Lekker Beaujolais

Tynt, surt skvip eller inderlig fruktbombe? En flaske beaujolais kan være så mangt.

Est arrivée! – Den har ankommet! Slik ropte franskmennene ut på den tredje torsdagen i november. Bannere ble hengt opp og lastebilene med vin humpet i vei inn til byen. Det var klart for slipp av Beaujolais Noveau, årgangens første vin som kun hadde gjæret i seks-åtte uker.  
Fenomenet var en enorm salgssuksess på 70- 80- og deler av 90-tallet, også i Norge. Folk sto i kø utenfor polet om morgenen for å sikre seg noen flasker. ­­
– Kundene var helt ville og kjøpte kassevis, fortalte en pensjonert butikksjef meg, og la til at de gjerne tok inn åtte-ti paller med den nye vinen. Slik er det ikke lenger. I ettertid kan man undres på om suksessen har gjort mer skade en gagn. Folk forbinder Beaujolais med en tynn, sur, nygjæret suppe og den omtales ofte som skvip. Spesielt i Norge, der mange foretrekker fyldige og tette rødviner.
Det er synd, for det finnes en mengde viner fra Beaujolais-området som er verdt å kikke nærmere på. Nei, vinene blir aldri tunge og fyldige. Men de er av god kvalitet likevel. En skikkelig god Beaujolais er forfriskende med en appetittvekkende, sødmefull fruktighet og leskende syre.
Den røde beaujolais er laget av druesorten gamay. Ei drue med tynt skall som gir viner med lavt innhold av garvestoffer. Hele 98 prosent av vinmarkene i Beaujolais er beplantet med gamay. Det finnes også hvit beaujolais, laget av chardonnay eller alligoté,  men det er ikke veldig vanlig. Roséviner lages også.
For å se hva som ble skrevet om Beajolais for noen tiår siden slo jeg opp i en av mine eldre vinbøker. Boka er innbundet i rødt lær og gullskriften på ryggen forkynner at dette er Den Store Vinboken. Boka ble utgitt i 1968 og ført i pennen av Bibiane Bell og Alexandre Dorozynski. De har nedtegnet følgende:

”Beaujolais-vin er ukomplisert og gemyttelig. Den vekker bare lykkelige og beroligende assosiasjoner. Dens bouquet er i slekt med duften av blomster og frukt. Den har det samme milde og blide i seg som bygden den kommer fra, den har arvet bøndenes hjertelighet. Den lesker mer enn den beruser. Dens ånd er mer fremtredende enn dens kropp, den er ynde snarere enn form, den er elegant uten å gjøre seg til. Frisk, livfull og lystig som den er, er den selvskreven når venner kommer sammen for å lufte konstruktive tanker.”
Et slikt beskrivelse passer utmerket på ukens vin: Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2011. Noe så inni granskauen fruktig, noterte jeg meg da jeg smakte den første gang.
Den er laget av Jean-Paul Brun som holder til i den sørlige delen av Beaujolais og lager vin der frukten er i høysetet. Han lager naturlige viner med naturgjær og tilsetter bare ørlite svovel før tapping. Vinen er rubinrød og glitrende i glasset, bærfruktigheten trekker i retning villjordbær, bringebær og saftige, norske moreller. Elegant og frisk med lang bærpreget ettersmak. Beaujolais L’Ancien 2011 passer godt til kokt torsk, kyllingretter, salater eller hvis du er sugen på noe veldig fruktig å nippe til på terrassen. Kan gjerne serveres på rundt 16 grader.

Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2011
Varenr. 50771 i BU
Pris: Kr. 149,90
Land/distrikt: Frankrike/Burgund- Beaujolais
Druer: 100 % gamay

2 kommentarer om “Lekker Beaujolais

Legg til din

  1. Denne høres da veldig stas ut. Kjekt i min overgang fra hvitvin sesong til rødvinsesong 🙂 Er visst på bestillingsutvalget, men de har den visst på polet nærmest jobben min, så da blir denne med hjem neste uke! 🙂
    Takk for tips!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: