Årskavalkade 2013

Vi har gått inn i et nytt år. 2013 har vært et utfordrende år på mange måter, noe som er gjenspeilet i den manglende aktiviteten her på I Glasset. Men nå skriver vi 2014. Jeg planlegger å fylle det med masse positive aktiviteter og kanskje få livet inn på et mer stødig spor en stakket stund.

Det begynner å bli litt sent med årskavalkader, time-slot’en for slike ting er ganske kort, men skitt au.  Under er en liten oppsummering over de ting jeg ikke har skrevet noe om fra fjoråret. Mye av det vil se dagens lys framover både her på bloggen og andre steder.

Året startet brutalt med at faren min døde av kreft den 4. januar. Jeg dro rett fra begravelse til Rust i Østerrike for å delta på førsteårs-seminar i Master of Wine-studiene. Jeg var ikke helt psykisk tilstede, og mye fra denne uka er helt borte. En uheldig start på studie-drømmen. Jeg husker vi prøvde vinter-beskjæring av vinstokk i snøstorm og prøvde ellers å henge med på det som ble sagt. Men året ruslet videre og det ble en hel del andre studieaktiviteter med en rekke studiedager i London, 3-dagers blindsmaking med Michael Schuster, studieturer og smakinger. En hel del notater ble gjort og i juni var det eksamen (First Year Assessment). Natt til eksamensdagen ble jeg vekket i 2-tida av brannalarm på hotellet. Jeg og medstudent Julie ble evakuert og hutret (hysterisk fnisende over det absurde i situasjonen) en drøy times tid i Londons gater mens brannmannskapene lette etter brannen.
Eksamen gikk sånn passe. Jeg er fortsatt med, men kom ikke direkte til andre året. Jeg må ta eksamen en gang til. Det passer meg egentlig veldig bra, for jeg trenger bedre kvalitet på studiene mine for å fortsette og er ikke klar for de store, vanskelige eksamnene allerede til sommeren.


I mars dro en gruppe Master of Wine-studenter på studietur til Bordeaux. En flott tur med mye lærdom. Været var typisk mars-vær i Bordeaux, med alt mulig vær på en gang. Av mange høydepunkt kan det nevnes besøk hos Ch. Kirwan som viser supre takter i de senere årganger, smaking av 13 Medoc Grand Cru Classe-viner, middag hos Leoville Barton, lunsj hos Grand-Puy-Lacoste og en interessant og åpenhjertig dialog på Ch. Camensac om handel i Bordeaux på godt og vondt. Yquem er uslåelig (som vanlig) og jeg fikk nok en gang bekreftet at jeg ikke har spesielt sansen for Ch. Lascombes til tross for slottets vakre utseende.

Sommeren gikk og så var det høst. September startet med Tour de France: Loire-Bordeaux-Sør-Frankrike-Alsace på seks dager i regi av Grands Chais de France. Vidunderlige, men svært hektiske dager.

Loire: slott overalt, Muscadet, lærdom om sur lie, lærte uttale av Ch. de Fesles (fell (med en slags palatalisering av l’en) og forøvrig: hvorfor får jeg ikke lenger kjøpt vinene herfra i Norge? Jeg elsker dem!

Bordeaux: Nydelig vær denne gangen, lære om mobil flasketapping, insektskontroll og feller i vinmarken, utfordringene med årgang 2013, fatprøver og et betagende besøk hos Ch. Lamarque m.fl.


Etter hektiske dager i Bordeaux rakk vi toget til Montpellier med minst mulig margin. Faktisk så liten margin at dørene lukket seg før jeg fikk dratt koffertene inn. Jeg hylte på hjelp og en stakkars mobilsnakkende, fransk forretningsmann måtte komme til unnsetning, mens reisevenn Julie rullet rundt på gulvet av latter. Det var deilig med den roligere, avslappede sør-franske atmosfæren. Her nede var det Domaine de la Baume som gikk gjennom store deler av sin portefølje og forklarte mye vinmaking-teknikk som vi lurte på. Deretter var det besøk hos kooperativet Cave de Florensac som produserer vin som inngår i storselgeren J.P. Chenet. Veldig interessant å høre hvordan de jobber og endrer litt på oppfatningen av J.P. Chenet som storindustri-vin. Det er mange små bønder som har sitt levebrød gjennom denne vinen. Mer om dette senere.

Siste stopp er Alsace. Her råder den tyske atmosfæren. Grands Chais de France sitt hovedkvarter i Petersbach var imponerende med gigantiske tanker, gigantisk tappeanlegg, gigantiske systemer for kvalitetskontroll og gigantiske lagerfasiliteter. Norsk flagg hdde de heist også, og da ble jeg stolt og glad!


September gikk fort og oktober var det Sør-Afrika det handlet om. To og en halv uke med masse opplevelser som jeg vil komme tilbake til. Her handlet det ikke bare om vin, men også om tog, hvaler og natur. Jeg gleder meg til å fortelle om disse opplevelsene.

I november var det klart for første studiedager i London dette semesteret. Det var godt å komme igang igjen. Vi er en liten gruppe på 8 studenter i min gruppe, og de første dagene var inspirerende. Jeg kjenner studielysten begynner å boble litt igjen, til tross for delvis sykemelding. 
Det er slutten av november og året er nesten omme, men det er tid til en tur til Bordeaux. Igjen. Det var store navn på blokka denne gangen: Mouton-Rothschild, Palmer, Latour, Smith-Haut Lafitte, Yquem, Suduirat, Haut-Brion, Vieux Chateau Certan, le Pin og Cheval Blanc. Inntrykk vil bli porsjonert ut i løpet av de kommende månedene. 

Godt nytt år til dere som fortsatt har hengt med helt ned hit!

En kommentar om “Årskavalkade 2013

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: