Cabernetspesialisten fra Coonawarra

Den australske produsenten Wynns kan skilte med virkelig gode viner til veldig gode priser. Faktisk kan jeg strekke det så langt at Wynns Chardonnay og den røde The Gables er blant de beste kjøpene under 200 kroner i polets bestillingsutvalg. Samtidig har de også veldig gode viner i det øvre prissjiktet. Lagringsdyktige er de også.

Jeg stiftet bekjentskap med Wynns viner for noen år siden og ble umiddelbart begeistret. I september i fjor fikk jeg smake gjennom noen av vinene sammen med vinmaker Sarah Pidgeon som fortalte levende om Coonawarra og vinene sine. Nå har jeg oppdatert meg på 2021-årgangen av de rimeligste og de gjeveste vinene er fortsatt mulig å få tak i på enkelte spesialpol.

Coonawarra – rød jord og kjølig klima

Terra rossa – det jernholdige jordsmonnet Coonawarra er så kjent for. Foto: Wynns


Coonawarra ligger i South-Australia, omtrent så langt sør man kan komme i det enorme landet. Området er flatt og langstrakt. Det gjør at den kjølig brisen fra det kalde havet kan blåse langt innover det flate landskapet. Sarah forteller at det er 25 grader i vannet nær Sydney, det synker til 20 grader på andre siden nær Adelaide og i Coonawarra er det bare 13 grader i vannet. Innhøstingen foregår gjerne i april, noe som tilsvarer oktober nord for ekvator.

Coonawarra-distriktet er kjent for sitt røde jordsmonn, terra rossa. Dette er et jordsmonn der det øverste laget er rød leire formet gjennom tusenvis av år av kalkstein som er forvitret og farget rød av jernoksid. Under den røde leiren er det kalkstein som både drenerer godt, men også holder på fuktigheten.

Det er først og fremst cabernet sauvignon det handler om i Coonawarra, med shiraz hakk i hel. Cabernet herfra regnes som en referanse for denne druen i Australia, selv om det i dag er flere distrikter som utfordrer på akkurat det. 

Natalie Cleghorne, vinmaker hos Yalumba beskriver cabernetene herfra slik på hjemmesiden til Coonawarra Grape and Wine Incorporated (CGWI)“The best Coonawarra Cabernets are structured, expressive, with sublime tannins. They are wines that can be enjoyed upon release and into maturity.”

Andre druer man kan støte på er cabernet franc og merlot, og områdets kjølige klima gir også gode hvitviner laget av riesling, sauvignon blanc og chardonnay.

Fra John Riddoch til Wynns Wine Estate

Så glir vi over i historien til Wynns. Det hele startet med skotten John Riddoch på slutten av 1800-tallet. Han var gullgraver og brukte sine opptjente midler til å kjøpe seg et butikklokale for å bli vinhandler. Senere fikk Riddoch tips om å anskaffe seg landområder i Penola. Han lånte penger og kjøpte seg et betydelig landområde på hele 50 000 hektar (coonawarra.org). En annen kilde oppgir dobbelt så stort areal. 

800 hektar av eiendommen ble satt av til å lage en kolonihage som kunne være til hjelp for de som ville bosette seg i området og drive med frukt. Håpet var å bidra til at flere, spesielt de unge, ble boende på bygda i stedet for å søke lykken i byen. 

De første druene i Coonawarra ble plantet i 1891. 95 000 vinstokker og 10 000 frukttrær ble plantet det første året og Riddoch kalte det Coonawarra Fruit Colony etter det aboriginske navnet for klatreplanten vivendel eller vill kaprifol som den også kalles.

I 1897, den 11. mars klokken 8.00 ankom de første 406 kilo med druer til nybygde Château Comaum står det i Wynn’s book skrevet av Andre Caillard MW. Slottet var laget av sandstein og hadde tre gavler. I dag er dette Wynns Coonawarra Estate og vinmarkene er de samme som Riddoch plantet i 1891. Eiendommen ble kjøpt av Samuel Wynn og sønnen David fra Melbourne i 1951 som så kvaliteten i vinene herfra og begynte å bygge en identitet for Coonawarra som vindistrikt.

I dag

Siden 1993 har Wynns vært i trygge hender hos senior vinmaker Sue Hodder. Sarah Pidgeon kom med på laget noen få år senere. Sarah forteller om mange år med læring og stadig forbedringer hos Wynns. Alt dette gir nyttig kunnskap i møte med bl.a. klimaendringene. Det er ikke de store hetebølgene i Coonawarra, men gjennom årene har de lært veldig mye om hva de skal gjøre i vinmarken under alle slags værforhold. Bruk av nye kloner og forskjellige rotstokker er eksempler på det. I vinkjelleren er det også forbedringer, der spesielt eikebruken er dempet i forhold til tidligere.

Med store, veletablerte vinmarker på det typiske terra rossa-jordsmonnet og solid vinmaking kan Wynns med rette kalles en referanse for hva som kan forventes av en cabernet sauvignon fra Coonawarra.

To go’kjøp fra Wynns i bestillingsutvalget

Disse to vinene har jeg gjerne stående noen flasker av. Kjekt å ha til mer uformelle anledninger og spontane middager (super til grilling) der de dyreste og fineste vinene i kjelleren ikke passer. Begge må bestilles, men det er jo ikke noe problem.

Wynns Coonawarra Chardonnay 2021
Varenr. 5229101 i bestillingsutvalget – Kr 144,90

Wynns lager en liten mengde hvitvin på druene riesling og chardonnay. Chardonnayen ble produsert første gang i 1981 og var da en av de første chardonnayene på markedet. På 80-tallet var chardonnay fra den nye verden fet og svær med mye eik. Slik er det ikke lenger, og Wynns Chardonnay er et godt eksempel på akkurat dette. Her er det enkleste det beste, sier Sarah som ønsker en frisk og delikat vin. Hovedsakelig lagret på ståltank, men en del av vinen har fått fatopphold for litt mer tekstur og kremet karakter.

Chardonnay 2021 dufter av modne epler, epleblomster, fersken og et ørlite krydderpreg fra fat. Pent fyldig i munnen med en spesielt delikat og frisk syre. Smaker av stikkelsbær, nektariner og ananas samtidig som en smak av friske grønt eple balanserer. Anvendelig vin både med og uten mat. 85 poeng

Wynns “The Gables” Coonawarra Cabernet Sauvignon 2021
Varenr. 11261301 i bestillingsutvalget – Kr 179,90

The Gables (gavlene) viser til de tre gavlene på hovedbygningen. Bygningen er et kjent landemerke og den preger etikettene på alle Wynns viner. Laget på 100 % cabernet sauvignon, 16 måneder på brukte fat. Dufter av blåbær, lavendel, solbær og mynte. Fyldig vin, bløt og rund med modne tanniner, men også litt fast i fisken. Smaker av solbær, hint av mynte og mørk sjokolade. Nydelig syre gir et fruktig uttrykk. Et veldig godt kjøp. 86 poeng

Wynns i spesialutvalget

I fjor høst ble det lansert noen av Wynns-godbitene i litt høyere prisklasse på spesialslipp. Disse årgangene kommer ikke inn igjen, men det står fortsatt noen flasker igjen på diverse spesialpol rundt om.

Wynns Black Label Coonawarra Cabernet Sauvignon 2020
Varenr. 15027101 i spesialutvalg – Kr 269,80

Dette er en vin jeg syns bør ligge i BU. Det er ingen grunn til at dette skal reserveres til spesialbutikkene. Den er i skrivende stund å finne på følgende Vinmonopol: Trondheim, Ålesund, Hamar, Svelvik, Bergen, Rygge, Sandefjord og Kristiansand.

Wynns Black Label Cabernet ble laget første gang i 1954. Sarah forteller om en vertikalsmakinger der de smakte alle årgangene fra 1954 til 2015. “Smakingen viser virkelig aldringspotensialet på denne vinen”, sier hun. “Det er inspirerende at viner laget på 50 -og 60-tallet lagrer så godt og fortsatt har en dyp kjerne av frukt.”

Black Label er laget på 100 % cabernet sauvignon og har 14 måneder lagring på eikefat der 82 % er brukte og resten er nye fat. Tett, mørk farge. Masse blåbær på duft, mye mer blåbær enn det cabernet-typiske solbærpreget. Utfylles med duft av mynte, blomster, hint av mokka og kaffe. Fyldig, raspende tanniner, fast i kjaken, middels fruktighet, mer mot tørkede bær enn frisk frukt, friskheten kommer fra en god syrlighet som ligger pent under og perforerer den fyldige smaken av konsentrert sviske og blåbær. Urter og en flott kjølig ettersmak, med fast tørr finish. Kan fint drikkes nå, men kan også ligge mye lenger. Strålende kjøp! 90 poeng 

Wynns Riddoch Coonawarra Cabernet Sauvignon 2019
Varenr. 15026701 i spesialutvalg – Kr 899,90

Riddoch Coonawarra Cabernet Sauvignon er flaggskipet og representerer noe av det beste Coonawarra har å by på. Noen få flasker ligger på lager i spesialbutikkene i Trondheim, Hamar, Aker Brygge, Bergen, Sandnes og Tromsø.

Vinmakingen på denne går over samme lest som Black Label, men denne lages bare i gode årganger. Druene kommer fra de beste vinmarken og kun de beste fatene velges ut. Vinen ble laget første gang i 1982 og kunne dermed feire sitt 40-årsjubileum i fjor. 2019 er en klassisk årgang kan Sarah fortelle, så dette er så typeriktig som det får blitt.

Krydder og plommeaktig duft. Fast tannin, finkornede og delikate, men med en kraftfullhet som sier at dette kan lagres i lengre tid. Smaker av solbær, mokka og boysenbær, med et lite urteaktig paprikapreg. Salt ettersmak med oppstrammende tanniner. Trenger mer tid, men en vin full av energi og lag-på-lag av gode smaker. 93 poeng          

Wynns Coonawarra Est. Michael Shiraz 2019
Varenr. 15026901 i spesialutvalg – Kr 789,80

Nok en flaggskipvin, men her er det shiraz som er druen. Finnes noen få igjen på lager hos spesialpolene i Trondheim, Hamar, Skøyen og Aker Brygge i Oslo, Bergen, Rygge, Sandefjord og Sandnes.

Topp shiraz som lages i små mengder. Kun 1 % av vinen som produseres blir til denne og den lages ikke i vanskelige årganger. Pent konsentrert duft, nydelig blomsteraktig parfyme og god intensitet. Moden rød og mørk frukt, bløte tanniner. Mer elegant enn kraftfull og brautende. Elegansen bæres fram av en flott friskhet i frukten. Fat kommer fram i avslutningen, men smelter fint sammen med resten. Lang ettersmak med et bitt av tanniner på slutten. 92 poeng

  

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: