Damene i La Morra

– Vi er veldig rosa her, ler Denise Marrone der vi står på takterrassen med et glass av rosévinen Dolce Vita og ser ut over vinmarkene i La Morra. Det er en vindfull septemberdag i Piemonte og jeg er hos Famiglia Marrone der det er damene som styrer.

Agricola Gian Piero Marrone ble i sin tid startet av Pietro Marrone og drives nå av de tre oldebarna Denise, Valentina og Serena. Denise tar seg av markedsføring, Valentina er ønolog og Serena jobber på kontoret. Mor til de tre søstrene, Giovanna, styrer kjøkkenet som serverer typisk piemontesisk mat til de som kommer innom for å smake vinene og har lyst på en matbit. Far i huset, Gian Piero, er også fortsatt delaktig som vinmaker og eier.

Jeg ankommer sent på ettermiddagen og skal spise middag hos Marrone. Jeg er fortsatt stappmett etter lunsjen og satser på at det blir et lett kveldsmåltid. Hah!

Men vi starter altså på takterrassen. I etasjen under pyntes det til bryllupsmottakelse. Denise forteller at hun også er bryllupsplanlegger og at vingården er et populært sted for å holde bryllupsfest. I tillegg til vin ønsker Denise å styrke gårdens ressurser ved å tilby ulike aktiviteter til vinturisten. Her er det muligheter for en guidet rundtur i vinmarkene og omvisning i vinkjelleren. Vinkjelleren munner ut i et smakerom og en liten vinbutikk. En rekke solide trebord gir mulighet for smaking blant de store bottiene med Barolo som står og godgjør seg. Hvis man skulle være sulten byr kjøkkenet på gode salamier og oster, eller man kan bestille et helt måltid med landlig Piemontesiske retter. Det er også mulig å ta et halvdags kurs i matlaging sammen med mor Giovanna.

img_2276

Etter en omvisning i kjelleren setter vi oss ned ved ved langbordet i smakelokalet. Den hvite Memundis kommer i glasset, en vellaget chardonnay med tydelig fatpreg. Så kommer Passione Langhe, en blanding av barbera og nebbiolo som er en virkelig overraskelse. Saftig og fruktig. Så følger en ganske enkel Barbera d’Alba Superiore og Sancarlo Langhe 2014 som er en blanding av 70 % nebbiolo, 20 % barbera og 10 % dolcetto. En veldig flott vin som kombinerer strukturen til nebbiolo, med saftigheten til barbera og den delikate røde frukten til dolcetto. Et dryss fatkrydder topper det hele.

På denne turen jobbet jeg med en artikkel til Vinforum om generasjoner i Piemonte (i salg nå) og samtalen dreier seg inn på om det er en utfordring å være kvinne i vinbransjen i Piemonte. Denise forteller at det var vanskelig da hun begynte å representere firmaet på egenhånd uten faren. Kundene tok henne ikke seriøst, og hun måtte få tak i faren for at avtaler kunne underskrives. Nå har hun fylt 38 år og det er lettere å bli tatt mer seriøst. I Europa og USA er det ingen problemer. Det er litt utfordrende i hjemmemarkedet, kjønnsrollene er fortsatt veldig tradisjonelle i Piemonte. Men det er det far som tar seg av vinsalget her hjemme. De største problemene er i Asia. I Japan, Kina og Sør-Korea er man ingenting uten en mann, sier hun og forteller om en episode der hun var så uforskammet at hun rakk frem hånden mot en mann for å håndhilse. Mannen hoppet flere skritt tilbake og var fornærmet i dagevis. I Russland har de også en litt gammeldags holdning til kvinner.

img_2279

Denise spretter to baroloer. En fra 2012 og en Barolo Bussia fra 2013. Vi blir fort enige om at alle viner av en viss kvalitet er gode helt til man åpner en flaske barolo. Da er det en tendens til at de tidligere vinene blekner.

Vi følger vårt eget løp, sier Denise. Vi bruker litt barrique, men er ganske tradisjonelle selv om vi også liker å leke med nye druer og stiler, slik som med rosévinen og chardonnayen. Men hvis vi følger moten og endrer oss på de tradisjonelle vinene så finner ikke kunden igjen det de likte. Dessuten tar det fem år før baroloen står i butikkhyllene, og da er kanskje trenden en helt annen.

Marrone Barolo 2012 er litt lukket, men dufter fortsatt umiskjennelig barolo. Roser, kamfertre, røde bær, treverk og lakris. Fast og tanninrik, med ordentlig snerp i finish, men likevel tilnærmelig når den får luftet seg i glasset.

Barolo Bussia 2013 er kraftfulle saker. Alkoholen er på hele 15 %, men den takler det godt. Parfymert og floral duft, rips, hint av røyk. Frukten går mer mot plomme og tørket frukt. God konsentrasjon og en fast tanninstruktur gir lovnad om et langt liv. Det lages kun 1000 flasker av denne, og en av dem har funnet veien ned i min kjeller.

Underveis i smakingen kommer mor Giovanna med matretter på løpende bånd. Salami og ost, fylt zucchiniblomst, vitello tonnato, risotto. Etter risottoen kjenner jeg at jeg rett og alett ikke klarer å spise mer denne dagen uten å bli dårlig. Enda så godt det var, må jeg unnskyldende be om at dette etegildet må slutte. Denise var heller ikke så sulten, så mor kom med en deilig, tykk grønnsakssuppe til oss som avslutning. – Huff, tenkt at gjesten bare får suppe, sier hun, og Denise forteller at dette er en av de vanlige matrettene de spiser til hverdags. Alt de måtte ha liggende av grønnsaker blir kokt i en god kraft og most til en tykk suppe. Enkelt, men veldig godt. Ute har vinden økt og det buldrer litt i torden. Noen regndråper treffer vinduet. Denise skynder seg bort for å se om det regner, ei skur hadde gjort godt for vinmarkene der jorden er så tørr at den sprekker opp. Men det blir med de små dråpene og da vi bryter opp er det ikke annet spor etter uværet enn at hunden har stukket av.

Selv om baroloene naturlig nok var smakingens høydepunkt var det den saftige Passione jeg satt igjen med i hodet etterpå. Smaking av samme vin hjemme bekrefter at dette er en vin det er hyggelig å stifte bekjentskap med. Memundis Chardonnay får, til tross for i overkant mye fat, også en stjerne i boka. Begge kan bestilles fra polets bestillingsutvalg.

Og for dere som planlegger en tur til Piemonte kan jeg absolutt anbefale å legge turen innom damene i La Morra. Bare ikke spis noe før du drar dit.

 

534001-1

Famiglia Marrone Passione 2015
Varenr. 534001 i BU – Kr. 210,-
(smakt hos produsent, samt vareprøve)

60 prosent barbera og 40 prosent nebbiolo. Kirsebær, roser, villjordbær, bergamott, på duft. Elegant og tiltalende frukt. Frisk smak av sursøte bær, rips, kirsebær, villjordbær, hint av fatkrydder. Lang og fruktig ettersmak. Har nebbioloens litt slanke, stramme struktur uten at tanninene dominerer i vinen. I kombinasjon med barberaens syrlige og fruktige karakter gir det en harmonisk og velbalansert helhet et sted mellom barbera og nebbiolo. Utfyller hverandre perfekt i denne vinen. Alkoholen på 14% er knapt merkbar og saftig frukt er med hele veien. Strålende. 89 poeng

 

 

534201-1

Memundis Langhe Chardonnay 2014
Varenr. 534201 i BU – Kr. 300,-
Smakt hos produsent

Elegant er filosofien her, forteller Denise. Vinen skal fylle munnen og være glad. Her er det endel fat med vanilje og smartoner. Tropisk frukt som mango og ananas, kun naturlig gjær. Masse fat, men god. 88 poeng

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: