Lærenemme apekatter og andre snodigheter

Jeg har sansen for de litt snodige tingene i drikkevarebransjen, og har i årevis samlet på historier litt urtenom det vanlige. Her er et lite utvalg på en fredag:

Aller først skal vi på sirkus. Det russiske sirkuset ”Verden Rundt” var på rundreise i Mongolia en vinter for noen år siden. I Mongolia er det som kjent ganske kaldt, og elefanttreneren hadde vondt av sine besnablede venner som hutret i kulden. Han bestemte seg for å gi de en varmende cocktail bestående av en bøtte vann blandet med tre liter vodka. Elefantene ble ikke bare varme, de ble snydens fulle og la nesten sirkuset i ruiner med sine svingende snabler og tunge tramp. 

Tørst, badende elefant i India, 2009

Vi fortsetter i dyrenes verden, for det er ikke alltid like lett for en vinprodusent å leve i pakt med naturen og dyrene omkring seg. I Sør-Afrika elsker bavianene modne druer og invaderer vinmarkene for å få tak i godsakene. Vinhusene tar alle midler i bruk for å jage de vekk. En produsent kunne fortelle at en av hans arbeidere under innhøstningen hadde forsøkt å skremme bavianene ved å kaste stein etter dem. Det skulle han ikke ha gjort. Apekatter er nemlig svært lærenemme. De samlet sammen steinene og gjengjeldte angrepet med samme mynt!

Mer dyreliv. ”Nazi-vaskebjørner ødelegger vinmarker” var overskriften i Decanter.com, og jeg klikket meg inn på saken. Tusener av vaskebjørner var på plyndretokt i sentral-Tyskland sto det. Vaskebjørnene stammer fra dyr som ble satt ut av Herman Göring i 1934 for å ”berike” Tysklands fauna. Uten naturlige fiender har populasjonen eksplodert, og er nå et stort problem. Dyrene har ødelagt flere vinavlinger i Brandenburg-regionen vest for Berlin. 

Så må vi innom alkoholforskning. Der er det alltid mye rart å finne. Langvarig spritmisbruk fører til skader på hjernen, spesielt det området som styrer med å huske og å finne riktig vei sies det. Nå har portugisiske forskere funnet ut at et lignende forbruk av rødvin ikke skader denne hjernedelen. 36 rotter ble delt inn i tre grupper hvor den ene gruppen fikk vann, den andre fikk brennevin i vannet, mens den tredje gruppen fikk rødvin. Etter noen uker på denne dietten måtte rottene finne veien gjennom en labyrint som de kjente godt. Rødvinsrottene klarte seg like fint som de avholdne rottene, mens spritrottene brukte dobbelt så lang tid på å finne veien ut. Det er antioksidantene i rødvin som beskytter hjernecellene mot alkoholen. Konklusjonen må være at denne vinskribenten, som lever på en relativt streng rødvinsdiett (i hvert fall nesten, hvitvin inngår også) er rimelig god til å finne fram.
Vin kan hjelpe mot så mye. Avslutningsvis går vi til et middagsselskap i Washington DC som fikk besøk av en tyvradd som viftet med pistol og forlangte penger. En av de kvinnelige gjestene ga tyven et glass med Ch. Malescot St. Exupery, en fin Bordeaux-vin. Tyven ble så imponert over vinen at glemte hele ranet. I stedet spurte han om å få en klem før han tok med seg flasken og forsvant. 

Ser man det, ser man det. Moralen må være å alltid ha et godt glass vin for hånden. Det hjelper mot det meste.  God helg!Historiene er samlet fra diverse kilder, bl.a. vinavisen.dk og decanter.com, over flere år, og kan sikkert gjenfinnes der med litt kreativ googling.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: