Hellstrøm og elgkalven

På en dårlig mobillinje i et slitt stabbur får jeg instrukser på tilbereding av elgkalv fra selveste Eyvind Hellstrøm. Jeg snakker med Hellstrøm angående den nye vinen han står bak, Hellstrøm Bon Vin Rouge i forbindelse med en kommende omtale i Appetitt (abonnement bestilles her). Samtalen resulterte også i en vinspalte i Avisa Sør-Trøndelag for en knapp måned siden. Denne ga så god respons at jeg legger den ut her på bloggen som et aldri så lite fredagstips til de som undrer på hva de skal drikke i helgen.


Den kjente kokken har lenge tenkt på å lage en egen vin. Helst en fra Frankrike som passer sammen med mat. Sammen med mangeårige venn og vinimportør Christopher Moestue kontakter de familien Perrin. Perrin kjente Eyvind Hellstrøms renommé som høyt respektert matfaglig ressurs og sa ja til vinsamarbeidet med en gang. Perrinfamilien har en imponerende rekke viner i sin portefølje, deriblant toppvinen Château de Beaucastel som regnes som en av verdens klassikere. Château de Beaucastel er en av de mest respekterte eiendommer i Châteauneuf-du-Pape. Vinmarkene har vært drevet organisk i nærmere 30 år, og eiendommen er en av få i området som dyrker alle de 13 tillatte druesortene i appellasjonen. Hellstrøm Bon Vin Rouge er laget av 80 % grenache, 15 % syrah og 5 % mourvedre.
Jeg forteller Hellstrøm at jeg skal drikke vinen hans til flatbiff av elgkalv. Har han kanskje noen tips om tilberedningen? Han spør umiddelbart om jeg skal steke den hel eller i biffer?  – Nei, jeg vil ha den hel, sier jeg. Så får jeg klare instrukser: Når du bruner kjøttet i gryta legger du ved hele hvitløksfedd. Med skall. Så kan du hakke opp en gulrot og litt løk. La det surre med hele tiden. Når kjøttet er ferdig koker du ut gryta med litt vann… eller vin. Det blir basis for god saus. Når du siler av må du presse alt gjennom silen for å få med mest mulig av de gode smakene. Jeg takker og sier jeg gleder meg til å teste dette sammen med Hellstrøm-vinen. – Send meg en sms, da, og fortell hvordan det har gått, ber Hellstrøm før vi legger på.

Tidlig lørdag kveld åpner jeg flasken med Hellstrøms rødvin og skjenker meg et glass. En god bærduft kommer opp av glasset. Den åpner seg, og litt etter litt kommer typiske sørfranske urter, det som kalles garrigue og har en tendens til å finne veien inn i gode viner fra Sør-Frankrike. Jeg noterer rosemarin, hint av salvie og lavendel. Vinen er tett og konsentrert med en lang avslutning. Ettersmaken byr på stadig nye elementer. Her dukker igjen de sørfranske urtene opp, sammen med nykvernet sort pepper, hele tiden med undertone av saftige mørke bær, moreller og bjørnebær. Tydelige tanniner gir en god struktur. Jo da, dette er god vin.

Det duftet nydelig på kjøkkenet av elgkjøtt og hvitløk. Jeg bruker fire timer på det ene glasset for å se hvordan vinen endrer karakter. Det slår meg hvor saftig og fruktig denne vinen holder seg hele tiden. Første slurk viser fram fruktigheten med tanninenes snerp. Til maten fremhever fruktsødmen i vinen kjøttets smak og omvendt, maten får fram enda tydeligere fruktpreg i vinen. Tanninene og kjøttets struktur sørger for at all denne frukten ikke flyter utover og blir bare bærsmak. Elgen var full klaff, men vinen passer også til hjort, biff og godt krydrede og smakfulle retter av svin.

Som lovet sender jeg Hellstrøm en sms. Han syns det var hyggelig at jeg likte vinen. Han også syns det er en god vin. Farlig god, skriver han, med smilefjes bak.

Hellstrøm Bon Vin Rouge 2010
Varenr. 93770 i Bestillingsutvalget, men er inne på lokallista på en rekke polutsalg over hele landet.
Pris: Kr: 149,90
Land/distrikt: Frankrike/Sør-Rhône
Druer: 80 % Grenache, 15 % syrah, 5 % mourvedre

4 kommentarer om “Hellstrøm og elgkalven

Legg til din

  1. Godt skrevet og interessant lesning. Jeg drakk også denne for litt siden og var ganske så veldig fornøyd. Du kan nok mer enn meg om vin, så her kommer jeg til å følge med fremover. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: