Timorasso – Piemontes ukjente juvel

Timorasso er en gammel druesort fra området rundt Tortona øst i Piemonte. Etter vinlusa Phylloxeras herjinger rundt århundreskiftet 1800/1900 ble vinmarkene med timorasso beplantet med cortese, en drue som både ga bedre avkastning og var mer til å stole på. Dette førte timorasso til randen av utryddelse.

De siste tiårene har noen få dedikerte produsenter i Tortona gjenoppdaget timorasso. Walter Massa er den fremste forkjemperne for druesorten og har i samarbeid med Universitetet i Torino løftet timorasso fram fra glemselen. Den lettere eksentriske Walter Massa driver vingården Vigneti Massa som har vært i familiens eie siden 1879. Han har alltid trodd på potensialet i den obskure druen og jobber nitidig for å fremme dens rykte og utbredelse. Heldigvis.

Timorasso gir viner med en kremete konsistens, og en frisk syre som løfter fedmen. Dette er lagringsdyktige viner som gjerne kan lagres i 10-15 år og gjerne enda lenger. Gode viner er komplekse og tar man seg god tid til å lukte på vinen finner man stadig nye aromaer. Stikkord er aprikos, honningtoner, blomster, eple, sitrus, mineraler og nøtter. Blandingen av frukt fra det gule og grønne spekteret gir en spennende kombinasjon i yngre viner. Mindre vellykkede utgaver av vinen er overdrevent vegetalske.

Timorasso-vinene fra Vigneti Massa er etter min mening noe av det mest spennende av hvitvin fra Piemonte i Vinmonopolets sortiment per i dag. 

Vigneti Massa Terra Torbulin 2012
Varenr. 505901 – Pris: Kr. 150,40

Ungdommelig og frisk timorasso med lys sitrongul farge og innbydende duft av gule frukter, mineraler, steinfrukt og blomster. Konsentrert frukt, syrlig, deilig mineralsk med varm, lang finish med lime og stikkelsbær. Meget delikat og meget god.
Til aperitiff, reker, kraftbaserte supper, salater

Vigneti Massa Derthona Timorasso 2010
Varenr. 1020601 – Pris: Kr. 229,-
 Dyp gul farge og mer intensitet på duft enn Terra Torbulin. Aroma av tørket rosepotpurri, gule plommer, stikkelsbær, lime og petroleum. Rund, fet og fyldig i munnen, frisk og kompleks med modne gule plommer, aprikos, honningtoner og streif av mineraler. En kraftpakke.
Til: Krabbe, kremet soppsuppe, smørstekt fisk, svinekjøtt med fett

Vigneti Massa Sterpi Timorasso 2009
Varenr. 9745201 – Pris: Kr. 374,-
 Storebroren til Derthona med en utviklet duft av petroleum, honning og tørket aprikos. Fyldig vin med moden frukt, sitrondrops og grapefrukt på smak som går over i sitrusskall og bitre mandler. 14 % varmer i finish. Kan med fordel luftes i karaffel noen timer. Importør har fått tak i et lite restparti av denne årgangen, så det lønner seg å være rask hvis man skal få tak i en flaske eller to. 

Til: kremede supper, stekt fisk og ribbe.

Artikkelen er publisert i Appetitt nr. 3/13

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: