Vive la France!!!

At Frankrike lager noen av verdens beste viner er det liten tvil om. Her er noen notater fra smaking av viner fra Burgund, Bordeaux og Rhône 14. august 2009 i Trondheim
Alle vinene ble prøvet blindt, selv om vi visste hvilke viner som var med i flighten med unntak av en ukjent vin fra et annet område. Jeg er litt fersk i poeng-giving, så poengene må sees i lys av dette.

Flight 1: Burgund
1997 Asili Barbaresco Riserva, Produttori del Barbaresco
Noe sedimenter i glasset, garnet farge med noe oransje kant. Noe lukket nese, men åpner seg etter hvert. Krydder, lær, lite frukt. Lite frukt også på smak, faste tanniner som dekker den lille frukten som er noe. Middels fyldig. Noe bitter finish, men ikke ubehagelig. Kunne gjerne hatt bedre lengde. 77
Klapper sammen etter litt tid i glasset. Synes 97-årgangene fra Produttori er merkelige. Har nettopp hatt en lignende opplevelse med 97 Montefico. Synspunkter?
1996 Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras, G. Barthod
Ruby rød farge, middels intensitet.
Denne var korket, mulig noe jordlig ærkarakter som ikke kommer fra korken, men vanskelig å avgjøre. Faste tanniner. Blir mer og mer korket, vanskelig å bedømme.
2002 Echezeaux, Anne et Francois Gros
Briljant ruby rød farge. Intens og innbydende aroma av bringebær, lær, vilt, velhengt kjøtt. Sødmefulle bærinnslag, fast, fyldig, svært intens pinot. Enorm lengde, kompleksitet, dybde og kraftfullhet. Elegant. Kommer bare mer og mer. Kveldens vinner for meg. 92
1999 Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1999, Esmonin
ruby rød farge. God intensitet, ungdommelig frukt, kirsebær, tobakk, einer. Fyldig, fruktig og kraftfull. Noe bitre tanniner i finish, men god frukt som dekker over. 85
1991 Volnay Santenots 1er Cru – Robert Ampeau et fils
Ruby rød farge med noe oransje skjær. Intens, moden, noe lukket enda, vil åpne seg i glasset, sopp, skog, røde bær. Fruktig, pent eiket, steinsopp, kirsebær, ren frukt, lærpreget. God lengde.
83

Til denne flighten ble det servert Livrechekylling, med sopprisotto og asparges.

Flight 2: Bordeaux
Her holdt det på å gå riktig galt med forbytting av de blinde vinene pga undertegnedes noe rotete hode. Det ble nesten så blindt at ingen hadde fasiten, men det gikk bra til slutt.

1982 Ch. Palmer
Dyp rød farge, ser ungdommelig ut. Intens og åpen duft. Animalsk, lær, frukten ligger dypt nede, svakt volatil. Relativt fyldig, moden, men virker ikke gammel. Trøkker på først med røde bær og velhengt kjøtt som går mer og mer mot lær. Kunne stått seg med bedre lengde. 90
Ble bedre med litt luft og noen grader kjøligere temperatur. Den parfymerte elegansen kommer mer og mer.
1982 Ch. Reuzan-Segla
Gjennomskinnelig garnet farge. Noe «lett» duft av fiol og bergamott med mørke bærinnslag. Svak volatil i munnen, virker ungdommelig, ingen uttørrede tanniner og god fruktighet, men den har også alder. Rustikk i stilen, med noe bitterhet i finish. 87
1990 Ch. Leoville-Barton
Garnet på farge, intens og lærpreget, stram, ren og konsentrert duft, blyantviss og noe alder. Fast, med noen tørre tretanniner, middels fyldig, godt bærpreg i finish. Kommer mer og mer. 89
1985 Ch. Leoville-Poyferre
Garnet farge, dufter rett og slett «ren, moden Bordeaux fra St. Julien» (spesielt etter identiteten ble avslørt – veldig typeriktig) Blyantviss og mahogny. Fyldig og konsentrert med enorm lengde. Fantastisk vin. Kompleks og konsentrert. 91
Cavas de Weinert (noterte ikke årgang her, men tro det var 94)
Blårød farge. Enkel duft av rene, mørke bær. Fast, tørr og undommelig. Middels fyldig, fruktig vin. Smak av skogsbær og plomme. Noe bitter finish og høy alkohol. 75

Bordeaux-flighten fikk følge av nydelig andebryst med røstipotet og grønne bønner.

Flight 3: Rhône
2001 Clape Cornas
Mørk dyprød med svak blåskjær. Ren, medisinal nese med hint av einer, lukker seg litt nå. Er den i en fase? Fast og noe rustikke tanniner, mørk kjølig frukt, skogsbær, bjørnebær, tørr og frisk. Klassisk Cornas, men trenger mer tid. 87
1996 Ch. Beaucastel CdP
Garnet rød, noe oransje kant. Moden aroma, men også her noe lukket. Sagflis, hest, blod og brent pepper. Rund og sødmefull frukt i munnen med snille tanniner. 86
1996 Jaboulet Hermitage La Chapelle
Garnet rød, svært medisinal duft, jod, noe smør. Fast, fyldig, ren frukt, litt vanskelig å få tak i men aner bjørnebær og noe mineraler. Grei lengde, men mangler noe kompleksitet og trøkk. Imponerer egentlig ikke. 83
2000 Côte-Rotie Champin le Seigneur, Dom. Gerin
Dyp rød med blårød kant. Massevis av aromaer som treffer nesen. Lakris, viltblod, bjørnebær, eik og krydder. Fyldig, intens, konsentrert og kompleks. Kompleks, voldsom og svær. Smaker slik en Côte-Rotie skal: overdådig, litt vulgær, men fy søren så deilig. 88
1998 – Pago de Carraovejas Crianza, Ribera del Duero
Her er det ikke mulig å kjenne noe annet enn eiken. Smør og popcorn på duft. Sjokolade, vanilje, og karamell i munnen. Uhyre klønete. 70

Rhône-flighten fikk følge av reinsdyr, kantareller, glasert løk og en fantastisk sjy.

En herlig smaking i trivelig selskap. Jeg er imponert over hvor ungdommelig de eldre Bordeaux-vinene fremsto. Echezeaux’en fra Burgund var uhyre flott, og Rhône representerer for meg verdens beste syrah selv om kveldens viner kanskje ikke viser frem det aller ypperste.
Vive la France!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: