Kald, kokt gris og en riesling


Med påsken nær forestående er menyplanlegging viktig. Ting må kjøpes inn og kanskje bestilles. Det er også viktig å ha god tid til å glede seg. Forventningene til et godt måltid og/eller en god vin er mer enn halve moroa. 
Et godt mat og vintips til påske er røkt hamburgerrygg og riesling. Jeg kjøper en rå hamburgerrygg som jeg koker eller ferdig kokt påskeskinke (utenom påsken kan man bruke sommerskinke, juleskinke og for så vidt alle-andre-årstider-skinke).  Det beste er den røkte hamburgerryggen, men for letthets skyld går den vakumpakkede også. Skinka serveres med Waldorfsalat og hjemmelaget bakverk. Slikt svinekjøtt er magert, saftig og har en lett saltsmak. Den klassiske Waldorfsalaten ble skapt første gang på det berømte Waldorf Astoria hotellet i New York på slutten av 1800-tallet, og er basert på epler, stangselleri, valnøtter og druer i en majones- og kremdressing. Svært lettvint å lage til, veldig godt og man kan bruke god tid på å innta måltidet siden maten allerede er kald. Jeg unngår som regel svinekjøtt i matveien, men hamburgerrygg må det være til påske. 
Mange tenker automatisk rødvin til hamburgerrygg. Jeg ville også valgt en lett rødvin til dette hvis det var en varmrett med saus og poteter. Men serveres den lyserosa skinka kald er det mer naturlig å velge en hvitvin. Waldorfsalaten tatt i betraktning er rødvin et uheldig valg. Jeg går som regel for en hvitvin med noe restsødme og en forfriskende syre. Jepp, det blir nok ofte riesling, gjerne av spätlesekvalitet. Sødmen i vinen harmonerer godt med den søtlige frukten og det salte kjøttet. Den deilige rieslingsyren frisker opp i munnen, noe som trengs med en salat basert på krem og majones.
 Wegeler Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 1999 er i bestillingsutvalget, og for tiden er den ikke på lager på noen Vinmonopolutsalg. Men bestiller du et par flasker nå har du dem i god tid før påske.

Wegeler har vinmarker i både Mosel og Rheingau. Det har de hatt i over 120 år, så de begynner å bli godt kjent med området. Denne vinen kommer fra vinmarken Wehlener Sonnenuhr i Mosel. Denne vinmarken består er svært bratt, med en hellingsgrad opp mot 70 % enkelte steder. Årgang 1999 karakteriseres som meget god i Mosel med høye sukkerverdier. 
Wegeler Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 1999 (Varenr. 10469 i BU – Pris: Kr. 209,90) Gylden gul på farge, med god fargeintensitet. Moden duft, altså godt moden frukt, men ingen virkelige lagringsaromaer. Epler, fersken og blomster. Søtlig vin med 64 gram sukker per liter, flott syre (6,8 g/l) og god fylde. Mye frukt i munnen, eple og fersken, noe mineraler. Ungdommelig stil til å være fra 1999. Harmonisk og balansert vin med lang og elegant ettersmak. En 12 år gammel vin med potensial for enda lenger lagring til 200 kroner må karakteriseres som et godt kjøp. 

Illustrasjonsfoto. Dette er ikke Wehlener Sonnenuhr, men en annen av Moseldalens bratte skiferåser. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: