Lombardia

En reise mellom Alpene og Po-elven som gir deg vann i munnenLombardia er vakkert og frodig, og byr på et unikt mangfold både kulinarisk, historisk og kulturelt. Lombardia ligger midt i Nord-Italia med Piemonte som nabo i vest og Veneto og Trentino-Alto Adige i øst. I nord strekker regionen seg opp til grensen mot Sveits, mens i sør grenser Lombardia mot Emilia-Romagna.

Historisk sett har Lombardia vært et ettertraktet og ofte invadert område. Regionen var og er et knutepunkt på handelsveien mellom øst og vest. En mengde fjellpass fra Alpene munner ut på den lombardiske slette slik at regionen også er en gjennomfartsåre fra nord til sør og omvendt.

Mang en soldat har trukket sitt siste sukk på slagmarkene i Lombardia gjennom årenes løp. I oldtiden var Lombardia bebodd av gallerne. Regionen ble erobret av romerne og gjort til del av den romerske provinsen Cisalpine Gallia. Hannibals overlegne hær tvang romerne til å trekke seg ut av Lombardiasletten i år 218 f.Kr. Befolkningen led sterkt under de barbariske invasjonene som fant sted mot slutten av det romerske imperiet.

Lombardia har sitt navn etter langobardene som styrte regionen fra år 569 e.Kr. og har tilhørt både Spania og Østerrike før Frankrike erobret området sent på 1700-tallet da Napoleon med sin hær over alpene dro. Lombardia ble innlemmet i det italienske kongeriket i 1859. I dag bor det rundt 9 millioner mennesker i her, 1,3 av dem i de pulserende motebyen Milano.

Zucchinien blomstrer og brukes gjerne i matlagingen 

Lombardia står for 15 % av Italias matproduksjon. Dette gjør den til den ledende regionen for matproduksjon i Italia. Lombardia har om lag 57 000 gårdsbruk og mer enn 40 % av alle italienske griser bor her. Regionen er storprodusent av ris og meieriprodukter og har en betydelig kjøttproduksjon. Her finner du salami og skinke, saftig frukt, knasende grønnsaker, olivenolje og selvfølgelig vin.

Lombardia har et typisk innenlandsklima med kalde vintre og varme somre. De kjølige vintrene gjør dyrking av enkelte varmekjære planter som oliventrær og sitrusfrukt vanskelig. Unntaket er i nærheten av innsjøene der de store vannmassene har en formildende innvirkning på temperaturene.
Det er laget en rekke forskjellige reiseruter for å oppleve mat og vin i Lombardia. Disse rutene er kjent som Strade del Vino e dei Sapori di Lombardia. Uansett hvilken rute man velger treffer man på noe godt.

Helt nord i Lombardia møter du det majestetiske synet av Alpene som reiser seg mot himmelen. Alpene kan virke uoverkommelige og ugjestmilde. På nært hold er de fylt med fjelldaler der gresset ser litt grønnere ut enn ellers og lufta er skarp og klar. Her drives seterdrift og både geiter og kyr gir melk som blir til smakfulle oster. En spesialitet er Formai de Mut dell’Alta Valle Brembana DOP, en fjellost av kumelk som lages etter gamle tradisjoner fra kyr som har sommerbeite i fjellet 1300 – 2500 meter over havet.

Bratte, sydvendte vinmarker opp mot 700-800 meters høyde i Addadalen gir fortreffelige røde alpeviner i området som kalles Valltelina. Her må vi heller ikke glemme å smake på eplene Mele di Valtellina IGP og prøve det tradisjonelle storfekjøttet Bresaola della Valtellina IGP som er marinert i et par uker og deretter speket.

Litt lenger sør, i det som kalles foralpene, er det smaksrike, krydrede salamier og lekre tallegiooster som gir deg vann i munnen. Salame Brianza DOP lages etter flere hundre år gamle tradisjoner i de tempererte åsene ved Brianza, også kjent som Lombardias hage.
Et måltid i Città Alta, den gamle delen av byen Bergamo er en smakfull affære. Et tips er Taverna del Colleoni Dell’Angelo som har utsikt til en av Italias vakreste piazzaer, Piazza Vecchia. Restauranten serverer utsøkt mat og er premiert med tre kniv og gaffel-symbol i Michelin-guiden.

Moscato di Scanzo er en 
I Bergamo-provinsen møter du også en av Italias gamle vintradisjoner. Moscato di Scanzo DOCG er en søt rødvin laget av tørkede, blå moscatodruer. Nydelig til en av områdets karakteristiske oster eller en dessert av mørk sjokolade. Mellom Bergamo og Brescia finner vi mer vin. Her hører den musserende vinen Franciacorta hjemme, den første italienske vinen som ble laget på samme måte som i Champagne.
Po-elva renner som en blå tråd gjennom landskapet i sør og gir næring til den frodige Po-sletten som Napoleon beskrev som den største, rikeste og mest fruktbare slette i verden. Her dyrkes ris som blir til delikat Risotto alla Milanese krydret med safrantråder. I tillegg til ris dyrkes hvete, mais og sukkerroer, samt dyrefôr. Kvegdrift og melkeproduksjon er vanlig. Mye av melken går til å lage Grana Padano DOP, ofte omtalt som parmesanost. Ostens historie stammer fra rundt år 1000 da cisterciensermunkene i Chiaravalleklosteret brukte modning av ost som en metode for å ta vare på overskuddsmelk den lokale befolkningen ikke hadde bruk for. Osten er i vår tid en av Lombardias store eksportartikler.
Viktig er også Gorgonzola DOP som har sitt navn etter hjembyen Gorgonzola som ligger like øst for Milano. Blåmuggosten kan produseres i en rekke provinser i Lombardia, men sitt opprinnelige hjem har den altså her på Po-sletten.

Carozzi Formaggio i Valsassina leverer nydelig gorgonzola

Mellom Alpene og Po-sletten ligger de norditalienske sjøene. Lago Maggiore ligger lengst i vest, deretter følger Lago di Como, Lago d’Iseo og helt i øst Lago di Garda. Sistnevnte, Gardasjøen, er Italias største innsjø med sine 370 kvadratkilometer. Alle sjøene er oppdemt av store morener. Det milde klimaet rundt de italienske innsjøene muliggjør dyrking av oliventrær, og den jomfruelige oljen er uunnværlig i de mange tradisjonelle rettene med fisk fra innsjøene. Langs Gardasjøens bredder dyrkes også vindruer, og hva er vel mer avslappende enn å skue utover den turkise innsjøen med et glass rosévin i hånda og melon og lokal spekeskinke på tallerkenen.Artikkelen har vært publisert i Appetitt nr. 3/2011

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: