Sjarmert av utskjelt drue

Forleden kom jeg over en vin i polhyllene som vakte min interesse. Det var en chilener laget på país. Hva i all verden?

Paísdruen er utskjelt og gir elendig vin, men det lages en hel del rosévin av den for å stille tørsten på hjemmemarkedet i Chile. Egentlig heter den listán prieto og hørte en gang hjemme i La Mancha i Spania. Den kalles criolla chica i Argentina, og kanskje aller mest kjent som Mission i California
De spanske erobrerne tok med seg druesteiner fra Spania på 1500-tallet på sin ferd for å oppdage ukjente land på andre siden av Atlanterhavet. Så fort man hadde gått i land skyndte prestene seg å bygge misjonsstasjoner og anlegge vinmarker. Litt vin til nattverden er ikke å forakte når jaging av indianere og  erobring av ukjent land går på samvittigheten løs.

Rødvin laget på país er ikke dagligdags utenfor Chile, men antakelig har vi drukket mer país enn vi tror. En vinmaker jeg møtte i Chile for noen år siden hevdet at en del país på mystisk vis ble til cabernet sauvignon når de store aktørene kjøpte inn druer til sine rimeligste viner. Ettersigende.
Til tross for sitt dårlige rykte er det nå ting i gjære for stakkars país, og bl.a. spanske Torres og Beaujolais-produsent Marcel Lapierre har sett potensiale i druen. Gjæringsmetoden macération carbonique som benyttes i Beaujolais har vist seg spesielt gunstig.
Nå er den altså i glasset mitt, lys rubinrød og klar. På smak bringebærdrops, jordbær og sursøte kirsebær, samt et lite snev av svart oliven som jeg så ofte finner i chilenske rødviner.  Lav på tannin, men ikke uten struktur. Den ”klabbe litt i ganen” som husbonden uttrykker det. Dette er beaujolais møter nerello mascalese, med sjarmen til begge. Lett, saftig og frisk. Et hyggelig bekjentskap til 115 kroner. Finnes på de fleste pol.
Morandé Pionero Reserva Pais 2015
Varenr. 2191201 – kr. 114,90 i Basis (kat. 3)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: