Vakre Douro

Portvinens hjemsted, Dourodalen, er et vakkert område i Portugal. Karrig og bratt, men likevel med en frodig villskap. Vinrankene skaper vakre linjer i landskapet, og det hele er vanskelig å beskrive uten å bruke svulstige og klisjeaktige uttrykk. Derfor gjør jeg ikke det.
Besøket i Douro var kortvarig, en dag, men særdeles innholdsrikt. Øverst på lista topper omvinsningen og samtalene med Alvaro i vinmarkene. Pasjonert og med sterke meninger hoppet vår agronome venn ut og inn av bilen mens han sukket henført over vakre, gamle vinstokker og ikke fullt så henført over den “politiske” drua touriga nacional som opptok mer plass en godt var. Vi kjørte på kryss og tvers på bratte jordveier og stoppet langt ut på kanten der vinmarkene stuper ned i bratte terasser mot elva. Alvaro må ha sett min uro (eller muligens det var kloremerkene på dørhåndtaket han la merke til?) for han fortalte at han hadde tre barn selv og intet ønske om å dø. Et slikt møte gjør godt for et landbrukshjerte. Vin er i aller høyeste grad et landbruksprodukt.
Morsomt var det også å se starten på portvin der druene dumpes i store, lave sementkar, lagares for å bli fottråkket. Selve tråkkingen rakk vi ikke å få med oss, men vi så da en mann som vasset litt rundt med sine hårete ben i druemassene.
Selvfølgelig var smakingen også et høydepunkt. Dourodalen har mye å by på av gode viner. Ikke bare portvin, men også kraftfulle rødviner. Jeg anbefaler gjerne Quinta dos Aciprestes 2004 til kr. 99,- og Reservautgaven med samme navn til kr. 115,-. Begge viner importeres av Eurowine.
Vi smakte også Royal Portvin i ymse utgaver, noe som bestandig er morsomt.
Dourodalens første Alvarinho var interessant. En fyldigere utgave enn Vinho Verde-vinene lenger nord. Quinta da Cidro Rose var et hyggelig bekjentskap. En frisk rose uten den utpregede smaken av bringebærdrops. Smaksbomben Evel Gran Reserva 2005 var fyldig og voldsom. Litt for alkoholrik og eiket etter min oppfatning, men helt klart en vellaget vin. Er (foreløpig?) ikke å få kjøpt i Norge.

En kommentar om “Vakre Douro

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: