Ny app for smaksnotater

img_3308

Smaksnotater er nyttig. Ikke bare for å huske hva man har smakt, men også fordi det tvinger deg til å tenke på hva du egentlig smaker. Det er knapt noe man lærer mer om vin av enn å jobbe med smaksnotatene sine. Før jul lanserte den anerkjente vinutdanninsinstitusjonen Wine and Spirit Education Trust (WSET) en ny app for smaksnotater. Den er basert på WSET Systematic Approach to Tasting (SAT) til level 2 og går enkelt og pedagogisk gjennom Utseende, lukt, smak og konklusjon. Jeg har testet den nye appen og den er verdt en god anbefaling, selv om den har enkelte mangler.  WSET Tasting Notes er spesielt nyttig som læreverktøy, ikke bare for WSET-studenter, men for de som vil utvikle sine notater og forståelse for vinsmaking. På større smakinger og messer vil det ta for lang tid å bruke den.

App’en er gratis og lastes ned i App Store eller Google Play. Kun på engelsk med mulighet for å legge til egne kommentarer på norsk.

Slik fungerer den:

Man starter med å velge om man skal smake  blindt eller åpent. Hvis man vet hva man skal smake fyller man ut navnet på vinen, land, region, drue, produsent, årgang og alkoholprosent. Over 300 land og regioner, samt 100 druetyper ligger i databasen. Hvis man smaker blindt legges informasjonen inn til slutt etter smakingen. Informasjonen blir liggende i Tasting History

img_2782

Første trinn er utseende.  Er vinen klar eller skyet? Hvor intens er fargen? Så velges farge: hvit, rosé eller rød, og under der er det ytterligere 3-4 valg med fine fargeillustrasjoner. Er den røde vinen purple, garnet eller ruby?

Så går man over på duft, og velger om vinen er ren/uren og hvordan intensitet det er på duften. Neste trinn er hvilke aromaer som kjennes. Det må gjøres på engelsk for å få opp alternativer. Skriver man for eksempel cherry som jeg gjorde på bildet under kommer det opp black og red cherry. Skriver man inn en C (eller annen bokstav) kommer det opp alle forslag på C (eller den andre bokstaven). Man kan velge så mange aromaer man vil. Det er mulig å skrive på norsk, men da får man ikke opp alternativene og ordene blir stående i grått uten de fancy fargene.

Så er det over på smaken. Først går man løs på vinens struktur med å velge nivå på sødme, syre, tanniner og fylde. Så er det samme prosedyre som det var på duft med å skrive inn ord for hva man smaker før man bestemmer om vinen har kort, middels eller lang ettersmak.

Til slutt er det tid for konklusjon der det velges hvor god vinen er og fyller ut eventuelle kommentarer. Det er også en egen funksjon der man kan ta bilde av etiketten.

Helt tilslutt er det en oppsummering av notatet man har laget. Det blir lagret i historikken og kan søkes opp på produsentnavn. Dessverre er det ikke flere filtre man kan sortere på. Det hadde vært nyttig å kunne velge å se alt man har smakt fra Piemonte, alle barberaer eller alt fra årgang 2015. Notatene kan heller ikke deles på sosiale media.

Jeg hadde problem med at kun det siste notatet ble liggende i historikk og de andre var sporløst forsvunnet. Det ble løst ved å laste ned appen på nytt og da var de på plass alle sammen.

Det jeg liker best med appen er at det gir en oversikt over ord og uttrykk. Et rikere vokabular gir bedre evne til å beskrive vinen mer levende og korrekt, og her er det mange ord å velge blant som man kanskje ikke kommer på når man sitter å tenker selv. Appen passer godt for både nybegynnere og litt viderekommende. Erfarne vinkjennere som ikke trenger gruble så veldig over hvordan man skriver smaksnotat vil ha mest nytte av historikken, men her er det andre alternativer som kan fungere bedre.

En av vinene jeg har lagret notat på er Bruno Giacosa Barbera d’Alba 2015 og smaksnotater mitt er her:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: