Domaine des Tourelles i Libanon

Domaine de Tourelles er den eldste vinprodusenten i Libanon med over 150 års historie bak seg. Tidligere i år var vinmaker og eier Faouzi Issa i Trondheim. Full av humor og betraktninger fortalte han om Libanon, vingårdens historie, Bekaadalens vidunderlige egenskaper for druedyrking og selvfølgelig smakte vi gjennom vinene. Vinene har vært utsolgt en stund, men har nå akkurat kommet tilbake på lager.

Alle foto: Domaine des Tourelles.

Libanon er perfekt for dyrking av druer

Det er mye trøbbel i Libanon, sier Faouzi. Da Gud skapte Libanon og endte opp med så mye uro her måtte han finne på noe som kunne kompensere for all trøbbelet. “Hva skal jeg finne på?” tenkte Gud. “Jo, jeg kan sørge for at det er bra vær!” “I Norge er det motsatt”, flirer Faouzi. “Dere har ikke særlig mye trøbbel, men været er elendig. Hahaha.”

Det er altså det gudbenådede klimaet som er en av de viktigste faktorene for å kunne produsere kvalitetsvin i Libanon. Det er varmt, tørt og solfylt fra mai til september i Bekaadalen. Dalen er egentlig et slags bredt platå mellom Libanonfjellene i vest og Anti-Libanon i øst. Dalen ligger på 1000 til 1200 meter over havet. Det gir kjølige netter der druene kan slappe av og ta seg inn etter en varm dag. Om vinteren ligger det snø i fjellene som sørger for vannet vinplanten trenger. Vinplanten er som kjent ganske nøysom og druene blir best når planten må jobbe litt for å få næring. Faouzi forteller om gamle vinstokker som dyrkes som frittstående busk i skråninger og hvor gunstig området er for økologisk dyrkning når det regner i vekstsesongen. Her er det ikke problemer med fuktige tilstander som gir sopp og råte.

Domaine des Tourelles har omlag 50 hektar vinmarker. Mesteparten eier de selv, men de har også langtids leiekontrakter på noe. Jordsmonnet er grusholdig og rikt på jern og kalkstein. Under ligger det leire. Store deler av druestokkene er gamle, de eldste over 70 år. De dyrkes som enkeltstående busk (bush vine) og det benyttes ikke kunstig vanning.

Det eldste vinhuset i Libanon

Domaine des Tourelles er altså det eldste vinhuset i Libanon. Det vil si, de var de første som solgte vin tappet på flaske. Druer har vært dyrket i Libanon i tre tusen år, så først ute med dyrking av druer var de ikke.

Historien til Domaine des Tourelles starter i 1868 da franskmannen François-Eugène Brun forlot sitt liv som sivilingeniør for å dyrke druer i Bekaa-dalen. Oppdraget hans i Libanon var i forbindelse med bygging av vei mellom Beirut og Damaskus, men snart skulle drømmen om å lage vin og arak ta overhånd.

Vingården ble drevet av Brun-familien i tre generasjoner helt fram til tidlig på 2000-tallet. Da ble gården overtatt av Faouzis far Elie Issa og familien Issa-el-Khoury som er slektninger av Brun-familien. Vingården var da nede i en bølgedal og det viktigste var å holde gårdens hjerte i gang mens de nedbetalte gjeld og fikk gården på føttene igjen.

På denne tiden utdannet Faouzi seg til ønolog ved universitetet i Montpellier. Han var ivrig til å lære og jobbet en tid hos Renée Rostaing i Côte Rôtie og senere hos Château Margaux under den nå avdøde Paul Pontallier. I 2008 ønsket hans far, som hadde helsemessige utfordringer, at han skulle komme tilbake til Libanon og hjelpe til hjemme på gården. Jeg kommer bare hjem hvis dere kaster ut den franske vinkonsulenten, hadde Faouzi svart, men det ville ikke far. “Jeg var bare 26 år og kunne ikke ha noen der som tok fra meg mine ambisjoner,” sier Faouzi da han gjenforteller historien ved bordet vårt i vinbaren på Britannia. Han tilbragte ytterligere noen måneder til på Ch. Margaux før faren ga etter og lot sønnen få viljen sin. “En vinmaker må ha tro på seg selv og det han gjør”, sier Faouzi og høres veldig selvsikker ut. “Man må lage vin i sin egen stil basert på eget terroir, ikke bare følge konsumentønsker og trender.”

Da Faouzi returnerte til Domaine des Tourelles i 2008 produserte de 20 000 flasker i året. I årene som fulgte ble det kjøpt tilbake gamle vinmarker og plantet nye. Årsproduksjonen ligger i dag på rundt 800 000 flasker. Det er fortsatt de to familiene Issa og Issa-el-Khoury som driver sammen, men det er nå den yngre generasjonen som styrer Libanons eldste vinhus. Alle er i slutten av 30-årene. Den dynamiske gjengen har nye tanker og mange idéer, men det er ingen tvil om at Domaine des Tourelles ledes inn i fremtiden med respekt og kjærlighet.

Viner

Domaine des Tourelles Blanc 2022
Varenr. 10761201 i bestillingsutvalget – Kr 179,90

Denne hvitvinen er laget av 65 % viognier, og resten av blenden utgjøres av sauvignon blanc, chardonnay, den lokale druen obaideh og “to dråper muscat”. Alle druene kommer fra 20 år gamle vinstokker fra vinmark som ligger over 1000 moh og har grusdominert jordsmonn. Druene oppnår tidlig balanse mellom modenhet og syre og høstes så tidlig som i august. Aromatisk og floral duft, fersken og litt muskatnøtt. I munnen har den en overraskende friskhet. Med viognier og muscat i blenden forventet jeg en mer tropisk smak og litt “daff” struktur, men neida. Her er det syre og en markant sitrussmak, sitron og lime, pæreaktig ettersmak. 85 poeng

Domaine des Tourelles Rosé 2022
Varenr. 10084701 i bestillingsutvalget – Kr 179,90

“Dette er en naturlig rosé som ikke er laget av en maskin”, sier Faouzi og viser til at vinen er laget på saignée-metoden. Denne metoden kan beskrives som at druene ligger med skall og steiner med plan om å bli rødvin. Når fargen er slik vinmakere ønsker tappes noe av juicen fra tanken og går videre til en eget gjæringskar for å bli til rosévin. Disse er gjerne kraftigere, mørkere og mer smaksrik enn rosévinene der druene bare presses lett.

Druemiksen er 40 % cinsault, 30 % syrah og 30 % tempranillo. Delikat duft av rips og blåbær, med en lett urteaktig karakter. Ikke type grønn, men mer floral og blomstrete. Hint av roser. Middels fylde, god friskhet, rik smak av røde bær og cantaloupe-melon. Saltaktig avslutning. En smaksrik og god rosévin både med og uten mat. 86 poeng

Valley of the Sun 2021
Varenr. 15108701 i bestillingsutvalget – Kr 149,90

Ungdommelig og lettdrikkelig rødvin med skrukork, lettvektsflaske og bløte tanniner. Laget på 48 % cinsault, 23 % syrah, 16 % cabernet sauvignon og 13 % carignan. Gjæret og lagret kun på betongtanker. Dufter av rosiner, jordbær og røde frukter. Bløt, rund og saftig, smaker av søte plommer og skogsbær, pent bitt av tanniner til slutt. Pent konsentrert. 84 poeng

Finnes også på 3-liter Bag-in-Box til kr 524,90 (varenr. 12367906)

Domaine des Tourelles 2020
Varenr. 8302101 i bestillingsutvalget – Kr 179,90

Den røde Domaine des Tourelles er noen tiere dyrere enn Valley of the Sun og er hakket opp i kvalitet. Den er laget på cabernet, carignan, syrah og cinsault og druene kommer fra både eldre og yngre vinstokker. Saftig vin med faste, modne tanniner. Smaker av solmodne solbær og søte plommer, et lett krydderdryss og anelser av bakt, søt paprika kommer i avslutningen. Godt kjøp. 87 poeng

Dom. des Tourelles Cinsault Vieilles Vignes 2019
Varenr. 8301901 i bestillingsutvalget – Kr 229,90

Cinsault er opprinnelig hjemmehørende i Sør-Frankrike der den gjerne inngår i blandingsviner. De senere årene har stadig flere vinland oppdaget dens sjarm som endruevin. Chile og Sør-Afrika har flere utmerkede eksempler på dette.

Cinsault har vært dyrket i Libanon siden midten av 1800-tallet. Den trives spesielt godt der det er tørt, varmt og solrikt, og har tilpasset seg perfekt i Libanon. Vinmarker som ligger høyt over havet bidrar dessuten til en mer markant syre enn mange andre steder. Den har dog opplevd press fra andre importerte druesorter og i 2014 bestemte Domaine des Tourelles seg for å vise hva druen kunne være god for. De lette og de fant vinmarker med cinsault-vinstokker som var over 50 år gamle. I produksjonen gjøres det ingen tukling med vinen som bare spontangjæres med villgjær i sementkar for å bevare “den rene cinsault-karakteren fra Bekaa Valley-terroir”.

Nydelig rubinrød farge. Lekker rødbærsfrukt på duft med noe spennende krydder. Pent fyldig i munnen med bløte, modne tanniner som biter litt fra seg fra midtpartiet og ut. Smaker av skogsbær, plomme og sursøte kirsebær, leskende syre. En vin som definerer hva cinsault kan være på egen hånd. En delikat fremtoning med underliggende kraftfull karakter. 89-90 poeng

Marquis des Beys 2018
Varenr. 8302001 i bestillingsutvalget – Kr 274,90

Laget på 50 % syrah og 50%  cabernet sauvignon. Druene kommer fra de beste vinmarksparsellene. Vinen modnes 18 måneder på franske fat der 1/3 er ny eik. Resten ligger på ett år gamle fat.

Klassisk fatkrydder på duft med stødt nellik, allehånde og vaniljestang over solbær og plomme. Lite hint av lær. Fast og strukturert, solid mørk frukt med litt pepper og mynte i tillegg til fatpreget. Saftig syre og en lett tørrende avslutning. Lekker vin til hyggelig pris (notat på 2015-årgangen som ble presentert på smakingen). 90 poeng

Dom. des Tourelles Syrah du Liban 2016
Varenr. 14160401 i bestillingsutvalget – Kr 359,90

Syrah fra 40 år gamle frittstående vinstokker med lav avkastning. Det er også littegrann viognier i blenden. Modnet på amerikanske fat der 50 % er nye. Nydelig og sammensatt duft av en hel masse. Det dufter av pepper, bjørnebær, søt lakris, vanilje og krydder, sjokolade, kaffebønner, popcorn med smør, mynte, lavendel, sort oliven og seder. Mørk og sødmefull frukt på smak med fast struktur og flott friskhet som liver opp i den konsentrerte frukten. Denne har jeg i etterkant av smakingen bestilt selv og drukket til hjort. Glimrende viltvin. 90 poeng

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: