Rislapper fra gamle dager


Husker du rislapper? Før i tiden, da bestemor var ung, da kastet man ikke mat. Nå kaster vi en mengde som tilsvarer 25 % av maten som produseres i Norge. Det er skammelig. Vi bør lære oss å lage restemat. Så istedet for å la den siste resten med risgrøt gå i søpla kan vi for eksempel lage rislapper. For meg er dette glemt barnelærdom, min bestemor laget ofte rislapper og jeg trodde jeg husket hvordan jeg skulle gjøre det. For sikkerhets skyld konfererte jeg med kokeboka. Men ingen av mine nyere kokebøker hadde oppskrift på rislapper. Jeg måtte ty til den gamle, håndskrevne kokeboka til min manns bestemor, Milla, som døde i 1985. Dette er for øvrig en fantastisk liten bok, med oppskrifter på alle de gamle og tradisjonelle tingene. Alle sider er nummerert og bak i boka ligger det løse ark med register. En kjær skatt.

Oppskriften på rislapper er enkel og her er den skrevet akkurat slik bestemor Milla gjorde det:

Rislapper
En stor dyp tallerken med risengrynsgrøt
2-3 egg
1 ss sukker
1/2 ts støtt kanel
litt kvetemel
Rester av risgrøt has i en komme (trøndersk for bolle) og eggene vispes og has i og litt støtt kanel. Viss det blir for tynt kann litt kvetemel ihas. De stekes i stekepanna og steker de i smør til de er lysebrune.

2 kommentarer om “Rislapper fra gamle dager

Legg til din

  1. Jeg er også oppvokst med rislapper, bare vi kalle det “grødlappa” (det er jærsk). Men jeg glemte hvordan det lages, takk for oppskrift! De smaker omtrent helt likt, nam nam!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: