Sicilias mosaikk av druesorter – del en

Sicilia er den største øya i Middelhavet. Varm luft fra Afrika kjærtegner øyas sørvestlige del og Middelhavet skvulper inn over land og bringer med seg fuktige vinder. Her er det varmt og tørt i vekstsesongen, men også kjølige forhold i høyden der vulkanen Etna rager med sine 3350 meter over havet. I århundrenes løp har utallige vulkanutbrudd gitt myriader av jordsmonn som gir grobunn for mange ulike druer. Sicilia har 76 registrerte stedegne druesorter. Det er trolig mange flere.

Sicilia var tidligere kjent for bulkproduksjon av temmelig kjedelig vin. Det var kvantitet først og kvalitet et stykke ned på lista. Slik er det ikke lenger. Sicilia går i stødig marsj fremover med dyktige produsenter som hærførere og i en medvind av internasjonal interesse for lokale druer. Her kan du bli kjent med fire av dem.

Del en tar for seg de to hvite druesortene grillo og carricante. I del to møter vi nero d’avola og dronningen av dem alle, nerello mascalese fra Etna.

En versjon av artikkelen sto på trykk i Bulletin nr. 4/2018, men er her utvidet med flere viner.

drueklase_in_spe
Den spede begynnelsen på en drueklase

Kamelonen grillo

Opprinnelig kom grillo fra Trapani, men dyrkes nå over hele øya. Den tåler varme og tørke godt og er tilpasningsdyktig til Sicilias klima, selv om druene lett kan bli solbrente.

Det er ingen skriftlige kilder som omtaler drua før på slutten av 1800-tallet og det antas at drua ikke er så veldig gammel. DNA-studier viser at grillo er en krysning mellom cataratto bianco og muscat d’Alexandria (zibibbo i Sicilia), noe som forklarer den aromatiske karakteren. Navnet kommer av grilli – som betyr druestein på siciliansk dialekt. Grillo har bare én stein, derav entallsbetegnelsen grillo.

Vin laget av grillo kan være tørr, frisk og urtete som en sauvignon blanc, eller den kan være rik og honningaktig. Den blir brukt til sterkvinen marsala og til søte passito-viner. Diskusjonen går om hvordan en grillo egentlig skal smake og om de moderne vinene gjenspeiler tradisjonell grillo i det hele tatt. Utvalgte gjærtyper, lave gjæringstemperaturer, blokkering av malo og minst mulig kontakt med oksygen underveis i tilvirkningen skjuler druas egenart. På den andre siden er dette ordentlige gode og vellagede viner som absolutt har sin egen karakter.

7833901-1-2

Nicosia Fondo Filara Grillo 2016
Varenr. 7833901 i BU – kr 199,-

Jeg oppdaget Tenuta Nicosia under mitt besøk på Sicilia i mai og smakte alt jeg kom over av denne produsenten. Når vinen i tillegg smaker like godt hjemme i eget glass er det grunn til å la seg begeistre. Nicosia Fondo Filara Grillo 2016 er en fyldig vin med en fedme som smører munnen. Vellaget og harmonisk med stor smaksrikdom, grapefrukt, stikkelsbær, lime og appelsin, lang og saftig ettersmak med grønne epler og et lite saltstreif helt tilslutt. 89/90 poeng

 

9408001-1Marco de Bartoli Grappoli del Grillo 2014
Varenr. 9408001 i BU – kr 299,90

Marco di Bartoli omtales ofte som mannen som reddet sterkvinen marsalaens rykte med sine vellagede og flotte marsalaer laget av grillo. Familien lager nå også nydelige, søte Passito di Pantelleria, musserende viner og tørre viner på lokale druer. Grappoli del Grillo er laget av grillo fra vinstokker plantet i 1996. Gjæres på ståltank og modnes 12 måneder på fat. Dufter av sitrus, grapefrukt og røyk, med lite hint av gummi. Fyldig og rik, god og saftig friskhet, smak av sitrus og gule epler som går over til syrligere, grønne epler i ettersmaken. Pent eiket. 88 poeng

 

vinmark_gulfi_sicilia
Vinmark hos Gulfi

Den kvasse carricante

Hvitvinsdrua carricante dyrkes nesten utelukkende på vulkanen Etna. Her klamrer den seg fast på 900-1000 meters høyde og samler opp syre i store mengder. Drua modner sent og høstes sjelden før månedsskiftet september-oktober. Man skulle tro at dette var en drue som ga små avlinger, men det er det ikke. Navnet betyr å lesse opp og i fruktbart jordsmonn gir den rikelig med frukt. Det er derfor viktig å begrense dens vekstkår og det blir ikke stort mer marginalt enn i skråningene på Etna.

Carricante kan minne om tørr riesling med mineralske karakter og livlig sitronaktig syre. Den er også lagringsdyktig og vil utvikle honning og petroleumskarakter med alder. Den står seg godt alene, men kan blandes med cataratto eller minella for å mildne syren. Chardonnay er også brukt.

 

Planeta Eurizione 1614 Carricante 2016
Varenr. 9072701 i BU – kr 274,90

For å bli kjent med carricante vil jeg først og fremst anbefale en vin fra velrenommerte Planeta. Alessio Planeta er sitert i Ian d’Agatas bok om italienske druesorter. Der sier han at han hadde lyst til å jobbe med carricante, men da han så hvor ekstreme forhold den vokste under syns han det var best å la det være. ”Det der får østsicilianerne ta seg av” hadde han sagt. Men han har tydeligvis ombestemt seg. Heldigvis.  Carricantes tiltrekningskraft er stor, og kvalitetspotensialet likeså. Eurizione er 100 % carricante med en utrolig intensitet, både på duft og smak. Her er det fersken med streif av mineralsalter og svovelholdig jord på duft. Grapefrukt og sitrus med et dryss av kritt på smak. Lang, rik og syrlig ettersmak. Herlig vin som virkelig viser fram carricante. 89/90

 

Femina Etna Bianco 2017  
Varenr. 10140101 i Basis – kr 210,30

Denne vinen kom som nyhet i juli og er laget på 60 % carricante og 40 % cataratto. Smakt to ganger. Sitrus og hint av jordsvovel på duft, og da mener jeg slik man kan kjenne hvis man har vært på en vulkan eller vulkansk jord der det siver opp lukt gjennom jordoverflaten. Fin fylde, slank og litt skarp syre som blir dempet av catarattoens fedme. Litt kryptisk sier mine opprinnelige notater her en slubbert som setter seg ned oppå på en tynn fyr. Det er det bildet jeg får i hodet når jeg smaker vin der carricante blandes med en forholdsvis stor andel cataratto. På smak er det tydelig grapefrukt, mer sitrus og noen gjærtoner fra skallkontakt. Steinete saltpreg i ettersmak.  87 poeng

 

Terra Costantino Etna Bianco 2017
Varenr.  3549701 i Basis – kr 249,50 

Denne vinen var også nyhet i juli. Den står som utsolgt fra importør, men finnes enda på lager i 101 vinmonopolbutikker. Druemiksen her er 80 % carricante, 15 % cataratto og 5 % minella bianco. Gjærtoner, fersken og sitrus på duft. Fyldig og frisk, hint av salte mineraler forsterker friskheten. Tropiske gule frukter på smak. Man kan kjenne carricante prøver å kjempe seg fram også her, men den noe plumpe cataratto slipper den ikke helt til. Likevel en god og typeriktig Etna Bianco. 86 poeng

 

Gulfi Carjcanti 2012
Varenr.  9500601 i BU – kr 274,90

Her har vi en carricante som ikke kommer fra Etna. Det dyrkes ogå bittelitt carricante på Mount Iblea i Ragusa-provinsen. Vinmarken til Gulfi ligger på 400 meter over havet og består av selekterte vinstokker som er hentet fra Etna. Dette er en vin i 2012-årgang, og gir en pekepinn på hvordan carricante modner med alder. 95 % carricante blandet med 5 % albanello, også det en lokal drue. Dufter av grapefrukt, agurksalat, stjernefrukt og mineraler. Kommer hint av nøtter etterhvert. Fyldig munnfølelse, frisk syre, nesten bittersur som grapefrukt. Aprikos og sitron med litt utviklet smak i form av noe nøtter, moden ost og karve. God lengde. Dette er en god vin, men personlig foretrekker jeg nok yngre carricante. 87 poeng

 

Kilder:
Ulike foredrag og smakinger under Sicilia En Primeur 2018
Native Wine Grapes of Italy – Ian d’Agata, 2014
Wine Grapes – Jancis Robinson et al, 2012

2 kommentarer om “Sicilias mosaikk av druesorter – del en

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: