Nostalgia: Vinbladet Nr. 1 – 1926

 Mange av dere har sikkert lest Vinmonopolets eget magasin Vinbladet. I tillegg til papirutgaven du kan plukke med deg i butikken finnes det på iPad og som pdf-nedlastning på polets hjemmesider. Men dette bladet er ingen nymotens blekke, håh nei, langt der i fra. Vinbladet fyller hele 89 år om en måned og i mitt lille arkiv av gamle Vinmonopol-saker besitter jeg de 12 første utgavene av Vinbladet utgitt i tidsrommet 1. mai 1926 – 1. juli 1928.

Nr 1 er er en liten avis i størrelsen 18 x 23 cm. Den er på 8 sider og starter med en oversatt artikkel om slottstapping i Bordeaux. Deretter følger handelsnytt fra eksportplassene der det bl.a. nevnes at i det i Bordeaux “er et stort misforhold tilstede i den stigning som har funnet sted i de dyre viner i forhold til de almindelige små viner som produseres av bønderne i Gironde”. I Beaune er det nesten ikke noe gammel vin igjen i kjellerne og “prisene viser stigning”, mens salget av Champagne øker sterkt. Intet nytt under solen på snart 90 år altså, dog er forretningene i Spania ikke særlig livlige, selv om “prisen på spansk cognac har i den senere tid været stigende”. Nordmenn drikker 12 ganger mer per innbygger av fransk vermuth enn svenskene og i Italia er det Apulia (altså Puglia) som er et betydelig vincentrum. De siste sidene introduserer spørsmål og svar-spalten og Vinmonopolets bibliotek som riktignok ikke inneholder så mye på skandinaviske språk, men pyttsann, flere av bøkene er så lettfattelige at man likevel kan ha utbytte av å lese dem selv om man ikke kan språket de er skrevet på.

Jeg synes de små avisene er fenomenalt morsomme, og vil gjerne dele denne leseropplevelsen. Jeg har derfor scannet det aller første Vinbladet i historien, og gir dere her nummer 1 i sin helhet.

God fornøyelse!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: