15 januarnyheter i Bestillingsutvalget

Januar er godt i gang og januarnyhetene på Vinmonopolet er lansert. Forrige uke omtalte jeg basisnyhetene og i dag står det 20 gode BU-nyheter/nye årganger og venter på tur. Lanseringen på fredag inneholdt bl.a. en rekke gode burgundere, ikonviner fra Ridge (USA) og Guigals La-La-La viner fra Côte Rôtie. Dyrt og deilig, og stort sett utsolgt. Jeg har derfor plukket viner i en litt rimeligere klasse (maxgrense kr. 500) som er verdt å få med seg i årets første måned.

LoveRedWine-800px   LoveWhiteWine-300px  = Spesielt anbefalt. Kvalitet i forhold til pris + det lille ekstra

Riesling GG

Hovedlanseringen for tysk Grosses Gewächs (GG) er i september, men det dukker jevnt og trutt opp noen GG’er gjennom året. Disse tre er lekre.

Knebel Röttgen Riesling GG 2016
Varenr. 8172001 – kr. 399,80
Fra den bratte vinmarken Rôttgen i Mosel. Konsentrert og flott frukt. Sitrus og epler, sødmestreif med en gang i munnen før en frisk, stram syre trer inn og gir en sømløs, harmonisk munnfølelse. Spennende vin med lett mineralsk karakter. 91 poeng

Wagner-Stempel Heerkretz Riesling Grosses Gewächs 2016
Varenr. 8176201 – kr. 407, 40
Fra vinmarken Heerkretz i Rheinhessen. Dette har alltid vært en favoritt, og den skuffer ikke i 2016-årgangen heller. Blomsterduftende og frisk. Kraftfull vin med konsentrert smak av sitrusfrukt, gule epler, et dryss mineraler og en tørr, litt salt finish. Svært elegant med et langt liv foran seg. 92 poeng

Ratzenberger Wolfshöle Riesling Grosses Gewächs 2012
1082201 – Kr. 358,-
Fra en stupratt vinmark i Mittelrhein med det klingende navnet Wolfshöle. 2012-årgangen har begynt å få litt modningskarakter, noe jeg alltid forbinder med et mildt streif av syrnet melk og karve (pultost) som blander seg med fersken og tørket aprikos. Lekker duft. Den begynner å få dette karvepreget, men er fortsatt mest preget av delikat grønn frukt, epler og hint av skiferstein. Fyldig og rik vin med flott fruktsødme, leskende syrlighet og en lang ettersmak med kompleksitet og finesse. 96 poeng LoveWhiteWine-300px

Tre hvite fra her og der

Litt billigere hvite viner  fra Savoie i Frankrike, California og New Zealand.

Quenard Chignin Vieilles Vignes 2016
Varenr. 4405401– kr. 169,90
Savoie er et fransk alpedistrikt som grenser til både Sveits og Italia. Den mest plantede drua her er jacquère, og det er det denne vinen er laget av. Frisk og fruktig, smaker melon og gul frukt, frisk syre, og en lang, mineralsk finish. Nydelig vin. 89 poeng LoveWhiteWine-300px

DeLoach Russian River Valley Chardonnay 2015
Varenr. 4500301 – kr. 239,90
Californisk chardonnay fra det kjølige området Russian River. Fat er tydelig på duft med baconfett og smørdampede erter, men frukten kommer også fram. Sitrus, melon, papaya, bakte epler og vaniljeyoghurt på smak. Fin syrlighet frisker opp smaksbildet. Bedre enn 2012 som var siste årgang jeg smakte. 87 poeng

Seifried Old Coach Road Unoaked Chardonnay
Varenr. 5413801– kr. 159,90
Ukomplisert chardonnay fra New Zealand, med fin friskhet, et veldig rent, grønt eplepreg. God lengde og konsentrasjon. 85 poeng

Kanskje litt ukjent?

To viner med litt uvanlige druemikser og en kraftkar fra det nordlige Piemonte er neste ut.

Esterházy Estoras 2015
Varenr. 2098601 – kr. 169,-
Blaufränkisch fra Østerrike er en drue jeg liker veldig godt. Kombinasjonen av syrlig, rød frukt, fasthet og et distinkt krydderpreg fra druen er tiltalende. Her er den blandet med merlot og cabernet som gir et litt mørkere fruktbilde med miks av moden, mørk frukt,  røde bær, litt pepper og urtekrydder. Rimelig fyldig vin med god konsentrasjon og syrefriskhet. Modne og strukturerte tanniner. Stram avslutning. 89 poeng LoveRedWine-800px

Stolpman La Cuadrilla 2015
Varenr. 8095501 – kr. 299,90
Fra solfylte California kommer Stolpman med en blend av 68 % syrah, 20 % grenache og 12 % sangiovese. Sistnevnte er en litt uvanlig ingrediens i den typiske sør-franske druemiksen. Krydder og mørk frukt på duft. Juicy skogsbær, villjordbær og kirsebær på smak Fin dybde, faste tanniner som gir struktur sammen med en leskende syre som løfter opp den saftige frukten. Lang. 90 poeng

Boca Le Piane 2012
Varenr. 3548301 – kr. 459,90
85 % nebbiolo og 15 % vespolina fra Alto Piemonte. Fast og mørk vin. Tett og stram med modne tanniner – veldig mye av dem. Den her trenger tid for å dempe den raspende munnfølelsen. Fiolduftende vin med smak av kirsebær, bergamott, lakris og litt svart te. Flott vin om noen år. 93 poeng

Pinot noir verden rundt

Pinot Noir finner stadig nye vinmarker der den trives og lager god vin. Vi tar turen til California, New Zealand og Alsace i Frankrike for å finne godsakene denne gangen.

Chanin Bien Nacido Pinot Noir 2015
Varenr. 7159101 – kr. 489,90
Fra vinmarken Bien Nacido i Santa Maria Valley i California. God intensitet på duft med floral karakter, røde bær og krydderurter på duft. Følger opp med friske, saftige jordbær, vanilje, pepper og hint av jern på smak. Fin lengde med frukt hele veien. 91 poeng

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2016
Varenr. 2097801– kr. 239,-
New Zealandske pinot noir har gjerne en veldig klar og ren pinotduft som alltid forfører. Så også her. Fyldig og bløt vin med god fruktintensitet. Smak av villbringebær og jordbær med fatkrydder og vanilje som glir pent inn mellom bærene. Typeriktig og god med den helt klokkerene frukten i fokus. 91 poeng

Trimbach Pinot Noir Réserve 2015
Varenr. 8093301– kr. 249,90
Alsace er mest kjent for sine hvite viner, men de har også røde pinot noir viner her oppe helt nordøst i Frankrike. Klimaendringene har bidratt til bedre modning og pinot noir’en her blir stadig bedre. Anerkjente Trimbach leverer en vin med saftig kirsebær og bringebær, fat og et hint av rød pepper på smak. Middels fyldig og frisk vin med  glatte tanniner. Vellaget og god pinot noir. 89 poeng

Franske klassikere

Hjertet banker litt ekstra for Frankrike, det må jeg innrømme, og vi avslutter med fire franske viner av det mer klassiske slaget.

Ch. Malescasse 2007
Varenr. 7274901 – kr. 220,-
Drikkemoden Bordeaux fra 2007-årgangen til en rimelig pris. Her har vi en typeriktig Cru Bourgeois Haut-Médoc med blyantspiss, solbær, plomme og litt lær. Pent fyldig med moden tanninstruktur og delikat friskhet. 89 poeng LoveRedWine-800px

Sainte Croix Magneric 2014
Varenr. 921801 – kr. 217,90
Fra Corbières i Languedoc-Roussillon på en typisk blend av syrah, carignan, grenache og mourvèdre. Fyldig vin, kjølig, mørk frukt, skogsbær og søte bjørnebær med streif av peppermynte og pepper. Lekende syre gjennom hele den bærpregede smakskurven. 90 poeng

Moestue Volnay 2015
Varenr. 8174101 – kr. 449,30
Fra importør Moestues egen vinmark i Volnay, Burgund. Produsert av Jean-Yves Devevey. Fyldig, fast og rik, stor tanninstuktur og konsentrert, rødbærsfrukt, saftig syre. 100 % hele klaser gir løft og friskhet til en varm årgang. Flott vin som kan lagre lenge. 92 poeng

Paris Cornas Granit 30 2016
Varenr. 4849301 – kr. 324,90
Dette, folkens, det er godt, det. Vincent Paris leverer en klassisk Cornas breddfull av bjørnebær, moreller og nykvernet pepper. Fyldig vin med saftig frukt, en utrolig leskende syre og fast, litt tørr avslutning. Herlig vin. 92 poeng LoveRedWine-800px

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: