Middagstipset: Lemensodd


I vår familie går denne retten under navnet Lemensodd. Det er jo ikke lemen i den. Men det kunne det jo ha vært. Sånn i teorien. I ren Tommy&Tiger’n stil drømmer(?) vi oss bort og fantaserer om illsinte lemen på kjøkkenbenken som yrer oppi kjelen med hvit saus og makaroni. Egentlig kalles dette for skinkepai, noe som heller ikke er riktig. For dette er ingen pai, det er en grateng. Makaronigrateng med kokt skinke.

…eller Lemensodd.
Dette er barnemat par excellence, iallefall i smakelighet. Det er ingen eksakt oppskrift på dette, men her er min omtrentelige. Jeg bruker to bokser kokt bogskinke (lemen) som skjæres i terninger og en mengde makaroni på slump. Det blir alltid for mye makaroni, noe som fører til en makaroni-og-eggeomelett dagen derpå. Makaroni og skinke blandes i en tykk hvit saus (av bortimot en liter melk) som er tilsatt 1-2 egg. Smakes til med salt og helles i en stor, smurt ildfast form. Så gratineres det hele i ovnen i ca. 20 minutter på 200 grader. Serveres med en smørklatt som smelter over. Denne smørklatten kan også fantaseres til å ligne andre ekle ting slik at det kan bli snørrsaus for eksempel. Veldig delikat.
Tradisjonelt serveres det hundelever (sjokoladepudding) til dessert etter Lemensodd. Velbekomme!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: