Hjemmelaget julemarsipan

Det blir ikke jul uten ordentlig marsipan. Som lita husker jeg hvor morsomt jeg syntes det var å skolde mandler. Ihverfall de første par øsene. De nakne mandlene ble hengt opp i et putevar i nærheten av vedovnen til tørk. Der hang den i noe som føltes som evigheter. Det kunne være snakk om en hel uke, kanskje to. Underveis var det lov å riste litt på posen og kjenne på mandlene gjennom stoffet.

Så var det tid for maling av mandlene. Det ble gjort på en Electrolux Assistent, alle husmødres bestevenn på den tiden. Den første elektriske kjøkkenmaskinen kom faktisk allerede på 40-tallet og Assistent er det eneste produktet Electrolux lanserte under andre verdenskrig. Fabrikkene til den svenske giganten var ellers travelt opptatt med å lage luftfiltre til militærindustrien i disse årene.

Foto: www.assistent-original.com

Assistenten er god å ha. Maskinen lever i beste velgående den dag i dag, og har antakelig passert 30 år. Med en gul og en blå knapp for å skru den av og på, og lyden når den starter minner om en flymotor.
Jeg må dra hjem til mamma for å male mandlene mine til jul. Denne maskinen vet hvordan den skal male mandler, nemlig. Kverna, med egen del beregnet på mandler gjør unna jobben kjapt og effektivt med perfekt resultat. Ikke for grovt, ikke for fint. Dagens foodprocessorer presser fettet ut av mandlene, og gjør at marsipanen blir vanskelig å få til å henge sammen. Jeg har prøvd å bruke manuell mandlekvern et par ganger. Det går fint, men det tar tid. Det beste er å dra hjem til mamma.

Som lita var det mest stas å forme marsipanen. I vår familie har det vært vanlig å trille kuler og stappe ned i en non-stop. Slik gjøres det fortsatt. Noen ganger sprekker kulene litt, men det gjør ingen ting. Det ser bare hjemmelaget ut, og det er jo hele poenget. Hjemmelaget marsipan må det være til jul.

Julemarsipan

1 kg mandler
1 kg melis
5-6 eggehviter
evnt. noen dråper glyserol eller tragant

Mandlene skoldes og skylles i kaldt vann. Legges utover på et glasstøyhåndkle i noen timer, eller natten over. Ha mandlene i et putevar og heng de til tørk noen dager, gjerne en ukes tid.

Mal mandlene på mandelkvern/maskin en til to ganger. Bland så melis og malte mandler og kjør det hele gjennom kverna/maskinen en gang til.

Tilsett eggehvite i mandelmassen. Begynn med et par eggehviter og tilsett deretter en etter en til det blir en smidig deig. Det tar litt tid å elte, og du vil nok være i tvil om det i det hele tatt vil henge sammen. Men det gjør det til slutt. Tilsetter du litt tragant eller glyserol blir deigen smidigere og lettere å jobbe med hvis du skal lage figurer.

Trill ut kuler eller lag figurer. Marsipanen kan legges lagvis i en tett boks med matpapir mellom lagene. Bør oppbevares kjølig, men ikke nødvendigvis i kjøleskap.

I år ble det noen drueklaser av marsipan også.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: