World Malbec Day 2015

I dag, 17. april, er det verdensdagen for argentinsk malbec, så hvorfor ikke feire dagen med den purpurfargede, mørke vinen i glasset?


Malbec har sin opprinnelse i Cahors og Bordeaux i Frankrike og dukket opp i Argentina for 162 år siden. Det var den 17. april 1853 statsmann (og senere president) Domingo Faustino Sarmiento sendte et lovforslag om å etablere en landbruksskole og en planteskole for vinplanter (Quinta Normal). Lovforslaget gikk igjennom i september og Sarmiento hyret den franske agronomen Michel Aimé Pouget for å drive Quinta Agronómica de Mendoza. Pouget hadde med seg frø og stiklinger av franske druesorter, deriblant cabernet sauvignon, pinot noir og malbec.

I årene som fulgte tilpasset malbec-druen seg det argentinske klima og natur. Snart ble malbec-vin fra Argentina bedre enn de man fant i opprinnelseslandet (godt hjulpet av den ødeleggende vinlusa phylloxeras inntog i Frankrike).

Det har vært både opp- og nedturer for både malbec og den argentinske vinindustrien, men i dag regnes malbec som landets signatur-drue og dyrkes på over 36 % av vinmarksarealet.

I 2011 utpeker Wines of Argentina den 17. april til World Malbec Day for å ”hylle malbec, et symbol på forandring for den argentinske vinindustrien og en vinstjerne som skinner over hele verden.”

Malbec-vinene kjennetegnes ved en mørk purpur/lilla/blekkaktig farge. Stilen varierer fra det bløte og fruktige til mer strukturerte, komplekse og lagringsverdige viner. Ofte fyldige viner med moderat tannin og syre. Smaksnotat som inneholder ord som mørk frukt, plomme, melkesjokolade, fioler, lær og kakaopulver er ikke uvanlig.

Happy World Malbec Day! 


Chakana Malbec 2013

#9628301 i Basis kat. 3 – kr. 114,90

Mørk farge. Mørk frukt, lær, anis og krydder på duft. Fyldig vin med bløte tanniner, moderat syre, varmende alkohol (13, 5%) og god lengde og konsentrasjon. Smak av sødmefulle mørke bær, moreller, plommer, sjokolade, anis. Lettdrikkelig og god.

Finnes også på tre-liter (ikke smakt).

 

Pascual Toso Malbec 2013

# 5712301 i BU – Kr. 119,90 – Må bestilles

(Vareprøve fra World Wines)

Fiolett farge. Fruktig og krydret vin med duft av mørke bær, plomme, jordbærsyltøy, lakris og nellik. God og typisk duft. Middels fyldig, kirsebær, moreller og plomme på smak. Tannin og syrestruktur på det jevne, ikke veldig fast eller høy syre, men langt ifra flat og saftig. Noe bitterhet i finish, men dessverre ikke så mye frukt. Kommer seg med litt luft. God vin til hyggelig pris.

 
Weinert Carrascal 2009

#  3240401 i Basis kat. 3 – Kr. 144,90

Her er malbec blandet med kameratene cabernet sauvignon og merlot i en vin som er utrolig anvendelig til en rekke matretter, fra roastbiff til kylling, taco og pizza. Den perfekte fredagsvin under 150 kroner.
Middels fyldig, rund og behagelig i munnen.  Fruktig med smak av mørke bær, moreller, solbær, bjørnebær, krydret med et streif av lakris og lær. Røff, men likevel elegant. God og saftig ettersmak.

 
Achaval Ferrer Finca Bella Vista 2011

# 96875 i BU – Kr. 499,90 – Må bestilles.

(Notat fra 2010-årgangen, luftet ca 1 time på karaffel)

Her er man oppe i klassen ikon-vin, noe som gjenspeiles i både pris og heldigvis også kvalitet. Tett, mørk, fiolettsvart farge. Mørke bær, vanilje, fat, fioler, mint og mokka på duft. Fast, tett og kilende i munnen, Meget bærpreget og konsentrert med moreller, plomme og et dryss av syrlige skogsbær. Syren frisker opp i sødmefull frukt. Fatpreget er pent integrert og støtter opp rundt den ekstreme frukten. Høy alkohol, men pent integrert i et massivt smaksbilde. Lang, sursøt lengde.


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: