Creme Catalane med karamelliserte artisjokker

Foto: CIVR
Det er fredag, snart lørdag, og vi kan kanskje unne oss en liten dessert selv om vi er inne i slankemåneden januar. Oppskriften til denne desserten er enkel, men likevel kreativ og orginal. Jeg plukket den opp på Kulinarisk WorkShop i Roussillon i fjor på denne tiden. Denne desserten er med artisjokker. Det er kult. Den ligger i grønnsaksdisken. Nesten ingen vet hva den brukes til, men mange kjøper den. Har ikke noe som helst belegg for å hevde dette, men jeg tror det er slik. Jeg har det slik ihvertfall. Så jeg ble så veldig lykkelig da denne Workshop’en skulle gjøre noe med en artisjokk. At det var en dessert som skulle lages gjorde det jo bare enda bedre. For hva passer vel bedre å bruke en sær grønnsak til enn dessert? Sært, men veldig godt!Et glass vin til må man ha, og helgas dessertvinanbefaling er Cazes Muscat de Rivesaltes 2005 (#44349 – kr. 130,- for 37,5 cl) Denne lillelekkerbiskenen smaker av sukret rabarbrasyltetøy, aprikos, og sitrus. Søt, fyldig og relativt ung vin. En forfriskende syre gjør at den ikke føles klissete.

Creme Catalane med karamellisert artisjokk
4 personer

1 l lettmelk
6 eggeplommer
8 ss sukker
4 ss maisstivelse (maizena)
skall av en sitron
1 kanelstang
1 vaniljestang
4 lilla artisjokker
brunt sukker

Varm melken på svak varme med sitronskall (bare det gule), sukker, kanelstang, vaniljestang delt på langs skrap ut frøene og ha alt i kjelen. Eggeplommer piskes, ha i stivelsen, sukker og tynn ut med litt melk. Ha i den varme melken og pisk til en tykk krem.

Vask artisjokkenen, skrell av de tykke bladene til hjertene er igjen. Husk å skrelle stilken. Hakk i tynne skiver. Ha de i en panne/kjele med smør og tilsett brunt sukker. Karamelliser. Jeg har prøvd denne oppskriften med hermetiske artisjokker da det ikke alltid er like lett å få tak i. Gikk det bra? Njaa, greit nok, men ferske, friske og ekte artisjokker er å anbefale. Som alltid er friske råvarer best.

Ha de karamelliserte artisjokkene i en porsjonsskål, evnt. Kaffekopp, ha catalane kremen på toppen eller omvendt.
Kjøles 2-3 timer.
Ved servering: dryss over brunt sukker og brenn det raskt enten med skibrenner eller grillen på ovnen. Server med bringebær, og pære, gjerne marinert i tyttebær, rødvin, portvin e.l.

2 kommentarer om “Creme Catalane med karamelliserte artisjokker

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: