Bibelsk vinglede

 
Vi starter fredagen med litt bibellesning. Det finnes nemlig mye vinglede i den store kloke boken. Vinplanten og produktet den gir, vinen, nevnes oftere enn noen annen plante i bibelen står det å lese i den andre store kloke boken, Oxford Companion to Wine (som jeg innrømmer blir flittigere slått opp i enn den førstenvnte kloke bok) Noah blir den første vinbonden i 1. Mosebok. Han var også den første som fikk erfare hvilken virkning vinen har hvis inntaket blir litt for stort.
Under bryllupet i Kanaan ble vann til vin og det var sikkert en trivelig fest. Litt mer måteholdent beskrives drikken i 1. Timoteus 5-23 som sier: ”Drikk ikke lenger bare vann, men bruk litt vin for din mage og fordi du er så ofte syk.”

Går vi vekk fra bibelen og til faraoen Tut-Ankh-Amon finner vi også historier om vin. Faraoen tok rødvin med seg på sin reise til livet etter døden. Forskere har tidligere ikke kunnet finne ut hva slags vin som ble drukket av folk i verdens første sivilisasjon. Vitenskapskvinne Dr Maria-Rosa Guasch-Jané fra Barcelona Universitet har bevist at amforaen i Kong Tuts grav har avleiringer som inneholder salter av vinsyre, som bare finnes i viner laget på druer. Hun fant deretter en syre som finnes i pigmentene i rødvin, og kunne dermed bevise at Tut-Ankh-Amon så visst drakk rødvin.

Men det blir ikke rødvin på oss i dag. Det blir champagne. Jeg fikk plutselig lyst på champagne og Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs er en utmerket fredagschampagne til en rimelig penge. Kun kr. 209,90 må du ut med, men den smaker dyrere. Den er laget utelukkende av chardonnaydruer (Blanc de Blancs) og er uten årgang (Non Vintage).

Duften minner om eplekjeller og kjeks. Myk, kremete mousse i munnen, virker i begynnelsen litt tung og daff, men den tar seg opp og avslutter med eleganse og eplepreget ettersmak med streif av mineraler i bakkant. En god start på fredagskvelden.

Vinen er i Bestillingsutvalget, og den bestilles på varenummer 58132. Den er også inne på en håndfull Vinmonopol rundt om i landet. Sjekk om den er et sted nær deg her.

God helg!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: