En dag hos Poderi Colla i Piemonte

“Hvorfor spiser dem ansjos langt oppi fjellom? Det kan da itj vårrå nødvendig det…”

Ektemannen skuler misfornøyd ned på tallerkenen med antipasti der en liten ansjos er brettet sammen og stappet inn i en cherrytomat.

Jeg er på reise i Piemonte når dette skrives, og for en gangs skyld er min kjære med. En aldri så liten utfordring for han er ikke særlig oppdagelseslysten i matveien. Men han er en god sjåfør og hyggelig selskap på veien, og ansiktsuttrykkene ved restaurantbordet er ubetalelige.

Denne tirsdagen i august drar vi i retning Barbaresco. Gps’en i bilen sender oss på de merkeligste ruter og vi snirkler oss opp smale veier til vi får et overblikk over de mange små kollene der grønne rekker med vinranker snor seg. Straks bærer det nedover igjen, like smalt og trangt, og vi kan bare være glad for at halvparten av alle italienerne i området ferierer ved sjøen på denne tiden. Møtende trafikk er det ikke plass til.

Federica Colla

Jeg har et møte med Federica Colla på vingården Cascina Drago i San Rocco Seno d’Elviro utenfor Alba denne formiddagen. Poderi Colla ble etablert i 1994 av Federica og hennes onkel Tino Colla.  Poderi Colla består av ytterligere to eiendommer: Tenuta Roncaglia i Barbaresco og Tenuta Dardi le Rose som er en del av Bussia-vinmarken i Monforte i Barolo.

Vi svinger inn på tunet og på balkongen står onkel Tino og vinker til oss. Federica dukker også opp og vi rusler opp i vinmarken mens hun forteller om familiens lange historie som strekker seg tilbake til 1700-tallet. Federicas far, Beppe Colla (f. 1930), overtok  i 1956 Prunotto da Alfredo Prunotto pensjonerte seg. Beppe bygget opp firmaet til stor anerkjennelse og hans pionerarbeid inkluderte å lage viner fra enkeltvinmarker navngitt på etiketten og arbeid med Alba DOCene. Det sies at han kjente hver en vinstokk i alle vinmarkene i Albaområdet. Senere fikk Beppe med seg den 19 år yngre broren Tino med på laget hos Prunotto før Antinori overtok firmaet i 1994. Beppe ble pensjonist, og nå er det datteren Federica som viderefører den vinfaglige arven sammen med Tino i Poderi Colla.

Vi ser på noen rader med riesling og pinot nero. To noe uvanlige sorter å støte på i Piemonte, men smakingen etterpå viser at vinene er vellykkede. Vi svetter oss bort mot vinmarken Bricco del Drago, hvis navn betyr dragens mugge. Jordsmonnet er skrint, og den tørre, støvete lysebrune jorda kryper inn i sandalene når vi går. Temperaturen er allerede 36 grader og det er godt å stå i skyggen ved siden av vinrankene som bærer vakre, mørkeblå klaser med dolcetto.


En rad med pinot nero

Omvisningen fortsetter inn i kjelleren der store sementtanker og ståltanker står side om side. Videre kommer vi til rommet der vinen modner på franske og slovenske fat. Filosofien er å lage ekte viner som smaker av voksestedet uten for mye innblanding av vinmakeren.

Tilslutt blir vi vist inn i et rom der eiendommens tidligere eier har laget et lite gårdsmuseum med gamle redskaper. I midten står et stort, tungt trebord og vi setter oss ned for å smake vin: 

Poderi Colla Riesling 2011

Eple, snev av mineraler og våt stein på duft. Frisk, syrlig, forfriskende, epler, lime, stein, lang og fruktig ettersmak. Mineraler pent framme. Med tid i glasset blir den mer floral.

Campo Romano Pinot Nero 2010

Navn: Fant romerske ruiner av en militærforlegning på eiendommen.  
Plantet i 1977. Lagret ca 12 mnd på 20 hl slavonsk eik. Pen intensitet, jordlig, samme mineraliteten som rieslingen, som et lett steinstøv er drysset over godt modne jordbær. Fruktig, men mangler noe konsentrasjon, røde bær, saftig og frisk, mer tanninstruktur enn i Burgund.

Poderi Colla Nebbiolo d’Alba 2010

Fin frukt, strukturert, frisk og tanninrik, fyldig og solid, modne druer, lav avkastning, fin konsentrasjon  God lengde, men litt hul finish nå, frukten slutter brått og tanniner tar over. Trenger tid. Antar denne vil balansere seg godt i løpet av et par-tre år.

Barolo Dardi Le Rose Bussia 2008

Fremstår litt “støvete” i startfasen. Virker nesten litt korket før det blåser av. Lukket, men aner noe plomme, høstløv, lær og mynte.  Rik barolo, veldig, veldig, veldig ung. Ikke så elegant, men tøff, fast og mektig.

De to neste vinene, Barbaresco Roncaglie og Bricco del Drago er for tiden inne i Bestillingsutvalget på polet, trolig i årgang 2006. Importør av Poderi Colla til Norge er Moestue Grape Selections.

Barbaresco Roncaglie 2008 (Varenr. 49736 i BU – Pris: kr. 365,-)

Overveldende duft. En salig blanding av roser, røde bær, rips og tjære. Ung og stram vin, men ikke veldig lukket. Elegant og kompleks, men trenger tid for å utvikle seg. Meget god barbaresco. Passer utmerket til høstlig inspirerte retter med sopp som ingrediens.

Bricco del Drago 2008 (Varenr. 49737 i BU – Pris: kr. 238,-)

85 % dolcetto og 15 % nebbiolo. Åpner noe støvete og lukket. Fast og streng, gir ikke mye de første minuttene. Rik vin med solid tanninstruktur. Mørke bær, kirsebær og svak anis anes under et slør av mineraler. En flott vin som trenger mat for å vise seg fra sin beste side. Prøv til høstens lam eller vilt med soppstuing og kraftig tilbehør.

Vi tar farvel med Federica og setter kursen mot Barbaresco der en ansjos venter på oss… Langt oppi fjellom.

2 kommentarer om “En dag hos Poderi Colla i Piemonte

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: