Kanon til krabbe

Nærhet til en fjord full av de lekreste råvarer er ikke alle forunt. Heldige er derfor vi som bor slik at vi kan høste av denne rikdommen. På søndag gikk to krabbeteiner i Trondheimsfjorden. De var agnet med en horngjel, en underlig raring jeg dro opp fra sjøen et par timer tidligere og ikke riktig visste hva jeg skulle finne på med.

Et døgn senere var resultatet klart. Ti krabber, seks store og fire små, samt noen digre sjøstjerner hadde latt seg lokke av agnet, og de store krabbene fikk være med hjem. Alle de andre fikk slippe, for denne gang.
Vel hjemme ble krabbene kokt, loff ble oppskjært, vinen sprettet og mandagens festmåltid var sikret.
Vinvalg til krabbe kan være en utfordring. Syre er et stikkord, og mange ganger passer det med en lett sødme i vinen. Jeg liker best kjøttet i klørne og det er enklere å forholde seg til (for både vin og folk) enn maten inne i selve krabben som alltid har mye smak med en særegen bitterhet. Valget falt på en vin jeg aldri før har drukket til krabbe, en assyrtiko fra den greske øya Santorini.
Assyrtiko er kongen blant de lokale hvitvinsdruene i Hellas. Den er syrefrisk og stålaktig, elegant og fruktig, men aldri overdådig. Den greske Master of Wine Konstantinos Lazarakis kaller den ”Muscadet på steroider”. De beste og mest mineralske utgavene av assyrtiko kommer fra Santorini, men druen dyrkes i hele Hellas.
Gaia er en av Hellas’ aller beste produsenter og har to produskjonsfasiliteter. De røde vinene lages i Nemea på fastlandet, mens de hvite lages på Santorini, der de holder til i en gammel, nedlagt fabrikk som tidligere laget tomatpuré av lokale cherrytomater. Det vulkanske jordsmonnet på Santorini tyter ut av vinen. Fra den sorte plastkorken dras ut av flaska tenker jeg på vulkaner og det lukter svovel og mineraler. Litt reduktiv er den i starten, men det forsvinner med luft.
Middels fyldig og rik på smak, her er det stikkelsbær, grapefrukt og syrlige transparent blanche-epler, toner av melon anes også. Mineraliteten briljerer og en leskende syre leker gjennom hele smakskurven. Lang og frisk ettersmak med streif av bitter mandel i finish. Takler krabbe naturell med majones meget godt.


Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2013
Varenr. 9869201 i Basis (kat.5) – kr. 170,- (Chaeos Import AS)

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: