I Edens Hage

Jeg var en gang i Edens Hage. Noe som lignet i hvert fall. Det var ingen som bød meg epler. Et glass vin derimot var innen rekkevidde.

Quinta da Aveleda ligger i Vinho Verde-distriktet nord i Portugal. Vingården har vært i Guedes-familiens eie i over tre århundrer, og selger over 10 millioner liter vin hvert år. Solen sender varmt ettermiddagslys ned på hageanlegget som må sies å være et av Portugals flotteste. Vi blir tatt imot av en smilende Francisco Guedes Almeida som jeg senere bare skulle tenke på som prinsen av Aveleda.

Hagen har gjennom de siste 300 år blitt som et eventyr. En magisk fortelling med gamle trær, vakre blomster i alle farger, grønne bregner og sildrende oaser plassert rundt i de forskjellige hagerommene. Her klatrer små geiter rund i en innhegning, påfugler roper på oppmerksomhet, et eldgammelt eukalyptustre gjør meg helt ør av den intense duften som omgir området rundt en stamme som er så tykk at en familie på seks ville hatt vanskelig med å rekke rundt den. Iblant støter vi på et og annet byggverk, en folly som engelskmennene kaller det. Det kan forklares som en bygning helt uten mening som står i naturen som en dekorasjon.

 

Etter vandring, beundring og begeistret fotografering kjenner jeg en kjent lukt. «Hva er den lukta?» tenker jeg, og ransaker hukommelsen. Så kommer jeg på det. Det lukter ku og fjøs. Quinta da Aveleda har nemlig 200 melkekyr. Melken lager de to typer ost av, en mild, myk ost og en med noe mer smak. Jeg hopper opp og ned av begeistring over å treffe på ku i min vinverden. Her er det to virkeligheter som skumper sammen, og det føles rart. Inne i fjøset spretter jeg ned i melkegraven, og forklarer med stor iver mitt reisefølge hvordan det hele fungerer med melkeorganer, jurkluter og automatiske avtakere. Så er øyeblikket over, og vi forlater kyrne til fordel for vinen igjen.

Det er klart for smaking. Prinsen kom frem med husets bestselger, den velkjente Casal Garcia (#839 – kr. 89,90). Slett ingen dårlig vin, til tross for den kommersielle stilen. Perlende og enkel sommervin.

Aveleda Follies Alvarinho (# 44015 – kr. 149,90), oppkalt etter de tidligere nevnte meningsløse bygningene, er alt annet enn meningsløs. Intens ferskenaroma, fyldig og velbalansert med lang, kompleks smak.

Det beste kjøpet pris og kvalitet tatt i betraktning er Quinta da Avelada 2009 (# 44016 – Kr. 99,90). Den er laget av tre druetyper som er typisk for området. Loureira gir en god aroma, trejadura gir en smak av mineraler mens alvarinho står for fylden. Denne vinen har en innbydende duft. Tropisk med noe mineraler og pære. Middels fyldig med en distinkt friskhet som varer lenge. God til sjømat, hvit fisk og salater.

Svimmel og drømmende etter en tur i Edens hage

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: