Sirupskake til påske

Denne saftige formkaka var en del av min barndoms påskefeiring. Helt til en dag da den ikke var det lenger.  

Min mor brukte å bake denne kaka til hver påske. Vi tilbrakte påsken på hytta vår på Blefjell, og uten innlagt vann og strøm var det greit å ha med en kake som hverken ble tørr eller muggen. God var den også. Men en påske var ikke kaken på plass.  

– Jeg beklager veldig, sa min mor oppriktig. – Men i år har jeg ikke fått tid til å bake sirupskake.  

Det var da min far ytret ordene som skulle vise seg å være skjebnesvangre:  – Å, Gudskjelov, det var bra, for sånn sirupskake har jeg egentlig aldri likt…

Det gikk som det måtte gå. Sirupskakeoppskriften ble lagt bort, og ingen har spist sirupskake i vår familie på over 25 år.  En dag  i forrige uke begynte jeg å tenke på denne kaka. Jeg husker på den som god, og når påsken nå nærmer seg måtte jeg prøve. Resultatet ble vellykket. Den smakte akkurat slik jeg husket. Svampete og saftig med god kryddersmak som minner om pepperkakedeig ifølge datteren. Den lille bittersøte marmladesmaken setter en spiss på det hele.   …og til orientering: min mann syntes den var god.    

Mammas gode sirupskake

Oppskriften rekker til 2 vanlige brødformer eller en liten langpanne.

250 gram sirup
250 gram sukker
5 dl melk
1/2 ts ingefær
1/4 ts nellik
1/4 ts pepper
500 gram hvetemel
3 ts bakepulver
3 solide ss appelsinmarmelade

Bland sirup og sukker i en bolle. Hvis sirupen er fast og klebrig kan bollen settes i varmt vann mens du rører. Tilsett alt det tørre, og ha det våte i det tørre. Arbeid deigen godt. Ha tilslutt i 3 solide spiseskjeer med appelsinmarmelade.

Røren/deigen helles i smurt form og stekes på 170 grader. Oppskriften sier steketid på 1, 5 time, men min sirupskake  brukte bare 45 minutter på å bli ferdig. Prøv deg fram. La kaken avkjøles i formen. Oppbevares i tett boks eller brødpose. Denne kaka har lang holdbarhet, men hvor lenge er ikke godt å si. Hos meg ble den borte på to dager.

3 kommentarer om “Sirupskake til påske

Legg til din

  1. Vi hadde alltid sirupskake til jul – det var min bestemor som la ned den den tradisjonen. Så ble det slutt på sirupskake baking for mange år siden av diverse grunner. Men nå er den tilbake igjen og neste generasjon er like glad i den som den forrige var. En god gammel klassiker spør du meg!!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: