En inngangsbillett til Jura

Vinen jeg vil presentere i dag er en chardonnay, men den er så mye mer enn det.

Rolet La dent de Charnet Chardonnay 2012 er en hvitvin lagret på gamle fat det har ligget Vin Jaune på og er en god inngangsbillett til de besynderlige Vin Jaune-vinene.

Vin Jaune fra Jura har vært i vinden den siste tiden, noe som er veldig hyggelig for oss som elsker den nøtteaktige, florduftende, knusktørre og svært komplekse vinen laget av den unike savagnin-druen. Men for mange er denne type vin for spesiell og det tar gjerne litt tid før kjærligheten begynner å blomstre. Men Jura byr på  mer enn Vin Jaune. Her er det både pinot noir og chardonnay og de mer ukjente poulsard og trousseau. Chardonnay har vært dyrket her siden middelalderen og er viktig for området. Chardonnay-vinene er bedre nå enn før ifølge Jancis Robinson, da druene med best modning brukes til hvitvin, mens de mer umodne går til Crémant de Jura.

La Dent de Charnet Chardonnay 2012 har typiske chardonnay-karakteristikker: eple, sitrus, pent fyldig og fet i munnen, fin syrlighet og mineralske elementer. Men det er mer. Det er også komplekse toner av mandler, flor, karamell, tørket sitrusskall. Holder seg pent i skinnet og blir aldri overdådig og svær. En lekker vin som representerer sitt terroir på en utmerket måte.

Trenger godt med luft for å gi fra seg frukt og kompleksitet. Plask den i en karaffel og rist godt på den før den skjenkes.

En slik vin er ypperlig matvin, gjerne hønsefrikasse eller kylling som gjerne er ingrediens i lokale spesialiteter. Jeg drakk denne til pasta med kremet skalldyrsaus (oppskriften finner du her) – en enkel favoritt som denne gangen innholdt mer kraft og mindre fløte enn oppskrifte sier.

Anbefales.

Rolet Côtes du Jura La dent de Charnet Chardonnay 2012

Varenr. 22210-01 i Basis kat. 5  – kr. 179,90 
 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggers like this: