Konge fra Contino

I juni i fjor besøkte jeg Rioja sammen med en gruppe andre vinstudenter. En reise med besøk hos mange av de beste produsentene Rioja har å by på, både såkalte modernister og de mer tradisjonelt orienterte. Underveis ble jeg hodestups forelsket i vinene til Contino, en moderne produsent som er en del av C.V.N.E (Cune)-gruppen, men med en tydelig egen profil.

Vinmaker Jesús de Madrazo i kjelleren hos Contino

Sjefsvinmaker Jesús de Madrazo hos Contino lager toppviner med stødig hand og frembringer viner som er mektige, konsentrerte og solide, men har samtidig en florlett eleganse over seg med en usedvanlig friskhet.
– Jeg er ekspert på å lage hodepine, flirer Madrazo. Men han mener ikke den typen man får ved overdrevent vininntak, men på alle ideene han har for å skape best mulig vin og forteller om enkeltvinmarker, endrueviner og forsiktig eikebruk.

Det var Madrazos far, José Madrazo som snublet over den 62 hektar store Contino-eiendommen da han kjøpte inn druer for Viña Real, flaggskipet til Cune. Historisk sett kikket produsentene nordover for å finne syre og sørover for å finne sukker, og deretter blande en harmonisk vin hjemme i de respektive bodegaene. Da Madrazo fant eiendommen var huset i ruiner. Det ble inngått kompaniskap med eieren og Viñedos del Contino ble etablert i 1973. I 2001 ble José Madrazo pensjonist og sønnen Jesús tok over som vinmaker. José døde for øvrig i midten av januar i år, 80 år gammel.

Contino-eiendommen ligger vakkert til i Rioja Alavesa der elven Ebro gjør en sving på seg. Vinmarkene bølger seg nedover mot elven i en svak helling og deles opp i tre terrasser fra 400 til 420 moh. Jordsmonnet er elveavsetninger med mye stein, kalkrik grus og sand som sørger for god drenering. Noe leire finnes også innimellom og sørger for kjært tiltrengt vannreservoar i de varme, tørre somrene.

Jeg kjente en gryende forelskelsen i hagen hos Contino der Contino Blanco 2012 glitret i glasset. Gul frukt på duft, modne vinterepler og gul plomme, ren og klar med integrert fat og et slør av mineraler. Ingen malolaktisk gjæring gir en ekstra ren friskhet, mens forsiktig omrøring av bunnfallet bringer inn smør og fylde. Superb kvalitet.

Neste glass, fortsatt ute i hagen, hadde mørkerød farge, nesten blodfarget. Dette er vin laget på 100 prosent graciano, en drue som det sjelden er mer enn noen få prosent av i Rioja-blends. Druen gir intens farge og aroma, men er vanskelig å få moden, og når den ikke er moden er den veldig rustikk, bitter og grønn på smak. Den ligger mellom cabernet franc og petit verdot i stil forklarer Madrazo. Den kan ofte ha et hull i midten, slik som en smultring. Den starter med en sørlig frukt, så blir den hul før den søte frukten kommer tilbake. Den høye syren gjør at fargen holder seg. – Graciano er sjelen i en Rioja-vin. Noen foreslår at jeg skal blande inn 10 prosent tempranillo eller garnacha, men det vil jeg ikke, fortsetter han. Jeg vil lage en 100 prosent graciano.

Duften av kirsebær, bjørnebær, lakris, tobakk og røyk gjør meg nesten ør. Vinen virker sødmefull idet jeg smaker på den, men syren stråler gjennom og løfter smakene. Saftig og elegant med nydelig frukt som strekker seg fra rips og rabarbra mot mørkere moreller og plomme med et streif av fatkrydder. 14,5 % varmer i svelget, men vinen bærer alkoholen pent. Dette er lekre saker. Helt unikt, dyrt og meget godt.

Vinmarken med graciano har problemer med nematoder og virus og skal omplantes for første gang. Men først skal det dyrkes sennep der. Siden vi er økolgiske vil vi bruke organiske metoder forteller Madrazo og legger til at Contino ikke kommer til å produsere noe sennep.
– Hvis da ikke prisene på sennep skulle øke dramatisk, ler han.

Plutselig dukker det opp to fremmede menn i hagen. Det er selveste sjefen for hele Cune-imperiet Victor Urrutia og den annerkjente produsenten Alain Brumont fra Madiran i Frankrike. De skal spise lunsj og prøve noen viner Brumont har med seg. Vi finner ut at vi like godt kan spise lunsj sammen, og benker oss rundt langbordet. Vin blir skjenket, lammekoteletter blir slafset og Madrazo og Brumont presenterer sine viner. Jeg er fortapt, og det første jeg gjør når jeg kommer hjem er å bestille Contino-viner på polet for å sikre meg noen i kjelleren. Jeg har allerede fylt opp én gang til…

Lettere starstruck i møte med disse to kjekke karene

Disse vinene finnes i Norge:

Contino Reserva 2008
#5121301 – Kr. 296,-
Dette er ”bread and butter” for Contino, altså den vinen det selges mest av og som gir penger i kassa. Tradisjonell Rioja-blend med 85 % tempranillo, 10 % graciano og 5 % mazuelo og garnacha. Fatlagret på franske og amerikanske fat. Lanseres på markedet etter fem års lagring på fat og flaske. Varm, intens og konsentrert frukt, krydder fra fat, men ikke den tunge vaniljen. Lang, frisk ettersmak. Elegant.

Contino Gran Reserva 2004
# 9512605 – kr. 1020,70 for magnum
Ikke smakt 2004.
2007-årgangen er myk og innsmigrende med bløte tanniner. Konsentrert, mørk frukt, ny eik, men mer finesse enn kraftfullhet i stilen. Madrazo er ikke enig i at dette er moderne stil for Rioja og påpeker at vinen bare er veldig ung. Uansett er dette snadder.

Contino Viña del Olivo 2005
#5160301 – kr. 647,70
Viña del Olivo kommer fra enkeltvinmarken rundt det gamle oliventreet på eiendommen. Uhyre konsentrert med presis, mørk frukt og 100 % ny eik i 18 mnd som ikke føles overeiket i det hele tatt, men derimot pent integrert med klare vaniljetoner i harmonisk samspill med bringebærfruktig friskhet.

Contino Blanco 2010
# 9738401 – kr. 269,30
60%, viura, 20 % malvasia, 20% garnacha blanca

Contino Graciano 2006
# 5160201 – kr. kr. 647,70
100 % graciano

En forkortet versjon av denne artikkelen er publisert i Appetitt nr. 3/2014
Alle foto: Heidi Jaksland Kvernmo ©

En kommentar om “Konge fra Contino

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: