samme som i duften, kirsebær og bringebær, saftig frukt, litt urter og krydder. Middels fyldig, glatt i munnen, polerte tanniner som går over til å bli litt mer raspende i slutten av smakskurven. Lang ettersmak med mye av den saftige frukten og en varm, tørr avslutning. 87 poeng

Vulkandronningen nerello mascalese

Tenk deg at du prøver en vin blindt. Den er lys i fargen. Duften av tobakk og kirsebær minner litt om nebbiolo og i munnen har den markante tanniner. Den har også en lekker rødbærsfrukt og eleganse som trekker mot syrlig pinot noir fra Burgund. Hva kan dette være? Det er mye mulig du da står med et glass nerello mascalese i hånda.

Nerello mascalese er en krysning av sangiovese og mantonico bianco. Det er en gammel sort, men det er først de siste par tiår den har fått sitt store gjennombrudd som kvalitetsdrue. Den er kapabel til å produsere store avlinger og må temmes i vinmarken for å få tilstrekkelig konsentrasjon. Blandes ofte med nerello capuccio som er hakket barskere i strukturen med mer markante tanniner.

Nerello mascalese (og nerello capuccio) hører hjemme på den nordøstlige siden av Sicilia med Etna som hovedsete. Mange av vinstokkene her er svært gamle og noen er også fra før vinlusa phylloxeras herjinger. Phylloxera kom for øvrig sent til Sicilia og trives dårlig i det sandholdige jordsmonnet på Etna. Faro har også markert seg som et spennende område for nerello. Vinene herfra er litt bløtere enn de fra Etna.

middag_etna_spaghetti
Spaghettivulkanen Etna har utbrudd og tomatsausen renner ned i blekksprutblekk som er omkranset med ricotta

Viner

Nicosia Fondo Filara Nerello Mascalese 2015
Varenr. 7834101 i BU – kr 199,-

Vi er nok en gang tilbake til Fondo Filara-serien til Nicosia. Deres nerello mascalese er dyrket på 700-750 meter over havet og høstes så sent som mot slutten av oktober. 30 % av vinen får 5-6 måneder på barrique og ytterligere 3-4 måneder i store eikeliggere. Dufter av kirsebær, plomme og jordbær, med hint av trøffel, tobakk og fioler. Frisk og saftig stil, lett syrlig. Middels fyldig vin med tørre, småkornede tanniner, noe varmende alkohol på 13%. Røde bær med innslag av sviske, urter og lakris på smak. God lengde. Vellaget, typeriktig og god. 88 poeng

Pietradolce Etna Rosso 2016
Varenr. 7310401 – kr 250,40

Pietradolce er en annen produsent som fikk stjerne i boka under Sicilia En Primeur i mai. De startet opp i 2005 og holder til på nordsiden av Etna. Vinmarkene ligger på 600 – 900 meter over havet og det dyrkes nerello mascalese, nerello cappucio og carricante.

Etna Rosso er 100 % nerello mascalese og druene er høstet siste del av oktober. 18 dager skallmasserasjon, 3 måneder på lett ristede, franske eikefat. Flott intensitet på duft. Her er det rips, kirsebær, villbringebær og jordbær, snev av lakris og noe vulkansk svovel som gir kompleksitet. Middels fyldig, delikat frukt med nydelige smak av røde bær og stor kirsebærfruktighet, flott dybde og finesse. Fast struktur med tydelige tanninbitt. Lettbeint og frisk. Dette er godt. 89/90 poeng

Benanti Serra della Contessa Etna Rosso 2013
Varenr. 10065301 i BU – kr 392,50

Cantine Benanti er en av stjerneprodusenten på Sicilia og høster stor internasjonal anerkjennelse. I 2012 var det generasjonsskifte på gården og Giuseppe Benantis to sønner har siden gjort nødvendige endringer for  å sikre den gode kvaliteten på vinene og ha et økt fokus på bærekraft.

Druene til Serra della Contessa kommer fra svært gamle pre-phylloxera vinstokker.  Druene får rundt tre ukers skallmasserasjon og 15 måneder på store, franske eikefat. Kompleks og lekker duft av krydder, tobakk, rød lakris, jordbær og tørkede tranebær. Fast i anslaget, blir bløtere i tanninstrukturen utover i smakskurven. God fylde og konsentrasjon i munnen. Rik på smak med friske kirsebær blandet med tørket frukt, krydderier, rosemarin og urter. Saftig ettersmak med litt tørre tanniner helt til slutt. Stor dybde. 90 poeng

 

 

 

 

En kommentar om “Sicilias mosaikk av druesorter – del to

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: