Suuup fra Trondhjæm

Trondhjemssuppe (eller Trondhjæms-suuup som en trønder kanskje ville sagt) er en gammel, tradisjonsrik suppe fra den tiden det var vanlig med suppe enten som forrett eller som dessert til midagen. Denne suppa kan brukes til begge deler. Oppskriften er hentet fra bestemor Millas rikholdige arkiv med oppskrifter på bondekost. For nye lesere kan jeg fortelle at Milla er min manns avdøde bestemor. Hun etterlot seg en kjær skatt i form av flere sirlig håndskrevne kokebøker som jeg tilfeldigvis kom over da jeg flyttet inn på gården for 15 år siden. Trondhjemssuppe finnes det to oppskrifter på i Millas bok og sikkert utallige variasjoner rundt om i Trøndelag. Dette er min oppskrift basert på Millas gamle, med noen justeringer.

Trondhjemssuppe
2 liter vann
75 gram risgryn
litt hel kanel 
50-100 gram rosiner 
1 ss hvetemel
1-2 dl fløte
sukker etter smak
Eventuelt tilsettes også:
svisker
rød saft

Vann og risgryn kokes opp. Tilsett hel kanel etter smak. Jeg synes en stor bit er nok. Jeg syns også det er godt med en skvett saft oppi. La det koke ca 15 minutter og tilsett rosiner og eventuelt også svisker. Hvis du ikke bruker svisker kan mengden rosiner økes. Etter ytterligere 15 minutters koketid har den tørkede frukten svulmet opp og risen er myk. Rør ut litt hvetemel (max 1 ss) i litt fløte og tilsett i suppa til den er passe tykk. Spes med mer fløte og sukker etter smak. Serveres lunken eller varm.
Et glass god portvin er godt til.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: