Torsdagstipset: Vin til rakfisk

Øl og akevitt er det vanligste følget til rakfisk, og dette er en god kombinasjon. Men i vårt lille land er vininteressen økende og stadig flere prøver seg på å kombinere norske tradisjonsretter med vin. Vin til rakfisk er ikke den enkleste kombinasjonen av mat og vin. Vinen bør ha syre, et streif av sødme og generelt en kraftig smak slik at ikke rakfisksmaken tar helt overhånd. Smaken bør dog ikke være så utpreget at vinen overdøver fisken. Her er noen tips:

Champagne eller musserende vin

Champagne og enkelte andre musserende viner passer godt sammen med mye av vår tradisjonelle norske matretter. Champagne har noen fellestrekk med lyst øl. Den har bobler, syrlighet og ofte en ørliten bitterhet. Dette gjør champagne velegnet i kombinasjon med rakfisk. Massevis å velge mellom av champagne i Norge i dag. Prøv f.eks. Charlemagne Blanc de Blancs Reserve Brut (Varenr. 30689 Pris: kr. 294,-)

Hvitvin av gewürztraminer

Gewürztraminer er en svært aromatisk drue, og vinene virker ofte sødmefulle, selv om de er tørre. De rimeligste vinene kan være tamme og karakterløse med lav syre. Det kan derfor være lurt å legge i noen ekstra kroner for å få tak i en vellaget og god variant. De beste vinene kommer fra Alsace i Frankrike. Godt modnet rakefisk med mye smak møter her en partner som byr på smaksrikdom og tyngde. Prøv Trimbach Gewürztraminer 2007 (Varenr. 7893 Pris: kr. 149,50)

Hvitvin av sauvignon blanc

Sauvignon blanc er en drue med mye smak og intensitet, og en fin syre som løfter fisken. Gode viner av sauvignon blanc fra Loire-dalen er elegante og mineralske og passer best sammen med litt mildere rakefisk. En rimelig og god variant er Petit Bourgeois Sauvignon 2008 (Varenr. 33173 Pris: kr. 122,50)

2 kommentarer om “Torsdagstipset: Vin til rakfisk

Legg til din

  1. Takk for tipset :-). Jeg drikker verken øl eller akevitt og har prøvd både rød- og hvitvin til rakfisk. Nå skal jeg prøve dine tips. Har du forslag til lutefiskvin også? Liker forøvrig bloggen din veldig godt 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: